Дигиталната платформа на ББР осигурява ресурси за стартиране на собствен бизнес

17.10.2022

ДИГИТАЛНАТА ПЛАТФОРМА НА ББР ОСИГУРЯВА РЕСУРСИ ЗА СТАРТИРАНЕ НА СОБСТВЕН БИЗНЕС

С обствен бизнес или служител до живот – в днешно време това не е дилема за все повече хора, които избират сами да управляват времето и професионалния си растеж и се впускат в собствено бизнес начинание. Въпреки че звучи лесно за постигане, да развиеш собствен бизнес е много повече от идея и всъщност изисква много проучване, работа, анализи и, вероятно – допускане на грешки.

Ако в момента се намирате на прага на нов етап, в който искате да оставите трудовите правоотношения в миналото и да си станете сами шефове, сигурно ще ви е полезно да имате до себе си съветник. Някой, който да ви помага във взимането на решения, в изготвянето на бизнес план, на маркетинг концепция и още много детайли, за които сигурно дори не се и сещате. Да си наемеш консултант обаче е доста скъпа инвестиция, така че повечето хора се справят сами и разчитат на собствените си усилия.

Има няколко стъпки в началото на този дълъг процес, с които е добре да сте наясно. Като начало – идеята. Има ли други подобни разработени бизнеси, как функционират и какво е уникалното им предимство са въпроси, които трябва да си зададете, преди да сте започнали каквото и да е.

След това идва бизнес планът – какво ще правите, какви са опасностите и рисковете, но и ползите и възможностите, какви са очакваните разходи и кога евентуално ще излезете на плюс. Къде има потенциал за растеж и кой може да ви е полезен с ресурси (човешки или финансови) и кой е най-лошият вариант за развитието на бизнеса ви – на всичко това трябва да сте готови да отговорите откровено. Регистрирането на дружество е следващата крачка, която изглежда елементарна, но ако ви е за първи път, по-добре ползвайте услугите на фирма, която ще ви спести време и нерви.

Честито, вече имате фирма, вие сте неин управител, можете да започвате бизнеса си! Това е етапът, в който много хора разбират, че има нещо, което са пропуснали, а именно – нуждата от реклама. Никой не е по-голям от рекламата и това важи със сигурност и за вашата бизнес идея, така че – запретвайте ръкави и започвайте да проучвате опции за популяризиране. Онлайн рекламата в днешно време е най-търсената от всички останали видове, но ако вашият бизнес изисква реклама на открито, по радио или телевизия – обърнете се към тези канали. Добре е да се консултирате с маркетинг специалист, който да ви помогне да си съставите стратегия и да ви помогне да я изпълнявате и да „развъртите“ бизнеса максимално бързо и успешно.

Това в общи линии са основните стъпки по пътя от идея към работещ бизнес, само че ако беше толкова елементарно, сигурно всички хора щяха да имат свой бизнес. Истината е, че на всеки етап ще срещате спънки и проблеми и ако искате да се чувствате малко по-уверени в това, което правите, ви е необходим партньор с опит.

Но кой да е той?

Родена именно с цел да бъде подкрепа на хора, стартиращи бизнес в България, дигиталната платформа Business Booster предлага помощ от първата стъпка до успеха на всяка идея. Платформата е създадена от Българската банка за развитие (ББР) и има за цел да подкрепи малкия и средния бизнес още от старта, както и да се справя с предизвикателствата и да расте уверено.

Business Booster осигурява ключови ресурси и услуги, които са от помощ в създаването, подпомагането и развитието на малък и среден бизнес в България. Платформата може да бъде важен партньор на стартиращите предприемачи в страната, давайки им възможност не само да кандидатстват за финансиране, но и да намерят най-точната и полезна информация за техния бизнес.

Business Booster съдържа в себе си няколко ключови елемента - бизнес академия, е-маркет, възможност за онлайн консултация и кандидатстване за финансиране в реално време. Услугата стартира с програма „Микростарт“, която предлага финансиране до 50 000 лв., а скоро предстои и добавянето на нови финансови програми за нуждите на малкия и средния бизнес.

Всички потребители могат да разчитат на съдействие от страна на Вики – дигитален 3D анимиран асистент, който ще ви помага във всяка стъпка, така че да ползвате платформата с удоволствие и лекота. Чатботът ще ви навигира в основните секции на платформата и ще отговаря на въпросите ви.

За да отговаря напълно на съвременните изисквания на хората, платформата осигурява изцяло онлайн управление на документите и не изисква физическо присъствие в офис. Всичко се подписва онлайн, а създаването на фирмен профил става с въвеждане на ЕИК, след което данните се зареждат автоматично чрез интеграция с Търговския регистър.

Нужен ви е квалифициран електронен подпис, а до края на годината ще бъде въведена и бек офис системата Credit Quest, която ще ускори разглеждането на кредитни апликации.

За тези от вас, които имат нужда от малко опресняване на знанията или буквално за придобиване на нови, ще е полезна безплатната бизнес академия. Тя събира в себе си информация, наръчници и ресурси, с които да стартирате своя бизнес.

Платформата ще ви съдейства и с трудната понякога задача да създадете дигитално лице на бизнеса си – сайт или онлайн магазин. В рамките на Business Booster е интегрирано цялостно решение за предприемачите, които искат да достигнат до повече клиенти онлайн и това е работещият E-маркет – просто влизате и стартирате.

Business Booster е създадена с желание да подпомогне и подкрепи всички българи, които имат предприемаческо мислене и не се страхуват да опитат да развият свой бизнес. Платформата осигурява леснодостъпна и разбираема финансова услуга, много ресурси и информация и улеснява прехода от бизнес идея към истински работещ бизнес, което е и мечтата на всеки със страст към собствените начинания.