Предприемачество: Моят бизнес план - кога, как и защо да го актуализирам?

29.12.2022

ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО: МОЯТ БИЗНЕС ПЛАН - КОГА, КАК И ЗАЩО ДА ГО АКТУАЛИЗИРАМ?

Всеки успешен бизнес се нуждае от добре обмислен бизнес план. Неусетно приключи и тази година и е време за бърза проверка дали и какво можете да промените, за да увеличите ефективността на бизнеса си и да завършите годината с чувство на удовлетвореност.

Факт: Бизнесите, които изграждат бизнес план в самото си стартиране, имат 7% по-високи шансове за растеж от онези, които не се осланят на такъв. (Francis J. Greene & Hopp, 2017).

Защо е необходимо да анализирам бизнес плана си?

Отговорът тук е прост – защото всичко се променя. Вие сте различен човек, екипът ви е претърпял развитие, бизнесът и индустрията, в която работите, също. Тези фактори пораждат опасността, заложените цели в началото на годината или при стартиране на бизнеса, вече да не са актуални. 

Ето примери:

Може би сте започнали с малък онлайн магазин и базов план на услугата с цел да валидирате идеята си, без да рискувате голяма сума. Към онзи момент сте заложили очакванията си за нисък трафик в магазина и сте игнорирали нуждата от повече от 5 пощенски кутии, тъй като такъв е бил капацитетът на екипа ви.

Още през първите месеци обаче идеята се е проявила като успешна, а продуктът – търсен. Увеличавате рекламните си усилия и докарвате повече трафик на сайта. Респективно, екипът ви се разраства и имате нужда от допълнителен брой професионални имейли. Време e да преминете на следващ план с повече ресурси и възможности, за да обезпечите нуждите си. 

Аналогична е и ситуацията, в която стартирате със споделен хостинг план, но с развитието на бизнеса ви усещате необходимостта от това да разполагате със собствено сървърно пространство, предоставяно от услугата ManagedVPS.  

А може би сте започнали амбициозно, представяйки богато портфолио от продукти, но продажбите така и не са достигнали задоволителна за вас степен. Няколко поредни месеца, изпълнени с финансови притеснения и търсене на алтернативни методи за промотиране могат да ви подействат доста разочароващо. Дори да ви накарат да си задавате въпроси като изобщо правилно ли сте постъпили, разумна ли е стратегията ви, добър ли е сайтът ви и пр.

Не се плашете. Отделяйки време да премислите посоката на развитие на бизнеса си, вие можете да идентифицирате пропуските в правилния момент и да потърсите надеждно решение, за да увеличите успехите си. 

Колко често да актуализирам бизнес плана си?

Много експерти твърдят, че е добре да премисляте бизнес целите си поне веднъж годишно. Споделяме тяхното мнение, но допълваме и че честотата зависи от няколко важни фактора:

Прогресът ви до момента. Помислете каква част от предишно заложените си цели сте успели да изпълните и за какъв период. Когато препланирате, не е правилно да налагате чести промени само за да отбележите, че ги има. Напротив, те трябва да бъдат съобразени с пропуските и напредъка ви до момента. 

Може би сте мислили, че популяризирането на страницата ви в социалните мрежи ще отнеме едва месец или два, но половин година по-късно все още се опитвате да натрупате ангажирани последователи. Това не бива да ви отчайва. В началото едва ли сте имали реалистична преценка. Удължете срока, но не занемарявайте тези канали. Търсете алтернативни бързи методи за популяризиране, докато усъвършенствате себе си.

Развитието на индустрията. Не бъдете като рибата, осъдена, че не може да кара колело, а се съобразете с темпа на развитие на сферата, в която вие сте позиционирани. Сред някои бизнеси не са внедрявани промени през последните 50 години. При други като технологиите, новостите идват ежедневно.

Бъдете гъвкави и напасвайте своите цели спрямо конкурентите и клиентите си с честотата, с която техните нужди се променят. 

Полезно е да създадете рутина и да отделяте по няколко часа всеки месец, за да четете и гледате различни проучвания и добри практики на сходни бизнеси като вашия. Това ще ви помогне във вземането на правилни и навременни решения.

Представете си, че продавате домашен мед. Добре е да миксирате източниците на информация. Абонирайте се за блог например, за да държите сайта и рекламната си стратегия винаги на ниво. Не изоставайте обаче и с информацията за подобряване на техниката на отглеждане на кошерите, добиването на мед и съхранението му. Прилагайте бързо новонаучените неща, като коригирате представянето си. 

Новите тенденции. Освен че индустриите се променят, променят се и самите потребители, поколенията, законите. От време на време поглеждайте на ситуацията в мащаб. По този начин ще излезете от детайлите, с които работите ежедневно, и ще си отворите очите за голямата картина. Този подход е много полезен при определяне на дългосрочните цели и задачи.

Как да подобря целеполагането? 

Дотук оставихме немалко храна за размисъл в чинийката на вашето съзнание, нали? Да пристъпим към практиката. Независимо дали сте доволни, или пък не от постигнатото през годината, ето една стратегия, с чиято помощ ще се справите още по-добре с целеполагането за следващата.

Стратегията на английски се нарича SMART и е абревиатура от първите букви на основните й съставки. На български я наричаме СИПАС. Да видим съставките на тази доказала се рецепта, която ще ви помогне да си забъркате най-вкусния коктейл с цели.

Специфични (Specific). Колкото по-конкретни и ясни са целите ви, толкова по-лесно ще бъде да ги постигнете. Субективна и неясно формулирана цел като „Искам бизнесът ми да бъде най-добрият на света“ звучи омайващо, но не работи. Вместо това, запишете стъпките, които трябва да извървите, за да бъде бизнесът ви най-добрият.

Измерими (Measurable). Как ще разберете, че сте постигнали целта си, ако не сте формурирали ясни измерители? Да речем, че искате до края на годината да увеличите посещенията в своя онлайн магазин. Това е ясна цел, но за да бъде и измерима, добавете брой или процент увеличение. 

„Искам да увелича посетителите в онлайн магазина си с 20%“ е специфична и измерима цел. Можете да разберете до колко е успешна само с няколко клика с помощта на Google Analytics например, като засечете броя на посетителите през изминалите 6 месеца и го използвате като отправна точка.

Постижими (Achievable). Разберете дали целта да увеличите посетителите на вашия онлайн магазин с 20% е постижима, като анализирате пазара и конкурентите и като изброите тактиките, които ще приложите. Какви рекламни канали ще използвате? Можете ли да увеличите бюджета си, за да откриете нови хора? Можете ли да предложите нова характеристика/допълнение/предимство към своите продукти или услуги, за да привлечете нови потребители? 

Ако отговорите са по-скоро отрицателни, то помислете за занижаване на таргета или пък за други алтернативни методи. Стремете се към баланса между високата мотивация и предизвикателствата. Непостигнатият, но прекалено висок таргет, би ви разочаровал, както твърде лесно достижимият би ви направил ненужно самонадеяни.

Адекватни (Relevant). И по-горе споменахме, не бъдете рибата, която страда, че не умее да кара колело. Винаги съобразявайте целите си със ситуацията, в която се намирате, и капацитета си. Запитайте се дали при 20% увеличение на посетителите на сайта, което потенциално би довело до повече поръчки, ще можете да ги обслужите качествено. По-добре по-малко, но доволни клиенти, отколкото много разочаровани.

С краен срок (Time-bound). Крайният срок не бива да бъде възприеман като ограничение, напротив той е вашият ориентир. Целите оставени без краен срок често се размиват във времето, а и е далеч по-лесно да си намерите извинение за неизпълнението им.  

Прекарайте целия си бизнес план през тази своеобразна цедка от критерии, за да сверите часовника си и да валидирате дали действително вървите в желаната посока. Ако ли не, направете нужните промени и продължавайте смело напред.