Консултантски център – гр. Берковица, ул. Атанас Кюркчиев № 1, блок „Ком“, етаж 0

г-жа Людмила Филипова, директор на консултантския център

Работно време:

през зимния период (от 1 ноември до 31 март) понеделник – петък от 16:00 ч. до 18:00 ч.

през летния период (от 1 април до 31 октомври) понеделник – петък от 17:00 ч. до 19:00 ч.

Телефон: 0890943741

e-mail: berkpro.robg@abv.bg

 

Консултантски център – гр. Крайова, ул. Jiețului № 21,

в сградата на Библиотека на окръг Долж "Александру и Аристия Аман"

г-н Лучан Диндирика – директор на консултантския център

Работно време:

понеделник – петък от 8:00 ч. до 16:00 ч.

21.01.2022

ВАУЧЕРИ ЗА ХРАНА СЕ ПОЛАГАТ САМО В ОПРЕДЕЛЕНИ СЛУЧАИ

Една от придобивките, които работодателите предлагат на работниците извън заплатата им, това са т. нар. ваучери за храна. Със сигурност те са доста примамливи както за работещите, така и за тези, които тепърва избират къде да започнат работа.

Темата за ваучерите за храна е една от най-обсъжданите, защото работещите на различни места сравняват тези свои придобивки и ако ги нямат, в тях назрява недоволство, което рефлектира върху работодателя. Друга такава чувствителна тема е тази за работното и представително облекло, които теми ще разясним скоро в специална статия по въпросите.

Изключително важно е при избора на нова работа да се гледат внимателно как е обявена работната заплата. Честа практика с цел предложението да изглежда по-примамливо е работната заплата да бъде обявена като сбор от самата работна заплата и други финансово измерими придобивки.

Нека в самото начало изясним, че заплатата е основно възнаграждение за работниците и служителите. Към нея съответно има възможност да се прибавят и други, допълнителни стимули за работещия,като бонуси под формата на ваучери за храна и друг вид покупки, различни форми на частно здравно осигуряване и други, изплащани от работодателя.

Дали следва във всяка фирма да се получават месечно ваучерите за храна, следва ли те да се изплащат и когато сме в отпуск?

Както стана ясно, средства за храна, предоставени на работниците и служителите от работодателя под формата на ваучери за храна, не са елемент от трудовото им възнаграждение. Ето защо те не влизат и в основата за изчисляване на обезщетенията при прекратяване на трудовото правоотношение.

Вayчepи зa xpaнa ce пpeдocтaвят пpи ycлoвия, yгoвopeни мeждy paбoтoдaтeля и пpeдcтaвитeля/итe нa paбoтницитe и cлyжитeлитe и/или нa пpeдcтaвитeля/итe нa нaциoнaлнo пpeдcтaвeнитe cиндиĸaлни opгaнизaции в пpeдпpиятиeтo.

Πpeдocтaвянитe вayчepи зa xpaнa ca cpeдcтвo зa зaмянa, пocpeдcтвoм ĸoeтo пoлзвaтeлитe пoлyчaвaт xpaнa и xpaнитeлни пpoдyĸти cpeщy нoминaлнaтa cтoйнocт нa вayчepитe в pecтopaнти, зaвeдeния зa бъpзo oбcлyжвaнe, ĸaĸтo и в oбeĸти зa тъpгoвия c xpaни, вĸлючитeлнo мaгaзини зa xpaнитeлни cтoĸи, cyпepмapĸeти, xипepмapĸeти и дp., ocъщecтвявaщи дeйнocт в cъoтвeтcтвиe c изиcĸвaниятa нa Зaĸoнa зa xpaнитe.

Πpeдocтaвянeтo нa вayчepи зa xpaнa мoжe дa бъдe извъpшeнo cъc cpeдcтвaтa зa coциaлнo-битoвoтo и ĸyлтypнoтo oбcлyжвaнe нa paбoтницитe и cлyжитeлитe, тъй ĸaтo вayчepитe зa xpaнa ca coциaлни пpидoбивĸи, пpeдocтaвeни в нaтypa нa paбoтницитe и cлyжитeлитe, ĸoгaтo ca пpeдocтaвeни пo peдa и нaчинa, oпpeдeлeн в зaĸoнa.

Bayчepитe мoгaт дa ce пpeдocтaвят caмo зa днитe, в ĸoитo paбoтницитe и cлyжитeлитe дeйcтвитeлнo ca пoлaгaли тpyд, aĸo тoвa e зaпиcaнo изpичнo в peшeниeтo нa oбщoтo cъбpaниe нa paбoтницитe и cлyжитeлитe. Πpи пpeĸpaтявaнe нa тpyдoвoтo пpaвooтнoшeниe или нa дoгoвopa зa yпpaвлeниe вceĸи, ĸoйтo e пoлyчил вayчepи зa xpaнa, e длъжeн дa въpнe нa paбoтoдaтeля нeизпoлзвaнитe вayчepи. Paбoтoдaтeлят нe дължи вayчepи зa xpaнa зa пepиoдa oт дaтaтa нa yвoлнeниeтo дo дaтaтa нa възcтaнoвявaнe нa лицeтo нa paбoтa.

 

Cпpaвĸa:

чл. 2, aл. 1 и  чл. 14 oт Hapeдбa № 7 oт 9.07.2003 г. зa ycлoвиятa и peдa зa издaвaнe и oтнeмaнe нa paзpeшeниe зa извъpшвaнe нa дeйнocт ĸaтo oпepaтop нa вayчepи зa xpaнa и ocъщecтвявaнe дeйнocт ĸaтo oпepaтop,

чл. 293 oт KТ

чл. 294 от КТ

21.01.2022

РАБОТОДАТЕЛЯТ ТРЯБВА ДА ОСИГУРИ УСЛОВИЯТА ЗА ТРУД И ПРИ ХОУМ ОФИС

Отговорност на работодателя е да осигурява работната среда – както в завода, цеха или офиса, така и при работа от дома. Ако не го прави, служителят може да изиска проверка. Това коментира националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов във връзка с информация, че ГИТ започва проверки за нарушения при работата хоум офис.

Първоначално ще се изпращат онлайн въпросници към работодателите, свързани с режима и условията на труд. След това ще проверяват за спазване на правилата и на терен – включително и в домовете на служителите.

"Когато домът ти е работно място, битовият инцидент е и трудова злополука", коментира още Капитанов.

При работа от разстояние работодателят трябва да осигури необходимото за извършване на работата от разстояние оборудване, както и консумативи за функционирането му, програмно (софтуер) осигуряване, техническа профилактика и поддържане, устройства за комуникация с работника или служителя, извършващ работа от разстояние, включително интернет свързаност, защита на данните, информация и изисквания за работата с оборудването и поддържането му в изправност, както и за законовите изисквания и правила, в т.ч. такива на предприятието в областта на защитата на данните, които ще се използват по време на работата от разстояние, система за наблюдение, ако такава се налага да бъде монтирана на работното място и е получено писмено съгласие на работника или служителя за това, като в тези случаи задължително се зачита правото му на лично пространство. Трябва да им бъдат осигурени и други технически или документни пособия съгласно индивидуалния и/или колективния трудов договор.

В индивидуалния трудов договор може да се уговори използването на собствено оборудване на работника и служителя, както и всички права и задължения, произтичащи от това, коментира още Капитанов. 

Той препоръча между работодателя и работника или служителя да се уговарят условия за предотвратяване на злоупотреба с предоставените му оборудване, интернет и комуникационни връзки. Като при този вид работа работодателят изрично определя времето, през което работникът или служителят има задължение да е на разположение за осъществяване на комуникационна връзка със самия работодател или с неговите търговски партньори.

Действително отработеното време се отразява ежемесечно в документ по образец, който трябва да е утвърден от работодателя.

20.01.2022

КАК ДА СЕ СПАСИМ ОТ ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ? СЪВЕТИТЕ НА ПОЛИЦИЯТА

Не предоставяйте пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого ви се представят.

Това апелират от полицията.

Призивът е във връзка с регистрирани нови случаи на телефонни измами на територията на различни области в страната. Той цели повишено внимание от страна на гражданите, както и незабавно уведомяване и търсене на съдействие от органите на реда.

Телефонните измамници са изключително изобретателни. Освен старите схеми, прилагани през годините, се използват и нови методи за въвеждане в заблуждение на потърпевшите.

Съвети към гражданите:

 • По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т. н.
 • Не се доверявайте на непознати хора
 • Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона
 • Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за ваш роднина, изпаднал в беда; лекар, служител на полицията или на друга институция
 • Ако имате съмнение, че на телефона е ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането
 • В случай на обаждане, в което някой се представя за ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговорът на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т. н.
 • Същото се опитайте да направите, ако се представя за служител или лекар - задайте контролни въпроси, поискайте координати за обратна връзка, обяснете, че ще попитате в съответната институция, ще се обадите на тел. 112 и т. н.
 • Ако измамниците изискват да не затваряте телефона, намерете начин, чрез съседите или чрез мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с вашите близки, за които се твърди, че са пострадали

В случай че получите обаждане и спрямо вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или директно в подразделение на полицията.

20.01.2022

РУМЪНИЯ С ОЩЕ ПО-СТРОГИ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ЦЕНИТЕ НА ТОКА И ГАЗА

Румъния ще наложи още по-сериозни ограничения срещу поскъпването на електроенергията и природния газ.

Вече действащият таван на цените на енергията ще бъде свален още от 1 февруари, а субсидиите за домакинствата и някои малки компании ще се увеличат, обяви премиерът Николае Чука.

Правителството ще издаде извънредно постановление, което ще ограничи цената на електроенергията до 0,68 леи за киловатчас, а таванът на цената на природния газ ще бъде 0,31 леи за киловатчас, стана ясно след среща на управляващата коалиция.

Свалянето на тавана на цената на тока е драстично - над 30%, тъй като досегашната пределна цена беше 1 лея за киловатчас. При газа разликата е много по-малка - едва 0,06 леи, тъй като той струваше максимум 0,37 леи за киловатчас.

Държавата ще увеличи значително и прага на енергийното потребление, което се таксува по субсидирани цени. То вече ще е 500 киловата на час, вместо настоящите 300, предава SeeNews.

Новите мерки ще важат до 31 март и ще струват на румънската хазна около 3 млрд. леи (606 млн. евро).

От тавана на цените на тока и газа вече се възползват около 6 млн. домакинства в страната, а сега към тях ще се присъединят и болници, училища, малки фирми и някои производители на храни.

Енергийните субсидии ще бъдат финансирани от печалбите на държавния производител на енергия Hidroelectrica и корпоративните данъци.

20.01.2022

ОНЛАЙН СЕМИНАРИ С ПОТЕНЦИАЛНИ БЕНЕФИЦИЕНТИ НА ПРОГРАМА INTERREG VI-A РУМЪНИЯ - БЪЛГАРИЯ

На 17 и 18 януари 2022 г. се проведоха два онлайн семинара за представяне на проекта на Програмата Interreg VI-A Румъния-България и бъдещите възможности за финансиране.

Семинарите бяха организирани от CIVITTA Румъния и VVA Brussels (ВВС Брюксел) и събраха повече от 140 участници, заинтересовани страни от западните и източните региони на трансграничната област Румъния - България.

По време на събитията участниците научиха повече за съвместните предизвикателства и инвестиционни нужди, основните приоритети за финансиране на новата програма, както и примери за дейности. Присъстващите имаха възможност да участват в интерактивни сесии, където обсъждаха потенциални идеи за проекти и задаваха въпроси, свързани с конкретни приоритети, съобщава екипът на Програмата.

20.01.2022

НАРУШАВАТ ЛИ СЕ ПРАВАТА НА РАБОТЕЩИТЕ ОТ ВКЪЩИ

Инспекцията по труда започва проверки за нарушения при хоум офиса. От там ще следят спазват ли се трудовите правила и режима на работа за служителите, които работят от вкъщи.

Празните офиси станаха обичайна гледка през последните две години в много от компаниите. През последните месеци от Инспекцията по труда отчитат лек ръст на жалбите и запитванията от служители, които работят дистанционно.

Най-често те са свързани с обезпечаване на техника, оборудване и консумативи, както и с работно време или евентуални рискове в режим „хоум офис”. Затова и инспекторите затягат контрола.

Първоначално от ГИТ ще изпращат онлайн въпросници към работодателите, свързани с режима и условията на труд. А след това ще проверяват за спазване на правилата и на терен – вкл. и в домовете на служителите.

20.01.2022

БЕЗРАБОТИЦАТА В ТРИТЕ СЕВЕРОЗАПАДНИ ОБЛАСТИ У НАС НАМАЛЯВА

Безработицата в трите северозападни области Монтана, Видин и Враца намалява през декември на 2021 година и към момента е 11,3 на сто, съобщиха от Регионалната служба по заетостта в Монтана.

В област Видин за последния месец на годината намалението на безработицата е 0,9 на сто, в област Враца - 2,3 на сто и в област Монтана - 1,8 на сто.

Най-висока безработица е регистрирана в общините Ружинци - 49,6 на сто, Якимово - 41,45 на сто, Димово - 39,0 на сто, Хайредин - 36,3 на сто и т.н., а най-ниска в общините Враца - 3,6 на сто, Монтана - 4,0 на сто, Мездра - 4,2 на сто, Видин - 5,55 на сто, Берковица - 6,8 на сто и т.н.

През декември на работа в трите области са постъпили 1 351 безработни, от които 548 - в област Враца, 472 - в област Монтана, а 331 - в област Видин. В програми за обучение и заетост в региона през месеца са включени 531 души, уточниха от Регионалната служба по заетостта в Монтана.

20.01.2022

ИНОВАТИВЕН ОНЛАЙН ФОРУМ ЗАПОЗНАВА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ С ПРОФЕСИИТЕ НА БЪДЕЩЕТО

Иновативен формат на кариерно събитие представят от Шнайдер Електрик България. Онлайн форумът „Умни професии за умно бъдеще" е семейно събитие, предназначено за деца между 1 и 4 клас и техните родители, за ученици в прогимназиалните класове и над 7 клас от профилираните училища, студенти, както и за инженери и преподаватели. Форумът ще бъде достъпен за гледане на живо на 22-ри януари, събота. Той е напълно безплатен с предварителна регистрация тук: към форума.

Компанията, лидер в дигитализацията на енергийния мениджмънт и автоматизацията, обяви плановете си да влага ежегодно част от маркетинговия си бюджет, както и постоянни усилия от страна на екипа си специално в популяризирането на инженерните професии у нас. Инициативата „Умни професии за умно бъдеще" е също част от дейностите по развитието на работодателската отговорност на Шнайдер Електрик.

„Дуалното обучение и работата на бизнеса с университетите са много важни елементи от развитието на професионалната среда и подготовката на младите за професиите на бъдещето“, посочва Елена Ватрачка, директор „Човешки ресурси“ в Шнайдер Електрик България. „Заедно с това ние искаме да запалваме интереса по технологичните дисциплини дори от по-ранна възраст и да позволим на младежите и на децата да надникнат в света на професионалистите, далеч преди да е дошло времето да се присъединят към него“, допълва тя.  

В първия панел „Ново поколение – нови умения“ най-малките участници ще се срещнат с известни инфлуенсъри. Вторият панел е посветен на „Професиите на бъдещето. Какви искаме да бъдем или трябва да станем?“. В панела „Smart factory, smart buildings, smart future“ лидерите в индустрията от екипа на Шнайдер Електрик представят концепцията за фабриките, сградите и градовете на бъдещето и решенията на компанията в тези посоки. Четвъртият панел е озаглавен „Животът е работа или работата е живот?“. Той акцентира върху добри практики за балансиране между личен и професионален живот. По време на последния панел участниците могат да се включат и в две практически работилници: „Machine learning and artificial intelligence – real factory examples“ и „Какво да правим и какво да НЕ правим по време на интервю“.

Цялата програма на форума „Умни професии за умно бъдеще", както и формата за регистрация може да видите тук.

19.01.2022

БАНКИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА НОВИ ИЗМАМИ

От Асоциация на банките в България предупреждават за нова измама. Те съветват, ако получите обаждане или имейл от някого, който се представя за служител на банка:

Не споделяйте лични и банкови данни, не инсталирайте приложения и не отваряйте линкове, които са Ви били изпратени от тези лица! Не извършвайте плащания и не споделяйте получени кодове за идентификация и достъп до електронното си банкиране! Касае се за измама.

Опитите за този вид телефонни измами стават все по-чести. Лица, които се представят по телефона за банкови служители, целят да подведат клиентите на банките и да ги накарат да извършат различни действия, с които да получат достъп до техните средства.

Най-често под различен претекст, например, за проблеми със сигурността, те се опитват да получат чувствителна информация относно потребителски имена, пароли, номера на банкови карти, наличност по сметки и други данни.

Никога не предоставяйте чувствителна информация и данни за идентификация на други лица. Вашата банка никога няма да поиска да предоставите подобни данни по телефон или имейл. Банкови служители никога няма да Ви накарат да инсталирате приложения за отдалечен достъп и да опитват да получат контрол върху мобилното Ви устройство или компютъра Ви.

Ако получите такова обаждане, знайте, че това е опит за измама от страна на лица, които се представят за банкови служители, за да получат достъп до средствата Ви. Бъдете бдителни и особено подозрителни към позвънявания от номера от чужбина, както и към лица, които се представят за служители на банки, които не познавате и/или с които нямате договорни отношения. Често пъти измамниците нямат пълна информация и налучкват банката, на която сте клиент, в опит да Ви подведат.

Също така, никога не влизайте в електронното си банкиране от линкове, които сте получили по имейл, SМS или от рекламни банери в Интернет, а само и единствено от официалния уебсайт на Вашата банка и от официалното мобилно приложение.

В случай че получите такова телефонно обаждане, се свържете незабавно с банката си и с полицията.

19.01.2022

НОВИ ПРАВИЛА ЗА ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ

От днес са в сила нови правила за влизане в страната за държави от червената зона.

За да не попаднат в карантина, идващите у нас ще трябва да представят 2 документа. Това са зелен сертификат и отрицателен тест от PCR. Той трябва да е направен до 72 часа преди влизането в България. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед. Тя е издадена вчера. Сред страните в червената зона са съседните Сърбия, Турция и Северна Македония. От 20 януари (петък) в „червена зона“ влизат Албания, Босна и Херцеговина, Колумбия, Република Малдиви, Фиджи, Демократична република Сао Томе и Принсипи, Сейнт Винсент и Гренадини.

В заповедта са отразени отправените от туристическия сектор препоръки и предложения. Все пак от туристическия бранш изразиха притеснения от тези ограничения в разгара на зимния сезон.

А децата във възрастовата група 12-18 години, които пристигат в България от държава в червена зона, ще се допускат след представяне на отрицателен резултат от PCR тест. Ако такъв документ не бъде представен, децата се поставят под 10-дневна карантина. Досега се изискваше пристигащите от червена зона деца (12-18 г.), също като възрастните, при влизането си в България да предоставят отрицателен резултат от изследване. Освен него те трябаше да покажат и документ за ваксинация или преболедуване. За децата до 12-годишна възраст не се изисква представянето на документи за COVID-19, независимо от държавата, от която пристигат.

19.01.2022

БЕЗРАБОТИЦАТА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ Е БИЛА 4,8%

Регистрираната безработица в страната остава на рекордно ниско ниво и през декември – 4.8%, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта за месеца. Спадът на годишна база е с 1.9 процентни пункта.

Регистрираните безработни през последния месец от 2021 г. са 157 283, което е с 964 по-малко от ноември и с 63 009 или с 28.6% по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през декември са се регистрирали нови 21 505 безработни, като те са с 3 145 лица по-малко спрямо предходния месец, а спрямо декември 2020 г. се наблюдава спад от 11 102 лица. Други 400 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.
През декември 14 167 безработни са започнали работа. Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта отчитат увеличение на броя им с 1 036 спрямо ноември и с 1 914 спрямо същия месец на предходната година. Своето ново работно място чрез бюрата по труда са намерили и други 125 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

Разпределението на започналите работа безработни лица по сектори на икономиката е както следва: 59.6% от започналите работа през декември са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на държавното управление – 17,9%, следват преработващата промишленост – 17,0%,  търговията – 16,0%, хотелиерството и ресторантьорството – 8,0%, строителството – 4,2%,  административните и спомагателните дейности – 4.0% и др.

5 717 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 2 956 по програми и мерки за заетост и 2 761 – по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР). Схемата "Заетост за теб” по ОП РЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на над 43 000 безработни лица, като само през декември са сключени трудови договори с нови 2 201 безработни.

Продължава предоставянето на средства по добре познатата вече антикризисна мярка 60/40, чийто срок на действие бе удължен до края на 2021 г. с ПМС № 322/07.10.2021 г. Така, от 12.10.2021 г., когато стартира новата процедура, се осигури запазването на заетостта на повече от 105 000 заети лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през декември са 7 967 или с 2 142 по-малко от предходния месец и с 395 повече спрямо същия месец на 2020 г., което е типично за есенно-зимния сезон. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (34.3%), следват търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети (13.5%), административни и спомагателни дейности (8.9%), хотелиерство и ресторантьорство (7.6%), държавно управление (6.8%), образование (5.7%).

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; персонал, осигуряващ сигурност и защита; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; стопански и административни специалисти;  работници по събиране на отпадъци и сродни на тях и др.

19.01.2022

ЛИПСАТА НА БЮДЖЕТ БЛОКИРА ВАУЧЕРИТЕ ЗА ХРАНА ПРЕЗ ЯНУАРИ

Липсата на гласуван бюджет за 2022 г. е блокирала раздаването на ваучери за храна във фирмите в началото на годината. Това става ясно от разяснения на финансовото министерство, публикувани в понеделник на сайта му. В тях ведомството моли фирмите-оператори на ваучери, работодателите и работниците да се отнесат с разбиране и търпение в създалата се необичайна ситуация.

Ваучерите за храна, които работодателите раздават на служителите си, са освободени от данъци (корпоративни и подоходни) и осигуровки и всяка година в закона за държавния бюджет се утвърждава годишна квота на сумата, която може да бъде предоставена под формата на ваучери. Тази квота се разпределя между лицензираните оператори със заповед на финансовия министър, които след това предоставят ваучерите на фирмите, сключили договори с тях.

"Към настоящия момент няма влязъл в сила закон за държавния бюджет за 2022 г., заради това не е утвърдена обща годишна квота за предоставяне на ваучери за храна. На практика в момента липсва нормативно основание за разглеждане на заявления за получаване на индивидуални квоти", казват от финансовото министерство.

Все още не е приет и законопроектът, с който се удължава до 31 март 2022 г. действието на бюджета от миналата година. Законопроектът бе гласуван само на първо четене в пленарна зала, предстои тази седмица да се разгледа на второ четене в бюджетна комисия. Едва след окончателното му приемане финансовият министър ще започне да приема заявленията на операторите на ваучери на храна. През 2021 г. първоначално квотата бе 350 млн. лв., но с актуализацията през септември тя бе завишена на 390 млн. лв. Тогава бе увеличен и месечният таван за ваучерите за храна, които може да получи един служител - от 60 на 80 лв. 

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България (АОВХ) обясняват, че за първите три месеца на 2022 г., след като удължаването на миналогодишния бюджет бъде обнародвано, ще може да кандидатстват за по 1/12 част от актуализираната квотата от 2021 г. при месечен таван от 80 лв. Те са получили уверение от финансовото министерство, че няма да има ощетени фирми и работници заради забавянето и ваучерите за януари ще може да бъдат раздадени със задна дата заедно с тези за февруари. 

Финансовият министър Асен Василев вече обяви, че се обмисля през 2022 г. съществено да се завиши месечната сума, която може да се даде към заплатата под формата на ваучери - от 80 на 200 лв. Освен това правителството има намерение да разреши с тях да се купува не само храна, а също така да се плащат комунални услуги. От АОВХ обясниха, че се водят преговори с ваучери да се плащат сметки за ток, газ, вода и парно.

Работодателските организации и туристическият бизнес също настояват да се разшири обхватът на ваучерите и с тях да се плащат нощувки в хотели и храна в ресторанти.

Финансовото министерство е планирало в Бюджет 2022 г. да завиши годишната квота за ваучери на 480 млн. лв., посочиха от БСК. Но ако месечният таван стане 200 лв., тази квота ще се окаже недостатъчна, пресмятат представителите на бизнеса. По традиция всяка година квотата се изчерпва до началото на есента. Миналата година дори след актуализацията през септември лимитът бе достигнат в средата на ноември. От години бизнесът призовава правителството да премахне годишната квота с мотива, че тя не съществува в други страни от ЕС и че това са разходи на светло, от които със сигурност в хазната ще влезе ДДС. Позицията на финансовото министерство обаче винаги е била, че трябва да има предвидимост за парите, които няма да бъдат обложени.

17.01.2022

ОББ ПУСКА БИЗНЕС КРЕДИТИ ЗА ЛИЦА СЪС СВОБОДНИ ПРОФЕСИИ

Обединена българска банка (ОББ), част от белгийската финансова група Кей Би Си (KBC), пуска пълен продуктов портфейл от кредитни инструменти, специално разработени за лица, които упражняват свободни професии. Пакетните услуги за професионалисти - физически лица или регистрирани от тях ЕТ/дружества включват кредит за оборотни средства с гаранционни инструменти, инвестиционни кредити и овърдрафт.

Кредитът за оборотни средства се отпуска при облекчени условия за обезпеченост при използване на гаранционни инструменти. Бизнес клиентите могат да получат до 150 000 лева финансиране без материално обезпечение. Продуктът има бърза процедура по одобрение, без да е необходимо представяне на разходо-оправдателни документи за усвояване, конкурентни ценови условия и продължителен срок на погасяване.

Инвестиционните кредити за бизнес клиентите на свободна практика са с дълъг срок на вземането и са за покупка, строителство и ремонт на недвижим имот. Експертната оценка на обезпечението при покупка на движими активи е безплатна и клиентите получават възможност за ползване на ДДС кредитна линия, обясниха от финансовата институция, за което предаде БТА.

17.01.2022

ЗАПОЧВА ПЪРВАТА РОМСКА ТЕЛЕВИЗИЯ В БЪЛГАРИЯ

В деня, когато отбелязваме ромската Нова година – Банго Васил, в Тетевен стартира първата ромска телевизия у нас.

"Новините ни ще бъдат от 18 ч. Цял ден ще събираме истории и вечер ще ги разказваме”, каза Бисер Петков, управител на телевизия Pronet.media. Освен новинарските емисии, в програмата на медията ще има авторско и фолклорно предаване.

17.01.2022

MOODY'S ПОНИЖАВА ОЧАКВАНИЯТА СИ ЗА ТЪРГОВИЯТА НА ДРЕБНО ПРЕЗ 2022 Г.

Moody's понижава очакванията си за търговията на дребно през 2022 г. след силния растеж през 2020 и 2021 г. Рейтинговата агенция преразглежда прогнозата си за индустрията и ѝ присъжда "стабилна" перспектива.

Анализатори от рейтинговата агенция оценяват общия ръст на приходите на 3,9% и увеличението на оперативната печалба от 2,3% в цялата индустрия през 2022 г., пише онлайн медията Retail Dive. За сравнение, очакванията за 2021 г. са за 30% скок на оперативните приходи.

Анализаторите на Moody's казват, че силният растеж от последните две години "ще бъде много по-труден за постигане поради нарастващите предизвикателства, включително омикрон варианта на коронавируса, ограниченията на предлагането, недостига на работна ръка и нарастващите разходи за вложени ресурси".

Точно както 2021 г. беше предопределено да бъде много по-добра година от 2020 г., изключителният растеж на търсенето няма как да продължи до безкрайност.

Нарастването на търсенето тази година беше толкова внезапно и толкова мощно, че блокира голяма част от глобалната верига на доставки. След като океанските превозвачи спряха кораби заради застоя през 2020 г., тази година много спедитори не могат да намерят контейнери и трябва да плащат допълнително.

Пристанищата по целия свят също работят на максимален капацитет, както и камионите и въздушния товарен превоз.

Продължаващото разпространение на COVID-19 в ключови точки от веригата на доставки и недостигът на работна ръка допълват към проблемите.

Всичко по-горе се комбинира, за да натисне предлагането на стоки като цяло, като подклажда инфлацията.

"Увеличаването на маржовете през 2021 г. беше подкрепено от по-ниски нива на инвентара, което насърчи по-благоприятна промоционална среда и по-високи цени", казват анализаторите на Moody's. "Търговците на дребно сега се борят с недостига на определени ключови входящи материали. Това влошава наличностите на крайния продукт, увеличава разходите и намалява способността на търговците на дребно да отговорят на потребителското търсене", посочва се в анализа.

Този натиск, както и естественото изравняване на търсенето, ще доведе до нормализиране на ситуацията за търговците на дребно през следващата година, според Moody's.

По-широкото проникване на ваксините срещу коронавируса и реваксинациите също могат да променят потребителската динамика.

Отложеното търсене за стоки и услуги, което видяхме през 2021 г., също вероятно ще утихне, тъй като потребителите увеличават своята мобилност и вероятно пренасочват повече разходи към пътувания и развлечения, допълва се в доклада на Moody's.

17.01.2022

ЕЛЕКТРОНЕН АПОСТИЛ (E-APOSTILLE)

Електронен апостил (e-Apostille)  от 15 юни 2020 г. Националният център за информация и документация (НАЦИД) предоставя възможност за издаване на е-Apostille на образователни и удостоверителни документи, издадени от системата на образованието (от висшите училища, от институциите в системата на предучилищното, училищното и професионалното образование и обучение и от Министерство на образованието и неговите звена) в apostille.bg

Електронната система включва два компонента – издаване на е-Apostille в електронен формат с цифров сертификат и поддържане на Регистър на издадените Apostilles (е-Register). Иновацията е направена благодарение свързването на всички документи, намиращи се в регистрите за средно образование (от 2007 г.) и за висше образование (от 2012 г.), които са сканирани и се съхраняват в електронен вид. Процедурата е изцяло дигитализирана от подаването на заявката, през заплащането на услугата до получаването на заверените документи, като поставянето на електронния апостил е еднократно, за разлика от хартиената версия.

Новата електронна услуга намалява времето и цената за издаване, гарантира произхода и истинността на документите, елиминира възможностите за фалшификации, улеснява проверките за истинността както на хартиените, така и на е-Apostille в електронна среда.

До средата на м. Ноември 2021 г. са издадени над 2671 електронни апостила, както за удостоверяване на образователни документи за кандидатстване на български граждани в чужди висши училища, така и за легализиране на дипломите на чужди граждани, завършили образованието си в България.

Въвеждането на е-Apostille към настоящия момент се прилага само в няколко държави в света, като България е първата в ЕС.

17.01.2022

ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕН ПО ПРОЦЕДУРА BG05M2OP001-3.019 „ПОДКРЕПА НА УЯЗВИМИ ГРУПИ ЗА ДОСТЪП ДО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ“

Управляващият орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. отправя покана към заинтересованите страни за участие в онлайн информационен ден по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M2OP001-3.019 „Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование“ по приоритетна ос 3 „Образователна среда за активно социално приобщаване“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Основната цел на процедурата е подкрепа на уязвими групи за социално включване чрез осигуряване на достъп до образование и обучение за по-добра реализация на пазара на труда.

Допустими кандидати и партньори по цитираната процедура са училища от средното образование и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ), осъществяващи дейност в обществена полза, регистрирани съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), а допустими партньори са училища от средното образование, висши училища и ЮЛНЦ, осъществяващи дейност в обществена полза, регистрирани съгласно ЗЮЛНЦ.

Информационният ден ще се проведе през платформата Zoom на 03.02.2022 г., четвъртък, от 10:00 часа. При проявен интерес, моля до двама представители от една организация/институция да се регистрират на следния линк, в срок до 02.02.2022 г.:

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZckce-tpj0vGdanCKinkoQLLp4dPCmmFl0I

Регистрационната форма ще играе ролята на присъствен лист от проведената среща, поради което, където има възможност, информацията в нея следва да бъде попълнена на кирилица. Задължителната информация, която изисква регистрацията е име, фамилия, електронен адрес, институция/организация, която представлявате, както и ролята, която изпълнявате в нея. След попълване на регистрационната форма, на посочения от Вас в регистрацията електронен адрес ще получите линк, с който ще можете да влезете в срещата.

За навременното започване на срещата и за целите на проверка на лицата (дали са регистрирани предварително), които ще се включат, е необходимо всички участници да влязат в стаята в периода 9:30 ч. – 09:50 ч. на 03.02.2022 г. тъй като първоначално ще се намират в т. нар. „чакалня“ (Waiting room) и домакинът ще ги допуска след извършена проверка.

За допълнителни уточнения и въпроси по отношение на провеждане на срещата, може да се свържете с Мая Лашова, държавен експерт в дирекция „Програмиране, наблюдение и оценка“, ИА ПО, e-mail: m.lashova@mon.bg.

Допълнителна информация за процедура BG05M2OP001-3.019 „Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование“ ще намерите на интернет страницата на ОПНОИР, раздел „Процедури“, рубрика „Процедури, отворени за кандидатстване“, както и в Информационната система за управление и наблюдение ИСУН 2020 - https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Active и на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове: https://www.eufunds.bg/bg/opseig/node/9096.

17.01.2022

РАЗШИРЯВАТ ФИНАНСИРАНЕТО НА ПРОЕКТИ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

Премахва се минималният праг при финансиране на проекти във връзка с изграждането на достъпна жилищна среда. Това предвижда Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност, качена за обществено обсъждане.

Тя има за цел  изграждането на достъпна среда в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства за хора с увреждания и осигуряване на лична мобилност за тяхното социално приобщаване, като се отчитат и специфичните им потребности.

Разширява се обхватът на допустимите за финансиране дейности, свързани с осигуряването на лична мобилност.

Така например средства ще се дават и за изменение в конструкцията на моторно превозно средство, в т. ч. за монтиране на помощно съоръжение/приспособление за качване и сваляне на инвалидна количка в МПС, за закупуването на автомобил с извършено изменение в конструкцията и/или за обучение за придобиване на правоспособност за управление на МПС, при липса на такава. 

 Програмата за достъпна жилищна среда се реализира в два компонента:

 1. Компонент 1 „Достъпна жилищна среда” – за финансиране изпълнението на инвестиционни проекти за изграждане на достъпна среда в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства, която се ползва безвъзмездно и по нестопански начин;
 2. Компонент 2 „Лична мобилност” – за финансиране на дейности за осигуряване на личната мобилност на човек с трайно увреждане съобразно функционалния дефицит и потребности.

Човек с трайно увреждане може да кандидатства в рамките на годината и по двата компонента по ал. 1, но поотделно – с две отделни заявления.

За финансиране по Програмата може да кандидатства човек с трайно увреждане с изготвена индивидуална оценка на потребностите по реда на Закона за хората с увреждания.

17.01.2022

ИЗТИЧА СРОКЪТ ЗА ПРОМЯНА НА ОСИГУРЯВАНЕТО

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Самоосигуряващите се лица,  които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”,  могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО.

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“  на ДОО (за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт).

В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и др., изплащани от държавното обществено осигуряване.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.

Декларацията се подава по утвърден образец в офис на НАП по постоянен адрес или чрез е-услугите на приходната агенция с персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/.

При  прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност от самоосигуряващото се лице през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.
Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефон: 0700 18 700 (на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор).

17.01.2022

ООН ОЧАКВА 4% РАСТЕЖ НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА

ООН прогнозира, че икономиката на България ще нарасне с 4% за 2022 г. и с 3.5 на сто през 2023 година.

Инфлационните очаквания на анализаторите на ООН за България са темпът на повишаване на цените да бъде 1.9% през текущата и идната година.

В публикувания късно в четвъртък доклад обаче икономическият департамент на ООН изтъква, че ще има забавяне в растежа на световната икономика като цяло - нарастване с 4 на сто през 2022 г. спрямо темп от 5.5 на сто през 2021 г. и още по-голямо забавяне през 2023 г. - до 3.5 на сто, на фона на нови вълни от COVID-19, проблеми на трудовия пазар, напрежение в снабдителните вериги и ускоряваща се инфлация.

На 11 януари Световната банка прогнозира 3.8% реален растеж на българската икономика през 2022 г. и 3.6% през следващата година. Перспективата на банката за българската икономика през 2022 г. бе подобрена с 0.5% спрямо прогнозите й от юли миналата година.

В доклада на СБ България е изтъкната и като една от малкото страни в Европа и Централна Азия, която все още осигурява фискална подкрепа срещу пандемията. Повечето страни са оттеглили подкрепата с бюджетни средства към края на 2021 г., отбелязва международният кредитор, който групира България с Казахстан, Северна Македония и Русия.

Световната банка очаква глобалният растеж да се забави до 2023 г., тъй като разпространението на вариантите на COVID-19 наред с инфлацията, дълга и неравенството засилват несигурността.

14.01.2022

ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО: НАЙ-ЧЕСТИТЕ ГРЕШКИ ВЪВ ФИРМЕНОТО СЧЕТОВОДСТВО

Счетоводството е перо от всеки бизнес, което не просто е необходимо, а е абсолютно задължително. Счетоводната отчетност е неизменна част от развитието на една успешна компания. Финансовата част от бизнеса трябва да носи спокойствие и да бъде източник на надеждна информация, която може да се използва за развитието на бизнес делата ви.

Финансовата отчетност предполага сравнително висок риск от допускане на грешки, тъй като счетоводството е свързано с поемане на големи отговорности и работа под високо напрежение, спазване на срокове и строги процедури, всекидневно разрешаване на казуси и лутане из данъчната и счетоводна нормативна „джунгла“.

Желанието за пестене във важни аспекти като счетоводството обаче със сигурност би изиграла лоша шега на всеки млад предприемач. Вижте най-честите грешки, които повечето собственици на малки фирми и разрастващ се бизнес са склонни да допускат.

Самостоятелното управление на вашите сметки

Когато бизнесът ви е малък, с ограничени приходи, воденето на счетоводството вкъщи може да изглежда като привлекателна алтернатива. Но вместо да ви спести малко пари, този вариант често води до непредвидени разходи. Професионален счетоводител би ви струвал повече средства, но също така той би ви спестил доста разходи – от данъчни облекчения, за които не знаете, до избягването на грешки, които иначе сами не бихте забелязали, но лесни за идентифициране от професионалист.

Доверяване на неквалифициран счетоводител

Делегирането на задължения и дейности по водене на счетоводството на служители и сътрудници без необходимите счетоводни познания може да се превърне в огромен проблем. За разрастващия се бизнес понякога изнесеното счетоводство (аутсорсинг на счетоводни услуги) към счетоводно дружество може помогне да се съсредоточите върху други важни бизнес начинания.

Съмнително евтини услуги

Да изберете най-евтините услуги не е особено удачно. Качествената работа струва пари. Не забравяйте, че счетоводителите са квалифицирани експерти, които постоянно актуализират знанията си, защото данъчните разпоредби и закони се менят често. Ако инвестирате по-голяма сума пари в професионалисти, които водят качествено вашето счетоводство, вероятно скоро ще започнете да реализирате печалби.

Близостта до вашия офис не е фактор

Не се доверявайте на дадена счетоводна фирма, само защото се намира в близост до офиса ви. Възможността счетоводителят да е съвсем близо до вас наистина е примамлива, но това стеснява кръга ви от потенциални фирми, чиито услуги бихте могли да използвате. Подобна тактика не е препоръчителна, защото по този начин наистина ограничавате своя избор и възможностите да получите качествено и ефективно счетоводно обслужване.

Счетоводните услуги имат определени цени

Не позволявайте да ви заблуждават относно цените на счетоводните услуги. Съществуват немалко недобронамерени фирми, които си позволяват да заблуждават своите клиенти единствено с цел печалба. Информирайте се подробно как се изчисляват цените за услугите и доколко гъвкави са предлаганите пакети. Обикновено счетоводните къщи имат базисен пакет от счетоводни услуги и всяка промяна в него трябва да се отразява и в цената.

След намирането на точния счетоводител

Когато намерите квалифициран счетоводител, е необходимо да отделите време, за да го включите в тънкостите на работата конкретно за вашата компания. Без правилното запознаване с вашите счетоводни процедури всяка на пръв поглед незначителна грешка може да доведе до загуба на сериозни доходи. Не по-малко важно е и наличието на система за вътрешен контрол за намаляване на риска от човешки грешки или професионални измами.

Ако все пак вие самите имате необходимите познания и възможност да се занимавате лично със счетоводството на своята фирма, трябва да имате предвид някои основни грешки, допускани в процеса на работа.

- Не издавате навреме фактури за дължимите плащания и при изготвянето на данъчни отчети се оказвате затрупани с куп неописани клиентски плащания и отчет за приходите, в който няма никакъв смисъл;

- Не пазите информация и касови бонове за направените разходи, което от своя страна може да доведе до редица данъчни, счетоводни и други проблеми;

- Не отчитате плащанията, направени в брой, и забравяте за тях, което може да причини множество неточности и грешки;

- Отлагате воденето на документацията за по-късно, което може да доведе до проверки, увеличени дългове, които никога няма да бъдат платени, и грешки във фактурите, които ще бъдат трудни за доказване на по-късна дата;

- Правите математически грешки като въвеждане на цифри на грешното място, невъзможност за правилно закръгляне на цифри или грешки при неправилно пренесени данни;

- Допускате несъответствия между банковите извлечения и счетоводните регистри, като от време на време малки разходи и суми, за които не се замисляте, остават извън регистрите;

- Правите пропуски при отразяването на малките трансакции, особено при продажбите на дребно, където многобройни разплащания се извършват в брой, и когато дребни суми остават незабелязани;

- Стартирате работа по проекти без да сте определили максималните разходи, които можете да си позволите, което се дължи на пропуски при определянето на бюджети за отделните ви проекти;

Приемате, че продажбите са еквивалент на паричен поток, но това не е коректно, тъй като изкривява реалното състояние на бизнеса ви и може да подведе вас и вашите бизнес-партньори.

Ако бюджетът ви за счетоводство все пак наистина е ограничен, винаги можете да се възползвате от услугите на сайтове за автоматично счетоводство, които правят досадните процеси по-достъпни. Те ви дават възможност за самостоятелно въвеждане на документите и правене на справки в реално време. По този начин си осигурявате месечно приключване в срок и на значително по-ниска цена.

14.01.2022

НАД 75 000 ДУШИ ЩЕ ЗАПАЗЯТ РАБОТАТА СИ

Над 75 хиляди работни места се очаква да бъдат запазени през януари и февруари чрез мярката "60 на 40". Това съобщи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

"Подкрепата на бизнеса продължава и през 2022 г., като за целта действието на мярката "60 на 40" е удължено до края на февруари. Според предвижданията за предоставяне на подкрепа за януари - февруари 2022 г. ще са необходими около 120 млн. лева. Като се вземат предвид средствата от 761 лева, изплатени на човек на месец средно за периода август-октомври 2021 г., може да се очаква, че през първите два месеца на годината ще се запази заетостта на над 75 хиляди работници и служители средномесечно", информира Гьоков.

След края на февруари, при отчитане на епидемиологичната обстановка и приемането на бюджета за 2022 г., действието на мярката ще бъде удължено в съответствие с действието на временната рамка на ЕК за държавни помощи, допълни той.

Социалният министър уточни, че мярката е била удължена само за януари и февруари именно по настояване на работодателите. Иначе можеше да удължим - средствата позволяват - до края на юни, до когато е временната рамка на ЕК за държавни помощи, посочи Гьоков. От страна на работодателските организации има сериозен натиск за промяна на дизайна на мярката, коментира министърът и допълни, че водят разговор с тях.

Георги Гьоков отбеляза, че промяна на условията за получаване на тези помощи минава през нотификация от ЕК. Аз съм силно притеснен, че дори да договорим в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество някаква промяна в дизайна на мярката, която ще се изразява в намаляване на процента на спада на оборота, няма да можем да го нотифицираме пред ЕК, за да влезе в действие до юни, коментира той.

Социалният министър отчете, че по мярката "60 на 40" са подкрепени около 13 хиляди работодатели да запазят своя персонал и да продължат да работят, както и е ограничен ръстът на безработицата. По данни на Агенцията по заетостта към 10 януари 2022 г. броят на регистрираните в бюрата по труда безработни е 162 895, а равнището на регистрираната безработица е 4,96 процента, като за сравнение, на същата дата през 2021 г. са били регистрирани 229 925 безработни, посочи той.

Запазените работни места по мярката "60 на 40" за периода от 1 януари - 30 юни 2021 г. са 207 407, а изплатените средства са 723 400 000 лева, посочи той. Гьоков отбеляза, че в средата на миналата година са променени изискванията по мярката. За периода 1 юли - 31 декември 2021 г. запазените работни места са 150 926, а изразходваните средства 324 700 000 лева.

Намалението в изплатените средства през второто полугодие на 2021 г. спрямо първото е с около 55 процента, а намалението в броя на запазените работни места е 27 процента. По този начин, чрез въведената промяна се подобрява ефективността на мярката, коментира той.

14.01.2022

РУМЪНИЯ ИЗПРЕВАРВА ПОЛША?

Pyмъния мoжe дa изпpeвapи Πoлшa пo бpyтeн вътpeшeн пpoдyĸт нa глaвa oт нaceлeниeтo дo cpeдaтa нa тoвa дeceтилeтиe, aĸo ycĸopи пyбличнитe peфopми и дигитaлизaциятa, ĸaĸтo и aĸo пoлoжи пoвeчe ycилия в oблacттa нa инвecтициитe в paзвoйнa дeйнocт, глacи дoĸлaд нa Ваnса Тrаnѕіlvаnіа, цитиpaн oт Rоmаnіа Іnѕіdеr.

"Πoлшa и Pyмъния бяxa изпpaвeни пpeд cpaвними иĸoнoмичecĸи и иcтopичecĸи пpeдизвиĸaтeлcтвa пpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe", ĸaзвa aвтopът мy Aндpeй Paдyлecĸy, диpeĸтop "Maĸpoиĸoнoмичecĸи aнaлиз" в бaнĸaтa.

Aнaлизът coчи oщe, чe Pyмъния e пocтигнaлa cилнa ĸoнвepгeнция ĸъм нивaтa в Πoлшa щo ce oтнacя дo пepcпeĸтивaтa зa гoдишeн тeмп нa пoтeнциaлния БBΠ oт 2010 дo 2019 г.

Πpeз пocлeднaтa гoдинa oт тoзи циĸъл БBΠ нa глaвa oт нaceлeниeтo cпopeд пapитeтa нa пoĸyпaтeлнaтa cпocoбнocт ĸaтo пpoцeнт oт cpeдния в EC e 75,7 пpoцeнтa в Πoлшa и 72 пpoцeнтa в Pyмъния. A гoдишният тeмп нa пoтeнциaлния БBΠ в Pyмъния нaдxвъpля нивaтa в Πoлшa пpeз 2020 г.

Зa 2021/3 aнaлизaтopът oчaĸвa ycĸopявaнe нa тeндeнциятa зa ĸoнвepгeнция.

Πo дaнни нa Cвeтoвнaтa бaнĸa пpeз 2020 г. пoĸaзaтeлят в Pyмъния дocтигa нивo oт $31 945,70, c ĸoeтo изпpeвapвa Гъpция ($28 377,40). Бългapия ce нaмиpa мeждy Уpyвaй и Tpинидaд и Toбaгo c $24 620 БBΠ нa глaвa oт нaceлeниeтo пo пapитeтa нa пoĸyпaтeлнaтa cпocoбнocт. Πo-гoлeмият oт oчaĸвaния cпaд нa нaceлeниeтo oбaчe вepoятнo щe пoвиши нивaтa.

14.01.2022

ГРАЖДАНИТЕ МОГАТ ДА ПРЕДЛАГАТ ПЪТИЩА ЗА РЕМОНТ ПО НОВА ПРОГРАМА ЗА 2022 Г.

Гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в новата програма за ремонт на републиканската пътна мрежа за 2022 г.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви началото на четиригодишна програма, която цели качествено подобрение на тежкото състояние на пътната мрежа в страната. За тази година ще се ремонтират над 3100 км от пътната мрежа, а необходимото финансиране от 2.8 млрд. лв. ще дойде от бюджета и приходите от тол таксите. Министър Караджов си поставя амбициозната задача за 4 години да бъдат ремонтирани около 60% от републиканската пътна мрежа, която покрива 80% от целия трафик в страната.

На работна среща с министър Караджов от Агенция „Пътна инфраструктура“ представиха по области участъците от републиканската пътна мрежа, които са определени за спешен ремонт през 2022 г.

В следващите две седмици гражданите ще могат да дадат свои предложения за включване на други пътища в списъка, по които те пътуват и смятат, че са в тежко състояние.

Картите с определените трасета по области са публикувани на страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, на имейл адрес: signali@api.bg. Предложенията ще бъдат разгледани и окончателните списъци с пътищата за ремонт ще бъдат публикувани на интернет страниците на МРРБ и АПИ.

Предвижда се основен ремонт на важни участъци във всички области на страната. Сред тях са обновяване на част от Върбишкия проход, основен ремонт на пътя до Варненското езеро, който ще се използва при изграждането на АМ „Черно море“.

От АПИ планират ремонтни дейности на участъци от прохода Шипка, пътищата за Трявна, Ловеч и местността Узана край Габрово. Набелязан е ремонт и на моста в Севлиево, както и изграждането на нов мост над река Вит при село Гложене, който ще дублира съществуващия исторически мост, който е в лошо състояние. Основен ремонт е предвиден тази година и на Златишкия проход в частта от Етрополе до Златица, за който министърът също получава сигнали от граждани за тежкото състояние.

Ще се направи ремонт и на участък от пътя Монтана – Бойчиновци, както и на този Рударци – Кладница. В програмата са предвидени ремонтни дейности и на отсечката от АМ „Тракия“ между тунел Траянови врата и 66-ти км.

До края на годината е реалистичният срок за започване на основен ремонт и на пътищата в българската част на Дунав мост, сочат разчетите на пътната агенция.

Също тази година е предвидено да се обяви обществена поръчка за изработване на проект за изграждане на снегозащитно съоръжение – тип тунел на прохода Троян – Кърнаре.

В област Видин са предвидени 89 км пътища общо за основен ремонт, в Добрич  - 117 км, във Велико Търново – 150 км, от които 71 км за основен ремонт, като са включени и участъци от третокласната пътна мрежа.

11.01.2022

БУСТЕРНА ДОЗА: КОГА И КАКВА - ОБЯСНЯВАТ ЕКСПЕРТИТЕ ОТ МЗ

Министерството на здравеопазването публикува важна информация за гражданите, желаещи да си поставят бустерна доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19.

От ведомството поясняват, че тя може да бъде приложена 2 месеца след първа ваксинация със същата ваксина.

Бустерна доза от ваксината на Janssen може да бъде приложена и след завършван ваксинационен курс срещу COVID-19 с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В тези случаи обаче интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца.

В Регистъра за ваксинация срещу COVID-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Това означава, че гражданите получават своя Европейски цифров COVID сертификат веднага след ваксинация.

От МЗ припомнят, че иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на AstraZeneca или на Janssen) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Здравното министерство и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват преболедувалите коронавирус да се ваксинират с пълна имунизационна схема най-рано 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край, подчертават от МЗ.

11.01.2022

БЪРЗИЯТ СПАД НА РАБОТНАТА СИЛА В БЪЛГАРИЯ НОСИ КОНКРЕТНИ ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА ИКОНОМИКАТА

Въпреки че публикуването на окончателните пълни резултати от проведеното миналата есен преброяване на населението остава далеч в бъдещето – може би дори в края на годината – оповестените от НСИ първоначални (и предварителни) данни за населението на страната, областите и възрастовата структура на населението дават възможност за редица важни изводи, пише икономистът Адриан Николов в анализ за Института за пазарна икономика (ИПИ). 

На първо място, не можем да пропуснем проблемите със самото провеждане на преброяването, белязано от извънредните условия – в крайна сметка те имат влияние и върху скоростта на оповестяване на крайните резултати, и върху качеството на получените данни.

Видно най-големият проблем е провалът на електронното преброяване, което статистическият институт очакваше да покрие по-голямата част от населението, а е достигнало до едва една трета – под дела дори от 2011 г., въпреки далеч по-широкото проникване на Интернет.

Това от своя страна води до липса на достатъчно преброители, забавяне на целия процес, и в крайна сметка – непокрити територии и домакинства. Дали става дума за слаба информационна кампания, спад на доверието вследствие на хакерските атаки или пък проблеми със самата платформа, казусът с отказа от електронно преброяване до голяма степен ще бележи начина, по който преброяване 2021‘ ще бъде запомнено.

Ако оставим проблемите със самия процес настрана, първите резултати водят със себе си няколко важни извода:

Спадът на населението в периода между 2011 г. и 2021 г. е по-сериозен от очаквания, а темпът му се забързва. Докато „корекцията“ на предишното преброяване е с малко под 180 хиляди души, този път размерът ѝ ще бъде с над 395 хиляди души.

В рамките на три десетилетия демографската пирамида на страната практически се е обърнала – докато според преброяването от 1992 г. делът на хората на 0 - 17 г. е бил 24%, а този на 65+ - 14%, днес местата им са разменени. 

В резултат няма как да очакваме друго, освен процесите на застаряване и свиване на населението да продължат да се ускоряват и през следващото десетилетие, с всички последствия за пазара на труда, социалната политика, пенсиите, данъчната система.

Завръщането на българите в година на COVID-19 далеч не е било достатъчно, за да елиминира ефекта от миграционните процеси преди това. Доколкото според анализа на НСИ естествените и механичните процеси имат относително равно влияние върху спада на населението, то изглежда, че ръстът на доходите през последните години не е бил достатъчен, за да спре потока на българи, които търсят по-добра реализация в чужбина.

Много голям спад – с над 885 хиляди души – има в групата на населението в активна трудова възраст, или между 18 и 64 години. Бързият спад на работната сила носи със себе си конкретни последствия за българската икономика – в бъдеще ще се налага да се върши повече работа с по-малко хора, което тласка страната към по-капиталоемки производства с по-висока производителност на труда и ясна потребност от повишаването на квалификацията и уменията на работещите.

Резкият спад на населението създава илюзия за „забогатяване“, ако ползваме относителни индикатори. По-малкото население означава, например, че БВП на човек от населението на страната се повишава без обемът на БВП да е нараснал.

Ако вземем данните от 2020 г., когато според „старите“ данни БВП на човек е бил 17,3 хил. лв., то с „новото“ население обемът му би нараснал до 18,4 хил. лв., или повишение с над хиляда лева, при това без да включваме растежа от 2021 г.

Това от своя страна води и до „сближаване“ с няколко процентни пункта в сравнение с отчитаното досега от Евростат към средноевропейските равнища на БВП на човек – без, разбира се, каквото и да се е променило в реалното благосъстояние на населението.

Всички области, без столицата, губят население в периода между двете преброявания, като най-сериозно са засегнати най-слабо икономически развитите части на Северна България, където спадовете са с между една пета и една четвърт в рамките на десетилетието.

Обратно, благодарение на по-благоприятните миграционни процеси водещите областни икономики – Пловдив, Варна, Бургас – успяват да забавят свиването на населението си.

Интересен е казусът на София – при нея се очакваше отчитане на по-голямо население, но столицата е успяла да увеличи броя на жителите си с 15%, при това след отчитането на отлива към съседните общини в хода на пандемиятa.
Изменението на населението се отразява и на макроикономическите показатели на областите. С необходимата уговорка, че окончателните данни ще са различни – най-малкото защото последните достъпни областни данни са за 2019 г. – БВП на човек от населението се оказва от порядъка на 10-15% по-висок в повечето области, като най-видим е ефектът при по-бедните области.

Изключението е столицата – заради по-голямото от отчитаното в текущите оценки население, средното равнище на БВП на човек намалява с малко над 10%. С други думи, сред последствията на преброяването ще бъде и отчитането на свиване на икономическите неравенства между областите и по-бързо догонване на лидера София от останалите области.

Първоначалните данни, оповестени тази седмица от НСИ, са само малка част от това, което преброяването ще предостави на анализаторите и създателите на политики. Въпреки това, резкият спад на работоспособните, обръщането на демографската пирамида и концентрацията на населението в столицата дават много поводи за разсъждение и насочват към належащи промени.

11.01.2022

ОТ ФЕВРУАРИ БАНКОВИТЕ ПРЕВОДИ ЩЕ СТАВАТ ПО-БЪРЗО

Един час. Толкова ще отнемат всички преводи, които потребители и фирми правят помежду си през българските банки от февруари. В момента за толкова бърз превод се плаща допълнително като това струва повече на фирмите.

От БНБ уверяват, че банките повече няма да имат основание допълнително да таксуват бързите трансакции.

В момента разплащанията стават три пъти дневно през системата БИСЕРА и ако са преведени в следобеден час, например, може да пристигнат едва на следващия ден. За извършване на незабавен превод е системата RINGS, ползването на която се заплаща допълнително.

С промените преводите ще стават през Единната зона за плащания в евро (SEPA). На практика платежните нареждания ще се изпълняват 24 часа в денонощието през всички календарни дни на годината.

Засега плащанията към бюджета са изключени от нововъведението. Там левовите трансакции ще преминат в SEPA на по-късен етап.

Въпреки това улеснение банковият превод ще струва пари, както и в момента. Тегленето и внасянето на пари на каса в банковите офиси по традиция е в пъти по-скъпо от онлайн банкирането.

От началото на годината в допълнение редица банки отново увеличиха събираните от тях такси. По данни на БНБ тегленето на пари от банкомат на банката, от която е издадена картата, средно струва 25 ст., а от чужда банка - 1.15 лв. Когато това се прави на гише, услугата струва средно за пазара 2.81 лв., или 0.41% от теглената сума, като минимално се плащат 3.50 лв.

По данни на БНБ за 11-те месеца на изтеклата година банките са получили нетен доход от такси и комисиони за 1.12 млрд. лв., а за цялата 2020 г. по тази линия са дошли 1.04 млрд. лв.

10.01.2022

МОЖЕ ДА ПОДАВАМЕ ДАНЪЧНИТЕ СИ ДЕКЛАРАЦИИ ОТ ДНЕС

Данъчната кампания 2022 г. започва на 10 януари. Oт днес стартира подаването на декларациите за доходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на приходната агенция.

В началото на март 2022 г., след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде пусната и предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП.

В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2021 г. доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък тази година е 3 май, първият работен ден след 30 април, напомнят от приходната агенция.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни.

Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък (чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция www.nap.bg и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор.

10.01.2022

КОЛКО ЩЕ Е ЗДРАВНАТА ВНОСКА ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ ДО МАРТ

По 26 лева на месец ще продължат за плащат за здравна вноска безработните, които не са борсата, както и хората, които сами си плащат вноските до края на март 2022 г.

Това се разбира от внесения в Народното събрание Законопроект за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет.

Така без промяна остават минималният осигурителен доход, който още три месеца ще бъде 650 лв., и максималният - 3000 лв. Те служат за определяне на размера на здравната вноска, като тя е в размер на 8% върху не по-малко от 325 лв. и не повече от 3000 лв. месечно.

Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се.

С предложенията в законопроекта се удължават сроковете за действие на различни плащания от хазната, например - за допълнителните възнаграждения на медиците от първа линия, помощта за деца с увреждания и други разходи.

Заедно с това до този срок се запазват размери като минималния доход на служител в държавната администрация, който практически винаги съвпада и с минималната работна заплата. В момента тя е 650 лева.

Според Закона за публичните финанси, ако няма приет бюджет за годината, до гласуването на такъв от парламента и обнародването му в „Държавен вестник“ държавата работи с 1/12 от съществуващия месечно.

10.01.2022

ЕИФ И РАЙФАЙЗЕНБАНК ДОГОВОРИХА ОЩЕ 150 МИЛИОНА ЕВРО В ПОДКРЕПА НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) подписаха нови гаранционни споразумения за още 150 млн. евро за продължаване на подкрепата на българския бизнес по време на пандемията от КОВИД-19. Срокът за кандидатстване е удължен с още една година до 31.12.2022 г., съобщиха от банката.

Споразуменията дават възможност Райфайзенбанк (България) да продължи да подпомага българските малки, средни и междинни предприятия. Общата сума на гаранцията, подкрепена от Европейския инвестиционен фонд, достига до 300 млн. евро. Предоставеното финансиране се осъществява по гаранционен инструмент И Джи Еф (EGF), изпълняван от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) с финансовата подкрепа на държавите членки на Европейския съюз, които допринасят за Паневропейския гаранционен фонд (EGF).

В рамките на споразуменията компаниите ще имат достъп до финансиране с инвестиционни кредити със срок на погасяване до 10 години, оборотни кредити до 5 години и револвиращи кредити/овърдрафти до 4-5 години, в зависимост от прилагания режим на държавна помощ, разясниха от финансовата институция.

До момента, в резултат от сътрудничество между Райфайзенбанк и ЕИФ, има споразумения за над 1,1 млрд. евро, включително над 560 млн. евро на разположение на българските малки и средни предприятия за преодоляване на негативните икономически ефекти от ковид пандемията.

"Бизнесът в цяла Европа продължава да усеща икономическите последствия от пандемията от КОВИД-19. Засиленото партньорство между ЕИФ и Райфайзенбанк в рамките на Европейския гаранционен фонд ще предостави така необходимото финансиране, което да отговори на нуждите на българските компании", заяви Роджър Хавенит, заместник главен изпълнителен директор на ЕИФ.

"Подкрепата за малките и средни предприятия по време на пандемията с по-достъпно финансиране е ключът към икономическото възстановяване и просперитета на България. В рамките на Европейския гаранционен фонд Групата ЕИБ досега е одобрила 12 операции, които се очаква да мобилизират над 2,1 млрд. евро инвестиции в българската икономика", каза вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова.

По думите на Добромир Добрев, заместник-председател на УС на Райфайзенбанк (България) с ресор Корпоративно банкиране и капиталови пазари, 7600 проекта на български малки и средни фирми са били подкрепени, благодарение на партньорството с ЕИФ, с над 680 млн. евро.

10.01.2022

ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА СЛЕДВАНЕТО НА СТУДЕНТИ, АКО ИМАТ ДОГОВОР ЗА СТАЖ С РАБОТОДАТЕЛ

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува регистър на специалностите, за които държавата заплаща изцяло или частично разходите за следването при сключен договор с работодател за стаж на студента за периода на обучението и за работа след успешното му завършване.

Освен до информация за специалностите, студентите вече имат достъп и до списъка с всички фирми, с които могат да сключат договор за стаж и работа, за да ползват финансова подкрепа от държавата.

Регистърът дава възможност за двупосочна връзка между студентите и бизнеса. Обучаващите се по-лесно ще намират място за професионалната си реализация, а фирмите – необходими специалисти за дейността си.

Информационната система на специалностите и работодателите се поддържа от Националния център за информация и документация (НАЦИД) към МОН.

Държавата заплаща изцяло или частично таксите за обучение на студенти от 96 различни специалности, в случай че имат сключен договор с конкретна фирма за стаж и работа след завършване. Списъкът на специалностите, за които държавата покрива разходите за обучение, се изготвя по висши училища, форми на обучение и брой студенти спрямо нуждите на пазара на труда. Той се актуализира всяка година, за да отговаря в максимална степен на потребностите от висококвалифицирани кадри за икономиката.

Министерският съвет ежегодно утвърждава и списъка на работодателите, с които студентите могат да сключват договори за стаж и работа. По предложение на различни министерства през настоящата академична година са одобрени 154 фирми. За 2021/2022 г. тези работодатели са заявили необходимост от 975 специалисти.

Регистъра на работодателите и специалностите, за които държавата осигурява финансова подкрепа при сключване на договор за стаж и работа, можете да видите ТУК.

10.01.2022

СПАД НА ОБЯВИТЕ ЗА РАБОТА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ

През последния месец на 2021 г. обявите за работа във водещите сайтове са намалели с 35 процента, показва ежемесечният анализ на динамиката на пазара на труда у нас на HR компания и кариерен сайт JobTiger, съобщиха от компанията.

Според анализаторите не бива да има основание за притеснение. Спадът на предложенията през декември е традиционен и основно се дължи на по-големия брой почивни дни за коледните и новогодишни празници, през които огромна част от работодателите не публикуват нови предложения за работа, се посочва в анализа.

Макар и да са по-малко, броят на обявите е с 49 на сто повече от този през декември 2020 г.

Както при общия брой, така и във всички сектори, се наблюдава спад на предложенията през декември.

С най-голям спад са обявите в сектор "Производство" - 44 процента, следван от "Счетоводство, одит, финанси" - 43 процента и "Строителство" - 41 процента спад. В останалите отрасли спадът на обявите е, както следва: "Маркетинг и реклама" - 38 процента, "Административни и обслужващи дейности" - 36 процента, "Търговия и продажби" - 34 процента, "Здравеопазване и фармация" - 32 процента, "Логистика и транспорт" - 31 процента, "Хотелиерство и ресторантьорство" - 25 процента и ИТ - 15 процента.

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели с 25 процента спрямо месец ноември. Техният дял спрямо общия брой обяви е 17,1 на сто, като подобно на предходните месеци, най-многобройни са те в сектора ИТ - 69 процента, следвани от "Административни и обслужващи дейности" - 14 процента и секторите на аутсорсинг /BPO/ индустрията - 13 процента и "Търговия и продажби" - 4 процента.

Секторът ИТ вече заема първо място по дял с 22 процента от общия брой обяви. Според анализите на HR компанията и кариерен сайт JobTiger, това е най-бързо и динамично разрастващият се сектор през 2021 г. От началото до края на годината броят на предложенията е нараснал двойно, а като дял той се е изкачил от четвърто място с 10-12 на сто дял до първо с 22 процента.

След него се нарежда досегашният водещ сектор "Търговия и продажби" с 21 процента дял, следван от "Производство" с 13 процента и "Административни и обслужващи дейности" - 11 процента.

Дяловото разпределение на обявите при останалите отрасли се нарежда, както следва: "Хотелиерство и ресторантьорство" - 10 процента, "Логистика и транспорт" - девет процента, "Счетоводство, одит, финанси" - 4,4 на сто, "Строителство" - 4,3 на сто, "Здравеопазване и фармация" - 4,1 на сто, "Маркетинг и реклама" - три процента и "Изкуство" - един процент.

Едва 150, или 0,4 на сто от общият брой, са предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат, удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или преболедуване.

Съгласно наблюденията на екипа на JobTiger, предложенията, в които присъства това изискване, продължават да бъдат предимно в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство", "Обслужващи дейности" и "Търговия и продажби". Макар и да варират като дял от всички обяви, през последното тримесечие на годината, техният брой се запазва почти непроменен.

През декември повече от половината предложения в страната, са съсредоточени в столицата. Делът на тези обяви е 51 процента от всички предложения, а в останалите градове той е следният: Пловдив - девет на сто, Варна - осем на сто, Бургас и Русе - три на сто, Стара Загора - два на сто. Заедно обявите в тези градове съставляват 77 процента от предложенията в България.

Изправени сме пред ситуация на бързо растяща заболеваемост и наличие на новия Омикрон щам в страната. Макар и опитът досега да показва, че всяка следваща вълна на пандемията причинява все по-малки икономически щети, все още съществува известен риск за пазара на труда, анализират от компанията.

В анализа се посочва, че влизаме в новата година с оптимизъм. Спадът на обявите с над 1/3 през декември не бива да носи поводи за притеснения, като очакванията са, традиционно, през януари броят на предложенията да се възстанови бързо и да се наблюдава здравословен ръст на пазара на труда през следващите месеци. Това се потвърждава и от наблюдението, че само през първата седмица на текущия месец броят на обявите се е увеличил с 19 на сто, посочват от компанията.

06.01.2022

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОГРАМИ ЗА ДИРЕКТНО ФИНАНСИРАНЕ ПРЕЗ 2022 Г.

Рекордното финансиране от бюджета на ЕС за 2022 прави годината ключова за възстановяването на икономиките след ковид, както и за прехода им към зелена и цифрова трансформация. За постигане на тези цели, бизнесът, публичният и неправителственият сектор ще могат да се възползват от огромен брой програми през 2022 г. директно към ЕС.

Тук ще видите първата част от тях:

Механизмът за свързване на Европа (CEF) подкрепя целите на ЕС в транспорта, енергетиката и цифровите технологии, като дава възможност или ускорява инвестициите в проекти от общ интерес и подпомага междуграничното сътрудничество.

Цифровите приоритети включват осигуряване на гигабитова свързаност за социално-икономически двигатели като болници, училища и изследователски центрове, безжична свързаност с местните общности и др. Маргрете Вестагер, комисарят за дигитализацията, споделя: "Инвестирането в трансгранична свързаност ще продължи да играе ключова роля в трансформацията на Европа и нейната конкурентоспособност. Подобряването на мрежите и инфраструктурата ще гарантира на гражданите и бизнеса на Европа достъп до нови работни места, конкуренция на нови пазари и укрепване на дейността."

В транспортния сектор CEF е посветен на осъществяването на TEN-T (трансевропейската транспортна мрежа) и подкрепа на инвестициите в трансгранични връзки, липсващи връзки, както и да насърчи устойчивостта и дигитализацията.

Енергийната част от бюджета следва да бъде посветена на прехода към чиста енергия и по-свързана, по-интелигентна и дигитализирана енергийна система на ЕС. По-голямата част от средствата трябва да се разпределят за трансгранични проекти.

Бюджетът за 2021 - 2027 възлиза на 21.4 милиарда евро за транспорт (от които 10 милиарда евро ще бъдат отпуснати от кохезионните фондове); 5.2 милиарда евро за енергия; 1.8 милиарда евро за цифрови технологии.

Към момента обявени за следните покани: предложения за насърчаване на регионалното сътрудничество за устойчива синя икономика (краен срок 12 януари); CEF Transport (до 19 януари); Подготвителни проучвания за трансгранични проекти за възобновяеми източници (до 1 февруари); Иновационен фонд втора мащабна покана за проекти (до 3 март); CISE система за предупреждение за инциденти (до 7 април) и др.

Кандидатства се тук.

Digital Europe е новата европейска програма, фокусирана върху изграждането на стратегическия цифров капацитет на ЕС и улесняването на широкото внедряване на цифрови технологии. Тя ще финансира инвестиции в технологии, но също и широката им употреба сред гражданите, бизнеса и публичната администрация, включително чрез развиване на дигитални умения.

Ключовите области за работната програма 2021-2022 включват изкуствен интелект (AI), киберсигурност, усъвършенствани изчисления, инфраструктура за данни, управление и обработка, както и тяхното внедряване и най-добро използване за критични сектори като енергия и околна среда, производство, селско стопанство и здравеопазване.

Бюджет: 2021 - 2027 7.5 милиарда евро. Процент на съфинансиране: до 100%

На 17 ноември 2021 г. Европейската комисия стартира първия набор от покани за представяне на предложения с фокус върху цифровите технологии, киберсигурността и центровете за цифрови иновации и приложения. Предвижда се 415 милиона евро да бъдат инвестирани в инфраструктурата на европейски "облак", други 43 милиона евро безвъзмездни средства ще се инвестират за укрепване на киберсигурността в здравния сектор.

Отворени за кандидатстване ще бъдат специализирани магистърски програми и образователни програми в ключови области, включително AI, данни, киберсигурност, квантови и високопроизводителни изчисления; Анализ на напреднали дигитални умения: Подготвителни действия за пространството за данни за умения: създаване на общо, универсално европейско пространство за данни и осигуряване на безопасен достъп до и съхранение на големи масиви от данни чрез енергийно ефективни облачни структури. Повече информация и кандидатстване тук.

"Еразъм+" ще продължи да обхваща училищата, професионалното образование и обучение, висшето образование и обучението за възрастни, младежта и спорта. Ще се разширят възможностите за студенти във висше или професионално образование да имат опит извън Европа. "Еразъм+" също трябва да подобри обхвата и включването чрез нови формати като виртуален обмен и по-кратки периоди на обучение в чужбина.

Комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел каза: "През 2022 г. "Еразъм+" отбелязва 35 години на успешно предоставяне на възможности на хората да учат и получават опит в обучение в чужбина. Искаме да дадем възможност на по-голям брой хора да вземат участие и да се възползват от това, което "Еразъм+" може да предложи. Ние също така ще празнуваме през 2022 г. Европейската година на младежта и "Еразъм+" ще играе централна роля."

Бюджетът за 2021- 2027 възлиза 26 млрд. евро,от които 3.9 млрд. евро за 2022 г.

Наръчник по програмата може да намерите тук, а кандидатстването е тук.

Програмата "Творческа Европа" се фокусира върху сътрудничеството в областта на:

 • Култура (включително културното наследство и Европейските столици на културата)
 • Медии (посветена на аудио-визуалната индустрия)
 • Междусекторни (дейности като международен обмен на опит и взаимно обучение в аудио-визуални и други културни и творчески сектори).

Финансирането включва проекти за сътрудничество, мрежи, платформи, мобилност за художници и културни специалисти и разработване на политики.

Секторна подкрепа: подкрепа за музика, издателство, културно наследство и архитектура, както и други сектори.

Специални действия: културни награди на ЕС, Европейски столици на културата, Знак за европейско наследство, подкрепа за млади висококачествени художници и широк обхват на услугите на гражданите.

Бюджет: 2021 - 2027: 2.4 млрд евро. Проценти на съфинансиране: 80% за малки проекти за сътрудничество; 60% съфинансиране за сътрудничество със среден обхват (нова категория); 50% за големи проекти за сътрудничество.

Наръчник и кандидатстване тук.

EU4Health е отговорът на ЕС на COVID-19, който оказа голямо влияние върху медицинския и здравния персонал, пациентите и здравните системи в Европа. Финансирането е за страни от ЕС, здравни организации и неправителствени организации с цел:

 • засилване на готовността на ЕС за големи трансгранични заплахи за здравето
 • осигуряване на резерви от медицински материали за кризи
 • резерв от здравен персонал и експерти, които могат да бъдат мобилизирани за реагиране на кризи в целия ЕС
 • засилено наблюдение на заплахите за здравето
 • укрепване на здравните системи, така че да могат да се справят с епидемии, както и с дългосрочни предизвикателства чрез стимулиране
 • превенция на заболявания и насърчаване на здравето при застаряващото население
 • цифрова трансформация на здравните системи
 • достъп до здравни грижи за уязвими групи и др.

Бюджет: 2021 - 2027: 5.1 млрд. евро

Отворените програми към момента за грантове включват: Безвъзмездни средства за действие в подкрепа на прилагането на най-добри практики за справяне с предизвикателствата на психичното здраве по време на COVID-19; подкрепа на действия за подобряване на достъпа до ваксинация срещу човешки папиломен вирус; "Капацитет и картографиране на капацитета за лечение на рак в ЕС" - мрежа от всеобхватни онкологични центрове, с краен срок 25 януари 2022 г.

Безвъзмездни средства за действие в подкрепа на акредитация и сертифициране на схеми за осигуряване на качество за програми за скрининг на рак на гърдата, колоректален рак и рак на маточната шийка с краен срок 17 февруари 2022 г.

Повече информация и кандидатстване тук.

LIFE+ е финансов инструмент на ЕС, подкрепящ проекти за действия в областта на околната среда, опазването на природата и климата в целия ЕС. Бюджет: МФР 2021 - 2027 г.: 5.432 милиарда евро

Предвиждат се максимални проценти на съфинансиране:

 • до 60% за (i) стратегически проекти за природата по подпрограма "Природа и биоразнообразие", (ii) стратегически интегрирани проекти по подпрограмите "Кръгова икономика и качество на живот", смекчаване и адаптиране на изменението на климата и чиста енергия "Преход", (iii) проекти за техническа помощ и (iv) стандартни проекти за действие;
 • до 75% за проекти, финансирани по подпрограма "Природа и биоразнообразие", по-специално тези, които засягат приоритетни местообитания или видове за прилагане на Директива 92/43/ЕИО на Съвета или видовете птици, считани за приоритетни за финансиране, когато необходими за постигане на целта за опазване;
 • до 70% за субекти с нестопанска цел, които участват в разработването, прилагането и прилагането на законодателството и политиката на ЕС и които са предимно активни в областта на околната среда или действията в областта на климата;
 • до 75-95% за проекти за техническа помощ за изграждане на капацитет в подкрепа на дейности на онези държави-членки с ниско ефективно участие в програмата LIFE.

За 2022 г. се предвиждат:

 • Подпрограми за стандартни проекти за действие (SAP) за кръгова икономика и качество на живот, природа и биоразнообразие, смекчаване на изменението на климата и адаптиране: с краен срок 4 октомври 2022 г.
 • Подпрограма за безвъзмездни средства за действие LIFE за преход към чиста енергия: 16 ноември 2022 г Стратегически интегрирани проекти (SIP) и стратегически проекти за природата (SNAP):
 • Подготовка за техническа помощ за SIP и SNAP: 8 септември 2022 г Специфични споразумения за оперативни безвъзмездни средства (SGA OG) за юридически лица с нестопанска цел: 21 септември 2022 г.

Повече информация и кандидатстване тук.

Horizon Europe е най-голямата програма в света за научни изследвания и иновации. "Хоризонт Европа" заменя "Хоризонт 2020". Тя се състои от 3 стълба: отлична наука; глобалните предизвикателства и европейската индустриална конкурентоспособност; иновативна Европа. Междусекторен елемент също има за цел разширяване на участието и укрепване на Европейското изследователско пространство.

Вторият и третият стълб са най-достижими за българската действителност. Вторият стълб има фокус: здравеопазване; култура, творчество и приобщаващо общество; гражданска сигурност за обществото; цифрови, промишлени и космически; климатична енергия и мобилност; хранителна биоикономика; природни ресурси, селско стопанство и околна среда). Третият стълб включва за първи път раздел за европейските иновационни екосистеми, целящ рационализиране на международни, национални и местни програми за иновации за стимулиране на иновациите в областите на обществените услуги и за предоставяне на пазарни възможности на европейските иноватори. По-специално инструментите за обществените поръчки за иновации (PPI) и Обсерваторията на иновациите в публичния сектор биха могли да бъдат от значение за местните власти.

Бюджет за 2021 - 2027: 90.1 млрд. евро NGEU: 5.4 милрд евро.

Планираните обяви за набиране на проекти за 2022г. може да намерите тук, а кандидатстването се осъществява тук.

05.01.2022

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ“ ОБЯВЯВА КОНКУРСНА ПРОЦЕДУРА ЗА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ „ПОДКРЕПА НА УЯЗВИМИ ГРУПИ ЗА ДОСТЪП ДО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ“

Управляващият орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. (ОПНОИР) обявява за кандидатстване процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез подбор на проектни предложения BG05M2OP001-3.019 „Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование“ в рамките на Приоритетна ос 3 „Образователна среда за активно социално приобщаване“, Инвестиционни приоритети 9i „Активно приобщаване, включително с оглед на насърчаване на равните възможности и активното участие, и по-добрата пригодност за заетост“ и 9ii „Социално-икономическо интегриране на маргинализираните общности, като например ромите“.

Основната цел на процедурата е социална интеграция на уязвими групи чрез създаване на условия за прехода им от средно към висше образование.

Специфичните цели на процедурата са:

 • Осигуряване на достъп до висше образование в България за ученици от уязвими групи, които да бъдат подпомогнати да завършат средното си образование, и за лица и младежи от целевата група, които да бъдат мотивирани да продължат обучението си за придобиване на образователно-квалификационна степен от висшето образование;
 • Подкрепа за обучението на студенти от уязвими групи в първи курс за успешната им интеграция и адаптиране в академичния живот във висше училище;
 • Подкрепа на образователни медиатори и помощник на учителя за придобиване на висше образование, по специалност с педагогически профил.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд.

Проектите ще се изпълняват на територията на Република България в партньорство между училища, висши училища и юридически лица с нестопанска цел.

Дейностите, които ще получат подкрепа, включват:

Дейност 1. Идентифициране и мотивиране на представителите на целевите групи за завършване на средно образование и продължаване на образованието във висше училище, включително работа с родителите на учениците от уязвимите групи.

Дейност 2. Подкрепа за продължаване на образованието на лицата от целевите групи във висши училища чрез две поддейности:

Поддейност 2.1. Допълнителни обучения на ученици от уязвими групи от втори гимназиален етап, с цел успешно полагане на държавни зрелостни изпити съгласно ЗПУО (задължителни и допълнителни зрелостни изпити) и кандидатстване във висше училище.

Поддейност 2.2. Подкрепа за опресняване на знанията и актуализация на компетентностите на лица и младежи от уязвими групи със завършено средно образование за целите на кандидатстването им във висше училище.

Дейност 3. Подкрепа за обучението на студенти от уязвими групи в първи курс.

Дейност 4. Подкрепа за професионално развитие на образователни медиатори/помощник на учителя със завършено средно образование.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) по настоящата процедура е 7 млн. лв.

Минималният размер на предоставяната БФП е 100 000 лв. за едно проектно предложение, а максималният размер – 195 583 лв.

Пълният комплект насоки за кандидатстване е публикуван на следните интернет адреси: https://eumis2020.government.bg, http://opnoir.bg и www.eufunds.bg.

Кандидатите по процедурата могат да искат разяснения във връзка с Насоките в срок до три седмици преди изтичането на срока за кандидатстване. Допълнителни въпроси по Насоките за кандидатстване се задават в писмена форма чрез ИСУН 2020 (https://eumis2020.government.bg), модул „Разяснения по процедурата“, както на електронната поща на УО на ОПНОИР: infosf@mon.bg като ясно се посочва наименованието на процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Разясненията се дават по отношение на Условията за кандидатстване, не съдържат становище относно качеството на проектното предложение и са задължителни за всеки кандидат. Въпросите на кандидата и разясненията на УО се съобщават (публикуват) на интернет страницата на УО http://opnoir.bg, в секция „Процедури/Въпроси и отговори“ и в ИСУН2020: https://eumis2020.government.bg (към документите по процедурата) в 10-дневен срок от получаване на искането, но не по късно от две седмици преди изтичането на срока за кандидатстване.

Крайният срок за кандидатстване/представяне на проектни предложения е 05.04.2022 г., 17:30 часа, чрез ИСУН 2020. Проектните предложения се подават от кандидатите само в електронен формат, подписани с квалифициран електронен подпис (КЕП).

Всички файлови документи ще намерите на https://www.eufunds.bg

05.01.2022

ИЗТИЧА ВАЛИДНОСТТА НА НАД 150 000 БЕЗПЛАТНИ ВИНЕТКИ НА ИНВАЛИДИ

В първите три месеца на 2022 г. изтича валидността на 154 303 електронни винетки, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане на хора с намалена работоспособност. Общо 229 361 са е-винетките, предоставени през 2021 г. на хора с увреждания. Те са за над 22,2 млн. лв. и са за сметка на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Най-много безплатни винетки изтичат през януари – 97 426 бр. През февруари - 37 701 бр., а през март 19 176 бр. Проверка за срока на валидност на е-винетките може да бъде направена на сайта на АПИ www.api.bg и на www.bgtoll.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хора с 50 на сто и с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощност на двигателя до 160 к.с. Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им.

Те се подават в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността, безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка от АСП.

Под прехвърляне на собственост се има предвид покупко-продажба на пътно превозно средство или бракуване на автомобил и прехвърляне на лицензирана фирма за разкомплектоване с договор. Когато автомобилът е бракуван и е оставен за съхранение в частен имот, лицето няма право да му бъде издадена нова безплатна електронна винетка до изтичането на първоначалната валидност.

При затруднения и нужда от консултация желаещите да им бъде издадена безплатна е-винетка чрез Агенцията за социално подпомагане могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление на тел.: 0700 10 876 или в писмен вид на e-mail: info@bgtoll.bg.

05.01.2022

ПРОМЯНА В ПОДАВАНЕТО НА ГОДИШНИТЕ ФИНАНСОВИ ОТЧЕТИ

Πoдaвaнeтo нa гoдишнитe финaнcoви oтчeти тaзи гoдинa щe e бeзплaтнo. Съгласно чл. 12, ал. 3 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (Нова – ДВ, бр. 38 от 2020 г., в сила от 01.01.2022 г.) от настоящата година изпълнението на задължението за подаване на ГФО към Агенция по вписванията в съответните законовоопределени срокове е освободено от заплащане на държавна такса, посочват от агенцията.

Дoceгa тъpгoвцитe тpябвaшe дa плaтят дъpжaвнa тaĸca зa пyблиĸyвaнe нa ГФO в paзмep нa 40 лв., нo тя мoжeшe дa пaднe нaпoлoвинa, aĸo пoдaвaнeтo cтaнe пo eлeĸтpoнeн път.

Oт тaзи гoдинa пyблиĸyвaнeтo нa ГФO мoжe дa  ce cлyчи caмo нa eднo мяcтo – пo eлeĸтpoнeн път, пpeз цeнтpaлизиpaнa инфopмaциoннa cиcтeмa - т. нap. „Eдиннa вxoднa тoчĸa“.

Блaгoдapeниe нa тaзи cиcтeмa нямa дa ce нaлaгa пyблиĸyвaнe нa няĸoлĸo мecтa, ĸaĸтo бeшe дoceгa, a HAΠ, Aгeнция пo впиcвaниятa и HCИ щe пoлyчaвaт aвтoмaтичнo нyжнaтa им инфopмaция.

Агенцията по вписванията приканва търговците и юридическите лица с нестопанска цел да изпълнят своевременно задължението си.

05.01.2022

ЗАЕТОСТТА ПРЕЗ Q3 + МЛАДЕЖКА БЕЗРАБОТИЦА

През третото тримесечие на 2021 г. общият брой на заетите лица на възраст 15 и повече навършени години е 3 134 400, от които 1 677 300 мъже и 1 457 100 жени, съобщава Националният статистически институт (НСИ).

Коефициентът на заетост е 53,4 на сто, съответно 59,7 на сто при мъжете и 47,6 на сто при жените. През третото тримесечие на 2021 г. безработни са 150 600 души, от които 85 400 (56,7 на сто) са мъже и 65 100 (43,3 на сто) - жени. Коефициентът на безработица е 4,6 на сто, съответно 4,8 на сто за мъжете и 4,3 на сто за жените.

По предварителни данни през третото тримесечие на 2021 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 13,8 на сто спрямо третото тримесечие на 2020 година. В индустрията увеличението е с 14,2 на сто, в услугите - с 11,1 на сто, и в строителството - с 14,6 на сто.

Според бизнес анкетите на НСИ през декември 2021 г. 27,1 на сто от промишлените предприятия посочват недостига на работната сила като фактор, който затруднява дейността им. През септември 2021 г. средната работна заплата е 1543 лв. и нараства с 3,9 на сто в сравнение с предходния месец и се повишава с 10,5 на сто спрямо септември 2020 г.

През октомври 2021 г. средното натоварване на мощностите в промишлеността остава на нивото от юли (74,2 на сто).

Общо 35 223 безработни младежи до 29 години са започнали работа със съдействието на трудовите посредници в бюрата по труда в цялата страна за периода януари-ноември 2021 г. Това показват данните на Агенцията по заетостта за изпълнението на Националния план за Европейската гаранция за младежта, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Близо две трети от тях - 22 733, са били наети в реалната икономика. Останалите са започнали работа по проекти, финансирани от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" или по субсидирани от държавата програми и мерки за заетост. Близо 1000 младежи са включени в обучения с цел да придобият нови знания и умения, и да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда.

От януари до края на ноември Агенцията по заетостта е организирала 57 трудови борси, в които са участвали 1314 души до 29-годишна възраст. Трудовите посредници са провели близо 150 000 консултации с безработни младежи. Над 23 000 от тях са получили съвети за професионално ориентиране, а близо 6400 са включени в ателиета за търсене на работа.

На годишна база броят на безработните младежи се е понижил с над 30 процента. През ноември в бюрата по труда са били регистрирани 17 689 души до 29 години, което е със 7728 по-малко спрямо същия месец на 2020 г. Най-голям дял от безработните младежи са без квалификация и специалност, а най-малко са тези с висше образование. Младежите, които са безработни от повече от една година, са 2614. През последните 12 месеца броят им се е понижил с близо 17 на сто.

04.01.2022

ОТКРИВА СЕ ПРИЕМЪТ ПО НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО

На 4 януари Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) отваря приема за 2022 г. по Националната програма по пчеларство (НПП), която действа в периода 2020 – 2022 г. За 2022 г. финансовият ресурс е 8 073 092.57 лева.

Приемът ще продължи до 17 януари 2022 г.

Документи за финансовата 2022 година ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическо лице и по адресна регистрация на юридическо лице. Приемът ще продължи до 17 януари 2022 г.

Пчеларите могат да изтеглят образец на заявлението за подпомагане от интернет страницата на ДФЗ. Там е публикувана и информация за условията за финансиране по мерките от НПП 2020 – 2022 г. Заинтересованите от пчеларската програма, които нямат онлайн достъп, могат да се осведомят и на място в областните дирекции на Фонда, както и в Централното управление на ДФЗ в отдел „Пчеларство, мляко и интервенции“ на дирекция „Селскостопански пазарни механизми“.

Мерки Б, Г и Д от НПП 2020 – 2022 г. включват дейности за борба срещу вароатозата за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки. По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при закупуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В е насочена към подвижното пчеларство.

За новия прием през 2022 г., с изменение на Наредбата от м. октомври 2021 г., се добавят нови видове инвентар, които стопаните могат да закупят

Пчеларите могат да кандидатстват и по Мярка Г „Изследване на проби от хранителните запаси на пчелните семейства (мед, прашец) за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми“. Досега мярката беше достъпна само за сдружения и организации.

Пчеларските сдружения и организации също могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б и Г от Национална програма по пчеларство от 4 до 17 януари 2022 г. Отворена е и мярка Е дейност 3 „Мониторинг на остатъци от пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие“. Документи по тези мерки ще се приемат в централно управление на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция.

Ръководството на ДФ „Земеделие” уверява пчеларите, че след приключване на приема по НПП за 2022 г. в най-кратки срокове ще бъдат разгледани и одобрени заявленията на всички кандидати.

04.01.2022

ЗДРАВНИТЕ ОТКРИТИЯ НА ИЗМИНАЛАТА ГОДИНА

Изминалата година беше пълна с научни открития, дори ако се изключат всички, свързани с коронавируса, предаде агенция Хина.

През 2021 г. учените постигнаха голям напредък в лечението на много заболявания и някои от техните открития са революционни. Ето шестте най-интересни научни открития.

Решения за психичното здраве

През последните години лекарствата с психеделични ефекти дадоха обещаващи резултати при лечението на няколко психични заболявания, а две проучвания, проведени през 2021 г., само допълнително потвърдиха тяхната ефективност в комбинация с терапия.

За хора, страдащи от ПТСР, MDMA или ектазия, това може да улесни ежедневието. В третата фаза на клиничното изпитване, резултатите от което са публикувани в списание Nature Medicine, 67% от пациентите с MDMA, получаващи логопедична терапия, са имали такова подобрение, че вече не отговарят на условията за диагноза два месеца след лечението.

Изследван е и псилоцибин, активната съставка на "магическите" гъби. Това изследване показва, че терапията с халюциноген значително намалява симптомите на депресия, която иначе е устойчива на лечение.

В предишно проучване на псилоцибин като антидепресант (април до ноември), две сесии на психеделици са работили "поне толкова добре", колкото дневната доза на антидепресанта есциталопрам.

Кръвен тест, откриващ 50 вида рак

Новооткрита технология може да открие повече от 50 ракови заболявания в ранен стадий въз основа на едно вземане на кръв. Този метод се нарича Test Gallery и е разработен от биотехнологичния гигант Illumina. Методът търси фрагменти от ДНК в кръвта, които биха могли да сигнализират за наличието на рак. Тези фрагменти могат също така да локализират тумора с висока точност, давайки на пациента голямо предимство при диагностика и лечение.

В клинично проучване, включващо хора, които вече са били диагностицирани с рак, тестът на Gallery идентифицира 51,9 процента от раковите заболявания, независимо от стадия им. Този тест може да бъде изключително полезен при откриване на ракови заболявания, които не са били диагностицирани при редовни прегледи.

Лекарите казват, че този и подобни тестове трябва да подобрят нивата на чувствителност, но след като това се случи, те ще бъдат от голяма полза за хората, тъй като биха могли да избегнат последствията от химиотерапията за тялото.

Първо лечение за прогерия

Прогерията е генетично заболяване, което причинява преждевременно стареене при приблизително 400 деца по света. В момента няма лечение за забавяне на заболяването, което в повечето случаи е фатално след 13-годишна възраст.

Ново лекарство, разработено през 2021 г., може да удължи живота на децата, родени с това състояние, с около две години и половина. Това е първото и единствено одобрено от FDA лечение за синдрома на прогерия на Хътчисън-Гилфорд. Действа като предотвратява натрупването на мутирали протеини. Тези дефектни протеини се наричат ​​прогерини и причиняват клетъчна смърт и увреждане на сърцето и костите. Децата с тази диагноза обикновено умират от сърдечна недостатъчност или инсулт.

Имплант за заздравяване на преден кръстен лигамент

Предният кръстен лигамент е най-честият източник на нараняване на коляното, според доклад от 2016 г. в Journal of Clinical Orthopedics and Trauma. Въпреки че това е често срещано нараняване, то може да бъде много трудно за възстановяване и възстановяването на скъсана предна кръстна връзка може да изисква множество операции или дори пълна реконструкция. Това от своя страна изисква отстраняване на здраво сухожилие за трансплантация и продължително възстановяване.

Новоразработен имплант на коляното, наскоро одобрен от FDA, може да стимулира заздравяването на предния кръстен лигамент. Това твърди д-р. Марта Мъри, главен ортопедичен хирург в Бостънската детска болница.

Революционният имплант е направен от говежди колаген и капки кръв на пациента и свързва разкъсаните части на предния кръстен лигамент. Процедурата по поставяне е минимално трудоемка и заздравяването е по-бързо от реконструкцията.

Таблетка срещу гъбична инфекция

Противогъбично хапче е първото ново противогъбично лекарство през последните 20 години. Спира растежа на кандида, гъбичките, които причиняват вагинални гъбични инфекции.
Лечението на гъбични инфекции понякога може да отнеме много време. Новото лекарство осигурява стъпка напред от съществуващите противогъбични лекарства.

Формула за изкуствено мляко, подобна на майчиното

Двама учени разработиха първата лабораторно създадена кърма. Тя се прави с клетки с хранителни вещества и такива на майчиното мляко. Състои се от млечни клетки, разположени в млечните жлези.

Млякото се нарича Biomilq и е хранително по-сложно от предишните формули. Учените зад това откритие все пак не твърдят, че то е перфектен заместител на майчиното мляко, защото не отразява харненето на майката и не предава имунната защита от майка на дете.

Този продукт трябва да бъде на разположение на родителите в рамките на три години.

Източник: БГНЕС

04.01.2022

20 ГОДИНИ ЕВРО + ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Сбогом на лирите, франковете, марките, песетите: на 1 януари 2002 г. жителите на дванайсет европейски страни най-сетне можеха да държат еврото в ръце, три години след официалното му създаване.

Архивите на Франс прес припомнят първите дни на тази историческа крачка, изпълнени с еуфория, но и с колебания.

Някои празнуващи Нова година французи превърнаха тегленето на евро от банкоматите в една от новогодишните атракции, за да докоснат колкото може по-бързо новата валута. През тази нощ от банкоматите са извършени 450 000 тегления.

Първите конкретни покупки в евро са в малките магазинчета, които са на първа линия в неработния ден. Те се опитват да връщат рестото в евро, доколкото им е възможно, дори когато им плащат с франкове, тъй като френската национална валута остава платежно средство още няколко седмици.

Следващите дни мащабите се променят: хората се връщат на работа и големите търговски обекти се включват в играта.

Всичко е наред с прехода към еврото в Атина. Единствено изключение е централният пазар под Акропола, където драхмата продължава да преобладава като платежно средство и на 3 януари. В една от месарниците продавачът роптае: "Да си я ползват те, тази варварска валута!".

В Италия, където правителството на Силвио Берлускони не е единодушно по отношение на новата валута, опашките пред банките, пощенските станции и гишетата на гарите стават все по-големи. Налага се да се намесва полицията, когато положението стане по-нажежено.

В Неапол е въведен безплатен номер "SOS евро", на който се приемат сигнали за грешки и нередности при обръщането на валутите.

Не остава незабелязано и закръгляването на цените нагоре. Във Ватикана, например, папската благословия върху пергаментова хартия от 5000 лири става 3 евро, което е увеличение с 46 евроцента. Поскъпват и посещенията в музеите на Ватикана и в базиликата "Свети Петър".

В Испания много от магазините с марката "Всичко по 100 песети" (0,60 евро) стават "Всичко по 1 евро".

В повечето от дванайсетте страни все по-често се говори за прекомерно закръгляване на сумите. Не е установено обаче никакво отклонение на цените, уверява Европейската комисия.

Тогавашният президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), нидерландецът Вим Дуизенберг, не се колебае да споделя личен опит - платил 4,45 евро за Биг Мак с малинов милкшейк, точно колкото е струвало това меню в дойче марки преди валутната промяна.

В края на тази първа седмица основният проблем е в недостига на монети и банкноти с нисък номинал в някои страни.

Затова в Нидерландия, която е сред страните, служещи за пример при прехода към евро, някои супермаркети и бензиностанции започват да връщат ресто във флорини поради недостиг на дребни.

Във Франция правителството е изненадано от устрема на французите да се отърват за няколко дни от всичките си франкове, включително едри банкноти, скрити под дюшеците, или монети от касичките на децата.

За да не блокира системата, банковите власти призовават хората да не си купуват хляб с банкнота от 500 франка.

Въпреки тези трудности, прощъпулникът на евробанкнотите и евромонетите е определен като успешен от над 300 милиона европейци.

Две десетилетия по-късно обаче доларът все още властва по света като най-сигурната валута.

Когато световната икономика беше принудена да спре заради пандемията от КОВИД-19, инвеститорите се втурнаха да обменят активите си в долари, което доведе до поскъпване на щатската валута.

Над 2,1 трилиона долара са в обращение в момента, а около 60 процента от валутните резерви на централните банки са в долари. При еврото този дял е около 20 на сто, по данни на ЕЦБ.

04.01.2022

ПЕТ НАЧИНА ДА СЕ СПРАВЯТЕ ПО-ДОБРЕ ПО ВРЕМЕ НА ФИНАНСОВИ ПРЕГОВОРИ

Независимо дали преговаряте за по-висока заплата, опитвате да се договорите за цена на нещо, което купувате, или просто се опитвате да убедите съпруга/съпругата си да спестява (или да харчи) повече, има някои основни принципи, които ще ви помогнат да си гарантирате успеха във всякакъв вид преговори.

 1. Трябва да разберете позицията на човека срещу вас

По-малко вероятно е да получите това, което искате, ако не искате предварително да вземете предвид мотивацията и ограниченията на отсрещната страна.

"Хората казват "да" единствено, ако виждат интерес за себе си," казва Гаетан Пелерин, консултант по преговори и автор.

Ако не знаете какъв е реалният интерес на отсрещната страна, е по-малко вероятно да направите предложение, което да е приемливо.

"Ако се подготвям с нагласата, че става въпрос единствено за мен, ще ми е трудно да успявам. Трябва да отделя време и да се фокусирам и върху отсрещната страна. Какво би могло да бъде победа за човека отсреща или какво би могло да го притесни?" казва Пелерин.

Да кажем, че искате да спестявате средства за пенсия, но съпругът/съпругата ви иска да живее охолно днес. Няма да стигнете далече, само ако го/я помолите да ограничи разходите си, излагайки логични аргументи защо е добре да се пести за бъдещето.

Ще подобрите шансовете си, ако предложението ви взема предвид също толкова разумния възглед на съпруга/съпругата ви, че невинаги трябва да отлагате това, което искате днес, защото утре не е гарантирано.

Може също така да си зададете въпрос какво наистина стои зад желанието ви да пестите повече. "Това ценност, която сте научили от родителите си ли е? Или това е вашата ценност като възрастен?" казва Пелерин.

 1. Контролирайте емоциите си

Преговорите предизвикват емоции, защото обикновено не става дума просто за пари. Може да става въпрос за собственото достойнство, нужда от уважение или необходимост от по-голяма сигурност или независимост.

Затова е полезно да се подготвяте предварително за потенциално тежки моменти, така че да не реагирате по време на преговорите и да саботирате шансовете си за успех.

"Преговорите рядко минават според предварителния план," казва Пелерин. Затова помислете как да реагирате при сценарии от типа "ами ако".

Каква би била реакцията ви, ако другият човек се разстрои или упорства или пък се държи снизходително? Как ще реагирате, ако ви се разкрещи или не приеме предложението ви? Може да се почувствате гневни, безсилни или омаловажени. Вместо да демонстрирате тези чувства, помислете как да реагирате по един не толкова емоционален и по-премерен начин.

Въпросът е да се подготвите, когато мислите рационално, а не да импровизирате на момента.

"Когато ни предстои високостресова ситуация, ние реагираме спонтанно – всякакви рационални мисли напускат главата ни," казва Фотини Икономопулос, автор и преподавател в университета Йорк в Торонто.

 1. Говорете по-малко, слушайте повече

Хората имат склонност да говорят прекалено много и да слушат прекалено малко по време на преговори. "Тези, които извличат най-много от преговорите, имат умения и слушат внимателно," казва Икономопулос.

Неговата препоръка: Наблюдавайте какво се случва по време на разговора, излъчвайте тиха увереност и поемайте няколко пъти въздух, преди да отговаряте, особено когато ви изненадат с нещо. Тя нарича това "силата на паузата." Целта ви е да мислите преди да говорите и внимателно да обмисляте думите, които използвате.

 1. Не се отказвайте, ако ви отговарят с „не“

Ако отсрещната страна отхвърли вашето предложение, съберете повече информация. "Едно 'не' не е краят на разговора," казва Икономопулос.

Това е моментът, в който задавате последващи въпроси. "Ако зададете правилните въпроси, може да получите това, което искате (в края на краищата)," допълва тя.

Да кажем, че шефът ви не може да ви предостави увеличението на заплатата, което бихте искали. Ако попитате защо, той или тя може да каже, че вече сте достигнали върховото трудово възнаграждение за вашата позиция.

Затова може да попитате "Какви стъпки мога да предприема, за да изляза извън този диапазон на заплащане? Може ли да се срещнем след шест месеца, за да обсъдим повишение в длъжност?, казва Пелерин.

Ако шефът ви не може да ви даде насоки за това как да преминете на следващото ниво в определен период от време или пък дава уклончиви отговори, това е повод за притеснение – може би компанията има финансови проблеми или пък той или тя просто не оценява толкова високо перспективите пред вас.

При всички случаи ще си тръгнете с ценна информация, която ще ви помогне да предприемете следващия си ход. Той може да бъде да се нагърбите с ключови проекти, които ще доведат до повишение в длъжност. А може и да е време да потърсите нова работа, ако няма накъде повече да се развивате на настоящата си.

 1. Бъдете категорични относно това, което искате, но останете гъвкави

Ако продължим като пример с преговорите за заплата, ако шеф или потенциален работодател не може да ви предложи исканото от вас като базово заплащане, поинтересувайте се за други начини, по които компанията може да увеличи доходите ви.

Например, по-големият бонус опция ли е? Възстановяване на разходите за обучение? Допълнително извънредно работно време?

"Бъдете креативни, за да създавате стойност на други места," казва Пелерин.

04.01.2022

60 МЛН. ЛЕВА В ПОДКРЕПА НА ТУРИЗМА ПРЕДОСТАВЯ ББР

Българската банка за развитие предоставя 60 милиона лева. чрез нова програма за подкрепа на туризма.

Парите са предназначени за микро, малки и средни предприятия от сектора на хотелиерството и ресторантьорството, които са сред най-засегнатите от Covid-19 - кризата. Засегнатите от пандемията ще могат да кандидатстват за кредит, като срокът за връщане ще е четири години.

Програмата ще представя ликвидна помощ за фирмите, като ще бъдат рефинансирани техни задължения.

Кредитната институция и ресорното министерство ще подпишат Меморандум за сътрудничество. Документът предвижда подкрепа за компаниите в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

На събитието присъстват министрите на туризма и на иновациите Христо Проданов и Даниел Лорер, както и изпълнителните директори на Българската банка за развитие, Владимир Георгиев и Живко Тодоров.

„Всички добре знаем, че туризмът беше най-засегнатият сектор. Търговските банки се отнасят с недоверие към сектор „Туризъм” и заради това по време на коалиционните преговори решихме да създадем специален продукт за туристическия бизнес. Този продукт днес вече го подписахме”, заяви министърът на туризма Христо Проданов.

„Днес започваме новата година с ярък пример каква ще е Българската банка за развитие оттук нататък - подкрепа за затруднения бизнес и стартиращите компании”, заяви Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

04.01.2022

ПРОМЕНИ В БУЛСТАТ СА В СИЛА ОТ ДНЕС

От днес влиза в сила изменението на Закона за Регистъра БУЛСТАТ. Кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния Единен граждански номер и съдържат 10 знака, ще бъдат преобразувани в код с 9 знака.

Промяната е в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR) и засяга повече от 300 хил. души в България.

Смяната на кода става автоматично и не изисква от потребителите да подават документи или заявления. Справка за връзката "стар-нов код" ще може да се прави на официалната страница на регистър БУЛСТАТ, раздел "Справки".

Ако имате фискално устройство със старата регистрация, след промяната трябва да го регистрирате отново в НАП с новите данни.

04.01.2022

СВРЪХСОЦИАЛНОТО МИСЛЕНЕ ПРЕЗ 2021

През отиващата си 2021 г. социалната политика бе реабилитирана; заради изборите изведнъж всички политически партии започнаха да мислят свръхсоциално, защото няма как да тръгнеш да искаш всенародната любов и да загърбиш социалната политика. Това беше добро, защото бяха повдигнати сериозни въпроси, каза за БТА директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. Нейков бе потърсен за коментар на случилото се през 2021 г. в тематичната област на Института.

"Ягодката на тортата е актуализирането на пенсиите, което беше направено в края на годината - нещо, което се очакваше от много дълго време. Нямаше парламентарно представена сила, която да е против - партиите разбраха, че трябва да има такава промяна", заяви Нейков.

Грешката - загубихме границата между социално осигуряване и подпомагане

По думите на Иван Нейков, грешна стъпка през годината е, че с политиките към пенсионерите загубихме границата между социално осигуряване и социално подпомагане. "Започнахме да даваме като пенсия помощи - дали ще ги наричаме ковид добавки, дали - подкрепа до линия на бедността, не е толкова важно, но така размиваме границата между две съвършено различи системи", заяви експертът.
При осигурителната система е важен приносът на човека с оглед на размера на пенсията, докато при социалното подпомагане са водещи нуждите на човека - там принос няма, там е въпрос на подкрепа от обществото, припомни директорът на Балканския институт по труда и социалната политика. Според Нейков тази грешка продължава да съществува, пренесена и в политиките за 2022 г. - отново ще даваме поравно ковид добавките. Той смята, че задачата как да не се размиват границите между двете системи, ще продължаваме да я решаваме през 2022 г., дано не и през 2023-та, защото "много хора по труден начин разбраха един от основните закони в социалната сфера - че много лесно се дава, но много трудно се спира онова, което си дал, дори когато грешно си го дал".

Ковид добавките не заместват липсата на социални услуги и не дават по-добър живот

"Ние решихме, че за пенсионерите е достатъчно да им вдигнем пенсиите, за да водят по-качествен живот. Какво от това, че ще дадем 60-70 лева допълнително на един човек в едно малко село, където няма кой да му даде услугите, от които той има нужда?", коментира Иван Нейков.

Според него най-големият проблем в социалната сфера е липсата на услуги. Трябва да има съвършено друга политика, която да насърчи предоставянето на услуги, смята експертът. Според Нейков политиците не попитаха възрастните хора от какви услуги имат нужда, а им дадоха 50-100 лева отгоре, като им казаха, че така ще живеят по-добре, а това далеч, по думите му, не е така.

Доходите на работещите

Според Иван Нейков различните отрасли са реагирали по различен начин по време на кризата - в затворените или ограничените бизнеси хората са загубили доходи, но за някои бизнеси тази обстановка беше истинско възраждане - в онлайн търговията, индустрията на IT технологиите. Не може да се слага клеймо на годината, че е била безкрайно лоша или безкрайно добра - имаше различни състояния за различните индустрии, смята Нейков.

Наложителните политики през 2022 година

Ние забравихме хората с увреждания, трябва да ги върнем на пазара на труда, заяви Иван Нейков. Според него един от най-тежките проблеми, пред които е изправено новото ръководство на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), ще бъде как да промени системата за оценка на работоспособността. Голямото "бяло петно" през последните десет години в политиките на МТСП е, че трудът беше избутан в ъгъла, заяви Иван Нейков в отговор на въпрос как бяха подкрепени работещите хора. Според него има десетки въпроси, които са се натрупали, свързани с трудовото законодателство. Те трябва да бъдат решени, но непрекъснато ги отлагаме, смята той. Според Нейков един от тях е свързан с труда на хората с увреждания.

Повече от 100 000 са хората с увреждания, които могат да се включат в пазара на труда

Изследванията на Балканския институт по труда и социалната политика сочат, че над 100 000 души с увреждания могат много активно да се включат в пазара на труда и приобщаването им там е наложително, заради тяхното социално включване и нуждите на работодателите от работна сила. Звучи много теоретично, но е важно и от финансова, и от социална гледна точка, защото действащата система е насочена към това - човек отива в ТЕЛК, за да получи пенсия, това е целта, докато истинската цел на всички индустриално развити държави е: когато отидеш в системата за оценка на работоспособността, тя да ти помогне, да разбере кое е онова, което можеш да правиш, а не кое не можеш да правиш, посочи експертът. "В този случай тези хора са много по-полезни и за себе си, и за обществото, и за близките, защото ние помагаме човек да работи и да получава доходи, а не само пенсия. Това е огромно предизвикателство, което, надявам се, новото ръководство ще има куража да посрещне", заяви Нейков.

Министерството на труда и социалната политика трябва да даде отговор и на въпроса какво трябва да регулираме в труда по нов начин и как да доставяме социални услуги на хората, които имат нужда от тях, смята Нейков.

Пандемията върна контактите на българите в близкия семеен кръг

Попитан дали пандемията е произвела повече социална маргинализация в България, Нейков каза, че пандемията у нас въздейства по друг начин, не можем да говорим за социална маргинализация, защото ако пандемията е намалила широките социални контакти, в същото време е увеличила социалните контакти в по-малки кръгове, във фамилията. "Българинът се чувства много по-добре, когато е с най-близките, с приятелите, с фамилията, когато повече се чува с роднините, вижда се с тях. От тази гледна точка нямаше нещо стряскащо през 2021 г.", допълни той.

04.01.2022

КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ ОТПУСНЕТЕ: ЗДРАВОСЛОВНИ АЛТЕРНАТИВИ НА АЛКОХОЛА

В тази безпрецедентна ера на блокиране и социално дистанциране, алкохолът се превърна в основен инструмент за справяне за много хора.

Може да не е изненадващо, но той може да промени живота ви почти толкова, колкото и пандемията. Подобно на други вещества,  може да ни накара да се чувстваме добре в момента, но дългосрочните ефекти са много сериозни.

Ето някои здравословни безалкохолни алтернативи на алкохола.

Намерете липсващите парчета

Според професора от университета в Торонто Марсел Данези реденето на пъзели въвежда ред в хаоса, което ни дава усещане за контрол. Нека си го кажем, в момента нещата изглеждат много, много извън контрол.

Пъзелите отвличат вниманието от разхвърляния реален свят и са начин да накарате ума и тялото да работят в тандем. Когато главата и ръцете ви сглобяват парчетата, объркването и несигурността остават на заден план.

Ако пъзелите не ви харесват, опитайте книжки за оцветяване за възрастни (има дори такива с пандемична тематика).

Практикувайте медитация

Ако сте мислили, че медитацията означава часове седене на пода, докато краката ви са свити, помислете отново. Проучване, публикувано през 2019 г. в Behavioral Brain Research, установи, че само 13 минути медитация на ден в продължение на осем седмици повишават настроението, като същевременно ограничават тревожността. Ако 13 минути са твърде много, опитайте с 10 минути или дори пет.

Дишайте

Затворете очи и направете дълбоко, бавно вдишване. Бавно издишайте и освободете напрежението в раменете. След това направете две по-бавни, релаксиращи вдишвания. Има и вариации на темата: с все още затворени очи, представете си вашия партньор, приятел, любим човек или родител, който ви се усмихва.

Можете също така да си припомните милите неща, които те казват и правят за вас, и да им се усмихнете в отговор. Или можете просто да си представите тази топлина и доброта като сияние около тях. Положителните утвърждения отнемат по-малко от минута, а мислите ни могат значително да повлияят на настроението и възгледите ни.

Погледнете храната си

Буквално. Алкохолът не е единственото предполагаемо „бързо решение“ за пандемичната депресия. Много от нас също така посягат към храна. И не всичко е здравословно, затова помислете за други варианти.

Опитайте да осмислите храната си -  вкус, текстура, хрупкава ли е или кремообразна? Помислете за вкуса. Солено ли е или сладко? Това е един от начините да бъдете внимателни и да се изключите от стресиращите мисли.

Насладете се на слънцето

Можете да направите това, като се разхождате или просто седите на слънце. Слънчевата светлина, всъщност, стимулира рецепторите на гърба на ретината, които подпомагат освобождаването на хормони и ни помагат да регулираме моделите на съня.

Слънчевата светлина задейства отделянето на серотонин (хормона на доброто настроение) и задейства синтеза на витамин D, което може да помогне за предотвратяване на остеопороза. Разбира се, винаги се наслаждавайте на слънцето в комбинация с широкоспектърен слънцезащитен крем.

Организирайте „суха“ среща в Zoom

Има и други неща за правене в Zoom, освен работа. Играйте, гответе, гледайте заедно филм. Основната цел е да поддържаме социални връзки, които са важни за нашето здраве. Самотата е свързана с високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инфекции и когнитивни проблеми. Може да е два пъти по-трудно да се поддържа връзка по време на пандемията, но има творчески начини да го направите.

Изключете известията на телефона си

Важно е всички да сме в крак с текущата информация, но не можете да я следите нон стоп. Ограничете времето си в социалните медии и отделете време да изберете надеждни източници на новини.

04.01.2022

НОВИ СРОКОВЕ ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ВТОРАТА ПЕНСИЯ В НОИ

От началото на тази година влизат в сила нови срокове за прехвърляне на втората пенсия в НОИ.

От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. човек ще може да промени осигуряването си до 1 година преди навършване на пенсионна възраст по чл. 68, ал. 1 на КСО.

От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. срокът се удължава на 2 г. От 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. става 3 г., от 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. - 4 г., а след 1 януари 2038 г. - 5 г.

В края на юни 2021 г. изтече поредната отсрочка за прехвърляне на осигуряването за втора пенсия в НОИ. Тази възможност бе дадена на хората, които са изпуснали срока да се откажат от частните пенсионни фондове.

Тя предвижда българите, на които до 30 юни 2021 г. включително остават по-малко от 5 години до навършване на възраст за пенсиониране за трета категория труд и на които не е отпусната пенсия еднократно, в срок до 30 юни 2021 г. да упражнят правото си на избор да се осигуряват само в НОИ.

Всеки може чрез електронния калкулатор на НОИ, чрез персонален идентификационен код (ПИК на НОИ) може да провери каква пенсия ще получава.

04.01.2022

10 СЪВЕТА, КОГАТО СЕ ОСИГУРЯВАТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПЕНСИЯ

10 съвета дават експертите на Комисията за финансов надзор за хората, когато се осигуряват за втора пенсия.

- Добре е да сте запознати със системата за пенсионно осигуряване в България.

- Грижата за обезпечеността ни на старини става във все по-голяма степен и наша грижа, не само на държавата.

Ако допреди години сме разчитали на държавата за бъдещата ни пенсия, то сега отговорността за това, каква пенсия ще получаваме, е и наша. Редица фактори, включително и демографският, доведоха до необходимостта от допълване на съществуващия модел на пенсионно осигуряване, базиран на т. нар. солидарен принцип (пенсиите се изплащат от събраните осигурителни вноски на работещите).

С въвеждането на допълнителното пенсионно осигуряване, базирано на т. нар. капиталов принцип, се цели чрез допълнителната пенсия бъдещите пенсионери да могат да разчитат на доход, с който да поддържат обичайния си стандарт на живот. Добре е да сте запознати със системата за пенсионно осигуряване в България, обясняват експертите от КФН.

- Не оставяйте друг да прави избор вместо Вас, когато за първи път възникне задължението да се осигурявате, например, при започване на първа работа сам и навреме да изберете универсален пенсионен фонд. Изберете пенсионен фонд, в който да се осигурявате, до 3 месеца след първоначално започване на работа – по трудов договор, по граждански договор или като самоосигуряващо се лице. Ако не направите избора си в рамките на посочения срок, ще бъдете служебно разпределен в някой от действащите на осигурителния пазар фондове. Изборът на пенсионен фонд е важно решение, затова е добре внимателно да преценим къде да се осигуряваме.

- Преди да сключите договор с избраното от Вас пенсионноосигуритлно дружество внимателно се запознайте с правилника за организацията и дейността на съответния фонд и прочетете осигурителния договор, предлаган от дружеството.

Правилниците на всички пенсионни фондове, управлявани от съответните пенсионноосигурителни дружества, можете да намерите на страницата на КФН, в рубрика „Регистри и справки“ -> „Електронен регистър“ -> „Пенсионни фондове“. Образец на договор можете да поискате от осигурителния посредник или от служител на пенсионноосигурително дружество – те са длъжни да ви го предоставят. Договор може да сключите директно в офисите на избраното от вас дружество или чрез осигурителен посредник, но като представите нотариално заверено заявление.

- Осигурявайте се за пенсия на реалните си доходи!

Размерът на пенсията, която ще получавате, зависи основно от това, на какъв доход сте се осигурявали през трудовата Ви кариера. Не може да разчитате на висока пенсия, ако през повечето време сте се осигурявали на минимална работна заплата.

- Трябва да знаете, че при допълнителното пенсионно осигуряване (базирано на капиталовия принцип) Вие поемате инвестиционен риск.

Тъй като средствата по индивидуалната Ви партида се инвестират в ценни книжа, банкови депозити и недвижими имоти, стойността на един дял в пенсионния фонд зависи пряко от оценката по справедлива стойност на тези активи. Текущо тя може както да се увеличава, така и да намалява. Разумното инвестиране води до увеличаване на средствата на осигурените, но тяхното постоянно нарастване не е гарантирано. При капиталовия принцип на осигуряване, поверявайки средствата си на пенсионен фонд, Вие сами поемате инвестиционния риск.

- Интересувайте се от парите си и как те се управляват!

Въпреки че към момента може да възприемате осигуряването за пенсия като допълнително финансово бреме, не забравяйте, че от него зависи до голяма степен обезпечеността Ви на старини. Парите, с които се осигурявате, са Ваши и е важно как се управляват. Затова е разумно, най-малкото да преглеждате внимателно информацията от годишното извлечение по индивидуалната Ви партида. Трябва да го получавате по пощата всяка година до края на месец май. От годишното извлечение можете да разберете каква сума е натрупана по партидата (Вашата сметка), каква доходност е разпределена, какви такси и удръжки са събирани.

- Доходността на пенсионния фонд е важен показател за това как и доколко успешно се управляват средствата на осигуряващите се в него.

Но трябва да знаете, че постигнатите резултати не винаги са ориентир за бъдещи такива. Това се отнася както за положителната доходност, така и за отрицателната.

По принцип доходността се изчислява за определен период като се използват стойностите на един дял на дадения пенсионен фонд в началото и в края на този период. Средствата в универсален, професионален и доброволен фонд се управляват по отделно и доходността е различна. Осигуряването в пенсионен фонд представлява инвестиция от дългосрочен характер, което балансира пазарните колебания. Затова, когато, например, проучвате или сравнявате доходността на даден пенсионен фонд е добре да използвате за база по-дълги периоди. Проверка на доходността може да направите чрез сайта на КФН или чрез сайтовете на пенсионните дружества.

- Внимателно обмислете решението да се прехвърлите в нов пенсионен фонд!

Ако не сте доволни от пенсионноосигурителното дружество и фонда, в който се осигурявате, имате право да се прехвърлите в нов две години след първоначалното сключване на договор и всяка година след този срок. Трябва да пристъпвате към тази процедура след като добре сте преценили всички плюсове и минуси. Например, ако постигнатата доходност на вашия пенсионен фонд тази година е по-малка от някой друг фонд, това не винаги е добро основание за прехвърляне. Постигнатите инвестиционни резултати в миналото не са сигурен ориентир за бъдещи резултати и не трябва да се оценяват в краткосрочен план. Трябва да знаете, че таксата за прехвърляне от фонд във фонд отпадна.

- Осигуряването в доброволен пенсионен фонд е подходящ начин да се погрижите за бъдещето си!

Грижата за нашето бъдеще и финансова обезпеченост става във все по-голяма степен наша отговорност, а не единствено на държавата. Не можем да разчитаме, че след като се пенсионираме, ще получаваме от държавата достатъчна за нашите нужди пенсия. Именно затова, още докато сме в активна възраст, е добре да помислим за времето, когато ще се пенсионираме.

Финансовите консултанти съветват осигуряването за доброволна пенсия (останалите са задължителни по закон) да започне още в началото на трудовата кариера. Спазването на принципа „по малко, но редовно” и за дълъг период обикновено дава добри резултати.

Не е за пренебрегване и фактът, че когато се осигурявате в доброволен пенсионен фонд, можете да ползвате данъчни облекчения. Личните вноски за допълнително доброволно пенсионно осигуряване в размер до 10% от месечната, съответно годишната данъчна основа, не подлежат на данъчно облагане.

30.12.2021

УДЪЛЖАВАТ МЯРКАТА ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ЗАЕТОСТ 60/40 С ДВА МЕСЕЦА

Работодателите ще получават средства от държавата за запазване на заетостта на работници и служители в засегнатите от Ковид-19 икономически дейности и през първите два месеца на 2022 г. Това реши правителството с приемането на промени в Постановление № 151 на Министерския съвет от 2020 г., в което се определят условията и редът за тяхното изплащане.

Средства ще продължат да се изплащат за работници и служители, които през периода от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск на основание чл. 173а от Кодекса на труда или работата им е била преустановена поради въведени временни ограничения на дейността.

Фирмите, учредени преди 1 януари 2020 г., ще могат да получат от държавата 60 на сто от осигурителния доход на работниците и служителите за октомври 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. За да имат това право, приходите им от продажби през месеца, за който кандидатстват за компенсации, трябва да са намалели с не по-малко от 40% спрямо средномесечните приходи за 2019 г. В случай, че спадът е с не по-малко от 30%, подкрепата от държавата ще е 50 на сто от осигурителния доход за октомври 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Компаниите, учредени след 1 януари 2020 г., ще имат право на средства от 60 на сто от осигурителния доход на работниците и служителите за октомври 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя, ако приходите им от продажби през месеца, за който кандидатстват за подкрепа, са се понижили с не по-малко от 40% спрямо средномесечните приходи за 2020 г. При положение, че намалението е с не по-малко от 30% спрямо средномесечните приходи за 2020 г., държавата ще ги подкрепя с 50 на сто от осигурителния доход за октомври 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Работодателите, получили средства за запазване на заетостта на работниците и служителите, са длъжни да изплащат трудово възнаграждение в размер, не по-малък от размера на осигурителния доход за октомври 2021 г. и да внасят дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

Финансовите средства ще се превеждат на съответния работодател по банков път от Националния осигурителен институт. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2022 г.