Консултация: Как да ...

28.06.2023

КАК ДА РАБОТИТЕ С АГЕНЦИИ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ

Когато търсите работа, подходите са да го правите самостоятелно или чрез посредник.

Компаниите, предлагащи услуги по подбор на персонал, могат да извършват дейността единствено чрез валиден лиценз, издаден от Агенция по заетостта.

 • За извършване на посредническа дейност в чужбина: 217
 • За извършване на посредническа дейност в България: 315

Агенциите за подбор на персонал работят в полза на своите клиенти и те са единствените, от които могат да получават възнаграждение за услугите си.

С други думи, хедхънтърите и агентите не са кариерни консултанти и няма да ви търсят работа просто така - те са мотивирани от комисионата, която ще получат при назначение, която работодателят ще им плати. За да са печеливши, агенциите по подбор обикновено работят по много на брой позиции и обемът на поток от кандидати, който минава през тях, не е малък.

За съжаление или радост в България е незаконно да се печели от кандидатите за това да им се търси работа. Разбира се, има агенции, които заобикалят това чрез различни прийоми - такси за регистрация, за обработка на документите, за снимка, за логистична подкрепа, за изкарване на виза. Те, естествено, не гарантират намирането на работа и целта им е да акумулират колкото може повече кандидати в своите регистри.

Агентите по подбор не трябва да се бъркат с професията „кариерен консултант", които са професионалисти, които оказват съдействие на своите клиенти - търсещите работа - в избора на професия, взимането на решения и кариерно развитие. Кариерният консултант реално няма право да предлага даден кандидат за дадена работа и да иска пари от него за това. Той обаче може да го посъветва къде сам да кандидатства и как да се представи по принцип и точно в този случай. Да му помогне да направи оценка на силните и слабите си страни, анализ на пазара на труда, да коментира конкретни компании, да му начертае план за действие, да го свърже с агенции и т. н.

Агентите консултанти - специалисти по подбор и хедхънтъри

Тези професионалисти се наричат и „рикрутъри" от английската дума recruitment, която буквално се превежда „вербувам".

Всички те работят за сметка и в полза на работодателя, но същевременно консултират кариерно и кандидати като част от процеса и добра практика в своята работа.

Някои агенции специализират в определени области: индустрии или тип позиции. Например в информационни технологии или маркетинг и продажби.

Другият избор, който трябва да се направи, е нивото, на което оперират дадени агенции: ниско, експертно, средно или висше управленско. Не си губете времето да си търсите работа като административен асистент в агенция, която търси мениджъри. Възможно е да се интересувате от глобални играчи, които чрез местния си офис да ви предоставят възможности освен в страната и на други места по света. За да се работи в този контекст, е добре да се разберат разликите между различните агенции и да се подхожда според случая.

Най-добрият източник за това е фирменият сайт на агенцията, на който може да видите за какви позиции работят те в момента и да ги сверите с профила й.

Ето няколко конкретни практични съвета за избора и работата на кандидати с агенция за подбор на персонал:

 • Не кандидатствайте без процес по подбор
 • Бъдете адекватни - ако сте сервитьор, не кандидатствайте за позиция главен финансов дилър с изискване за 10 години опит на длъжността
 • Бъдете конкретни - пускането на CV просто така за база данни има много малък шанс да „залепне".
 • Помнете къде сте кандидатствали. Когато ви се обадят, трябва да реагирате адекватно. Няма по-дразнещо нещо за един агент от това да говори с хора, които са кандидатствали ей така, без да си спомнят конкретната позиция.
 • Ако сте кандидатствали на много места, си запишете къде и как се казва агентът или фирмата. Вкарайте си телефоните им в паметта на вашия телефон, за да ги разпознаете, когато ви се обадят.
 • Когато пишете мотивационни писма, помнете, че ако използвате готов образец, това личи веднага. По-добре напишете персонализирано съобщение, придружаващо автобиографията, за конкретната възможност, използвайки конкретни имена и цифри, адекватни за вашия профил, и ползите, които можете да донесете със себе си. Ако нямате кой знае какъв опит и какво да споделите, пишете за вашата мотивация, страст и интерес, подкрепени със знания и факти. Покажете, че сте отделили време за проучване.
 • Ако имате уговорено интервю с агента или той е организирал такова направо с работодателя и междувременно сте си намерили друга работа, обадете се непременно да ги уведомите лично и навреме. Не пишете имейл или SMS. Благодарете им за съдействието. Рано или късно пак може да имате нужда от тяхната помощ.
 • Като цяло не пропускайте да дадете обратна връзка за каквато и да било промяна в статута ви на търсещ работа, ако участвате в даден подбор и агентът ви е казал, че ще ви представи на клиента.
 • Добре е да изградите дългосрочни взаимоотношения с добрите агенции. Умишлено не казваме агенти, тъй като и там текучеството не е малко. Добре е вашата връзка да е с агенцията като цяло. Разберете кой е партньор или дългогодишен старши консултант и поддържайте връзка с него. Не забравяйте и другите, защото понякога „царят дава, а пъдарят - не".
 • Забравете за „плюенето" по онлайн форумите (ако може, го забравете въобще), независимо че може би сте прави, негативизмът ви се отразява неизменно на вашата репутация и при равни други условия вие ще сте „вторият избор". Агентите редовно проверяват тези канали и ако сте очернили някого от тях, ще влезете в черния списък завинаги. Лошата репутация във виртуалния свят е лоша при всяко положение. Особено когато става въпрос за търсене на работа.
 • Ако сте обидени от нечие поведение или отношение, дайте обратна връзка, защитете позицията си. Направете го конструктивно и ако е възможно, без да атакувате конкретен човек, а просто проблема. Добрите агенции ще го оценят и ще се поучат, когато това е направено както трябва. Това ще помогне на консултанта/компанията да отбележат пропуски и подобрят обслужването.
 • Не бъдете досадни, ако са ви казали не, приемете го и благодарете. Оставете си вратата отворена за следващ път. Да бъдете настоятелни и упорити може да показва мотивация, но внимавайте да не започнете да изглеждате като отчаяни или като „вече не ми пука". Това може да се разтълкува като неувереност или психическа неуравновесеност. Дори да сте безработни, разковничето да ви наемат е да се държите така, сякаш нямате нужда от работа, а от нови възможности.
 • Ако решите да напомните за себе си, направете го с повод - например вместо „Нали ще ме имате предвид, ако нещо изскочи?" нещо като „При мене има промяна, изкарах този курс, имам следната допълнителна квалификация, спечелих тази награда в отдела".
 • Помнете, че изглежда подозрително, ако откажете да разкриете определена информация. Добре е да сте максимално откровени и прозрачни. Ако пропускате периоди, за които не е ясно какво сте правили, бъдете сигурни, че добрият агент от своя страна не пропуска да ги отбележи.
 • Съвет за 1 заплата: Ако все пак искате да скриете нещо, което знаете, че ще ви дискредитира, кажете, че това е период, който смятате за грешка във вашата кариера и който приемате като урок. Прекаленото оправдаване също не е подходящо. Още повече да обвинявате някой друг. Ако трябва да конкретизирате и да обясните обстоятелствата донякъде, не атакувайте хора, а ситуации, обстоятелства, фактори, политика и времена. Ако трябва, споделете с консултанта, че не се гордеете особено с това. Той би трябвало да оцени вашата откровеност и същевременно готовност да се поучите от трудните моменти и грешки.
 • Не пропускайте да споделите на агента какво търсите и какви са вашите очаквания - тип компания, позиция, тип шеф, възнаграждение... Той може само да ви помогне и да ви спести време. Ако го подведете на този етап и после той ви представи на клиента, и вие си промените впоследствие мнението, никой няма да спечели. Със сигурност вие.
 • Ако имате някакви специални очаквания или ограничения - например сте майка с дете, което е на детска градина и може да се налага да отсъствате, няма смисъл да го криете. Рано или късно ще се разбере. Агентът при това не решава каква музика ще се свири там, но може да ви каже каква няма да има и да ви насочи към клуба, в който ще се грижат за вашия вкус.
 • Ако се сетите за някоя важна подробност в последния момент, това също може да провали нещата, защото рискувате да изглеждате подозрителни или нестабилни без особена причина.
 • Говорете за конкретни и измерими неща. Не карайте агента да се досеща какво имате предвид и с мъка да събере информация. Кажете какво можете да направите за неговия клиент, което да е от полза за него.
 • Не очаквайте, че агентът ще върши и вашата работа. Вие също трябва да бъдете активна страна. Неговата цел е да намери човек за неговия клиент, а вашата - вие да сте този човек. Не очаквайте той да пише или адаптира автобиографията ви за специфичната възможност. Ако увъртате и отлагате да го правите, консултантът ще си помисли, че или сте мързеливи, или не сте подходящият кандидат за позицията.
 • Няма нищо странно и неетично в това да имате няколко различни версии на автобиографията си, стига всичко, което сте изброили, да е вярно. Ако кандидатствате за позиция, която изисква опит в управлението на проекти, бъдете сигурни, че сте включили всяка информация, която е по темата. Махнете и излишните неща. Адаптирайте CV-то и според това, което ви е казал агентът.
 • Вие сте тези, които трябва да дефинират в какво евентуално сте добри и в какво не. Вие също трябва да определите какво искате и съответно търсите. Това не е работа на агента или хедхънтъра. Това би могло да е работа на кариерния съветник, който си изкарва парите точно от това, но и той само ще ви насочи. Работата на агента е да ви прецени през призмата на конкретните възможности и да намери такава. Когато вие кажете, че сте „отворени за нови неща", агентът чува единствено „изобщо нямам идея какво искам". Ще бъдете помолени да му изпратите автобиография и повече няма да ви се обади.
 • Съвет за 2 заплати: Дайте, за да получите. Обадете се на агента и му препоръчайте човек, който е подходящ за позицията, по която той работи. Направете му услуга. Подскажете му за потенциален клиент, с който той може да се свърже. Споделете му за отворена позиция, за която знаете. Може да е някоя от вашата настояща компания, за която знаете, че има трудност да се запълни или предстои конкурс за избор на агенция. Той рано или късно ще ви се отплати.

Съвсем вероятно е да попаднете и на некомпетентен или необективен агент, който не иска да ви представи поради субективни причини за дадена позиция. Имайте предвид, че може и да има неща, за които не знаете и той няма как да ви каже.

Обикновено решението да ви се обадят е базирано на 10 секунди бърз поглед на вашата автобиография. Това не е непременно от немарливост. Някои рикрутъри развиват умения да изваждат необходимата информация за секунди. Но за всеки случай се подсигурете с кратка есенция на най-важното за вас в самото начало, което да хваща окото веднага.

Например:
40 г., MBA, 15 г. Оперативен директор в производство на бързооборотни стоки, прекрасен английски. Като цяло избягвайте думи като „динамичен", „ориентиран към хората", „екипен играч" и т. н. Никой не ги чете. Придържайте се към фактите, а не към прилагателните.

„Не се представяте добре."

Базирайки се на вашето облекло, маниери, начина, по който говорите и се представяте, един агент може да реши да не ви представи на своя клиент. Той внимава да не представя хора, които клиентът може да не хареса на личностно ниво, съдейки по своята преценка за предпочитанията на работодателя и дори предчувствия. Въпреки че накрая ще бъде нает само един кандидат, добре е да се представят само такива, за които той би получил добра обратна връзка. Така клиентът ще е повече доволен от възможностите за избор и за това, че не му се губи времето, и при успешно назначение ще даде повече работа на агента. Подборът на персонал е отчасти наука, отчасти изкуство.

Ако сте поканени на интервю, значи агентът е преценил, че вие можете „технически" да свършите работата - това е „научната част". Вашата мотивация, отношение и начин на представяне са „изкуството". След като сте се добрали до интервю, се фокусирайте именно върху тези три форми на изкуство, за да впечатлите агента и той да иска да работи с вас.

„Не сте конкурентен в контекста на настоящия трудов пазар."

Факт е, че няма заместител на доброто солидно образование, ако искате да правите кариера в икономика, базирана на знанието. Добрата новина е, че вече има по-евтини алтернативи на „Харвард" и „Кеймбридж", които са с отлично качество.

Онлайн курсовете и програмите за дистанционно обучение се приемат вече добре и тези, които взимат решение дали да ви наемат или не, се интересуват все по-малко откъде ви е дипломата. В допълнение към това има немалко интензивни и кратки (например 14-дневни) мениджмънт образователни програми (наричани още мини MBA), организирани от университетите от Бръшляновата лига*, които мога да повишат авторитета на вашия профил. В България също има немалко възможности, както онлайн и дистанционни курсове.

Терминът „учене през целия живот" придобива все по-голяма популярност и съдържание в управлението на кариери.

Ако искате да сте конкурентни през следващите десетилетия независимо на колко години сте, запретвайте ръкавите и подострете моливите.

„Аз вероятно няма да мога да ти намеря работа."

Вие ще бъдете поканени на интервю само ако има нещо конкретно - отворена позиция при конкретен клиент. Агентите избягват да се срещат просто така, защото ако го правят, няма да могат да си свършат другата работа. Трябва да има повод. За да се запълни дадена позиция, един консултант разглежда понякога стотици CV-та, разговаря по телефона с около двадесетина кандидати и се среща с не повече от 10. Накрая той представя на клиента кратък списък от 3-4. От тях само един ще бъде нает, така че ако сте поканени на среща, шансът ви е горе-долу 1 към 10. Ако сте представени на клиента: 1 към 3 или 4. Някои агенти, предимно хедхънтъри, биха могли да ви поканят на интервю и без да имат нещо конкретно, да се опитат да ви „продадат" на някой клиент проактивно. Там шансът е още по-малък. Накратко, въпреки че немалко позиции минават през агентите, статистиката показва, че шансът е срещу вас.

„Няма да ти кажа защо беше отхвърлен."

Възможно е някой агент да представи кандидат повече от веднъж на различни клиенти, но едва ли ще иска да го представи трети път, ако той е бил отхвърляни 2 пъти. За съжаление е съвсем възможно никога да не успеете да се поучите от вашата грешка, защото няма да ви бъде казано каква точно е причината. Клиентът може да е казал на агента, че сте „кон с капаци", „задръстен" , „с лош костюм" или... „с лош дъх", но това няма да ви бъде предадено директно. Може да чуете завоалирани и общи варианти, но някои неща няма как да бъдат споделени откровено. Това отчасти се дължи на факта, че е много трудно да кажеш истината на някого в очите, когато е.

За да имате все пак реална обратна връзка, от която да се ползвате за в бъдеще, ако са ви отказали няколко пъти и получавате мъгляви общи обяснения, смъкнете щита на гордостта и настоявайте за откровен разговор. Попитайте бивши колеги, шефове или други агенти, с които сте работили. И приемете коментарите им мъжки и не се обиждайте.

„Вие сте липсващият „пълнеж" от краткия списък."

Повечето клиенти изискват минимум трима кандидати, които да им бъдат представени. Ако агентът има само двама, той търси още един, за да отговори на очакването. Нищо чудно да сте този „аутсайдер" или „я да видим дали този пък няма някак си да мине" кандидат.

Бъдете реалисти и внимавайте с позиции, които звучат твърде добре, за да са истина. Проучването си е ваша отговорност.

Никой не се интересува за вашата кариера повече от вас самите.