Консултация: Как да ...

05.07.2023

6 ПРИЧИНИ ЗА ПРЕГАРЯНЕ НА РАБОТНОТО МЯСТО И КАК ДА ГИ КОРИГИРАМЕ

Според редица проучвания при 49% от редовите служители и почти 60% от началниците в различните страни по света са забелязани признаци на бърнаут (или "прегаряне“). И често води до емоционално изтощение, значително намалява ефективността на работата, а също така повишава вероятността от здравословни проблеми, чести отпуски по болест и уволнение по собствено желание. В специална рискова група са хора с висока степен на невротизъм, перфекционисти и интроверти.

Въпреки факта, че много хора разбират проблема, не всеки знае как да го разреши. Тук са важни усилията не само на самите служители, но и на ръководителите на компанията. Но преди всичко е необходимо да се определи какво точно води до прегарянето.

  1. Твърде много работа

Твърде много задачи или постоянно претоварване са една от основните причини за бърнаут. Това може да доведе до проблеми не само с психическото, но и с физическото здраве. Изследвания потвърждават, че прекомерната работа влошава съня и повишава нивата на хормона на стреса кортизол.

Какво да правите, ако сте шефът

Изберете задачи за служителите въз основа на техните силни страни. Помогнете им да отделят приоритетните и важни задачи от тези, които могат да бъдат отложени за по-късно. Това ще позволи на служителите да не се претоварват с дребни и не спешни задачи.

Осигурете на подчинените си прости и ясни канали за комуникация, например чрез отдела за човешки ресурси. Служителите се нуждаят от удобен начин да дават обратна връзка, в случай че са претоварени с допълнителна работа или нещо се обърка.

Какво да направите, ако сте подчинен

Опитайте да разделите натоварването си. Използвайте метода на MoSCoW, планирането на "бегъл списък" или всяка друга техника, която прави възможно правилното разпределение на силите. И не забравяйте да правите почивки според нуждите - ще бъде много по-лесно да задържите вниманието си и да останете продуктивни.

  1. Свръхконтрол

Изследванията сочат, че автономността в работата подобрява нашето благосъстояние и има положителен ефект върху психическото благополучие. Микромениджмънтът или постоянният контрол върху всички наши действия, напротив, убива мотивацията.

Какво да правите, ако сте шефът

Опитайте се да не следвате всяка стъпка на подчинените си, а да станете нещо като ментор или треньор за тях. Разбира се, по-добре е незабавно да наемете хора с необходимите умения. Но също така от вас зависи да създадете удобна работна среда, така че служителите да знаят, че могат да задават всякакви въпроси и да бъдат честни относно нуждите си.

Също така, опитайте да оставите подчинените да правят свои собствени графици.

Какво да направите, ако сте подчинен

Говорете внимателно и любезно с шефа си. Обяснете, че разбирате целта на вашата работа и знаете какви стъпки да предприемете. Опитайте се не само на думи, но и на дело да убедите ръководството, че заслужавате доверие.

Например, ако искате да работите дистанционно няколко дни в седмицата, накарайте шефа си да настрои пробен период при вашите условия. Когато шефът ви е убеден, че сте толкова продуктивни у дома, колкото и в офиса, той ще започне да ви се доверява и ще ви даде свободата, която искате.

  1. Липса на насърчение

Може да се нуждаем както от финансово, така и от морално насърчение, за да се почувстваме важни. Когато не се чувстваме оценени, представянето ни пада значително и искаме да направим много по-малко за компанията.

Какво да правите, ако сте шефът

Насърчаването трябва да е искрено - всички изпитваме лицемерие и фалш. Не забравяйте да похвалите подчинените си и да забележите не само постигнатите резултати, но и положените усилия.

Не давайте служителите като пример един на друг. Това само ще развие ненужно съперничество и ще развали общото настроение в отбора. По-добре е, напротив, да насърчавате топлите отношения между служителите и да ги мотивирате да се хвалят по-често.

Какво да направите, ако сте подчинен

Ако не е обичайно във вашия екип да се радвате на успеха на другите, започнете да го правите сами. Направете комплимент на колега за добре направен проект. Ако работите по задача заедно, забележете как качествената работа на другия човек ви помогна да завършите вашата. Постепенно ще започнете да получавате същата обратна връзка и атмосферата ще се промени към по-добро.

  1. Лоши отношения в екипа

Постоянните кавги, престрелки и недоразумения не помагат при решаването на проблемите. Едва ли ще ходим на работа с удоволствие, където ни очакват неприятни хора и нови конфликти.

Още през 1999 г. Галъп провежда проучване, в което разкрива, че служителите, които имат добри взаимоотношения с колегите, се справят много по-добре със стреса. По-новите изследвания не дават напълно категорични резултати по въпроса, но също така убедено може да се твърди, че приятелските отношения между колегите помагат в работата.

Какво да правите, ако сте шефът

Организирайте редовно корпоративни събития, насърчавайте служителите да излизат на обяд или на събития извън работно време. Разпределете стая в офиса, където подчинените могат да се отпуснат и да говорят. Колкото по-сплотен е екипът, толкова по-добре ще продължи работата.

Какво да направите, ако сте подчинен

Погледнете колегите си. Може би сред тях има човек, с когото наистина можете да се сприятелите. Участвайте по-често в социалния живот на екипа - това ще ви помогне да се почувствате като част от екипа.

  1. Неравнопоставено третиране

Предубеденост, фаворитизиране, малтретиране от страна на колеги или шеф, несправедливо разпределение на заплащането или странни правила на компанията могат да доведат до прегаряне.

Различните нагласи могат да бъдат свързани с пол, националност, финансово състояние - във всеки случай работа, в която непрекъснато се занимаваме с подобни проблеми, не е особено вдъхновяваща. Проучване показва, че служителите, които са изправени пред несправедливост, са по-склонни да вземат болнични дни и да прегорят.

Какво да правите, ако сте шефът

Уверете се, че всички ваши подчинени имат равни права и възможности и спрете всякакви даже наченки на неравенство. Създайте система, която позволява на служителите да говорят за несправедливости, когато са ги преживели, най-добре чрез HR отделите. Не забравяйте да обсъдите и да намерите изход от подобни ситуации своевременно.

Какво да направите, ако сте подчинен

Ако редовно изпитвате дискриминация и унижение на работното място, моля, консултирайте се с ръководството. Ако негативът идва от самото ръководство, свържете се с мениджъра по човешки ресурси. Когато проблемът не е решен със седмици, месеци или дори години, а властите не правят нищо, има смисъл да се търси нова работа.

  1. Несъответствие на стойностите

Когато човек влезе в компания, чиито ценности са в противоречие с неговите собствени, той бързо може да започне да изпитва стрес и прегаряне.

Какво да правите, ако сте шефът

Бъдете отговорни при наемането на служители. Не забравяйте да слушате не само техния опит и постижения, но и да кажете за себе си: каква е вашата мисия, към какво се стремите, каква е вашата корпоративна култура . Това ще помогне да се отсеят неподходящите кандидати от самото начало.

Какво да направите, ако сте подчинен

Често ценностите на компанията, които ни казват на интервюто, остават на думи. Ако това сериозно ви пречи и вреди на психичното ви здраве, трябва да се свържете с ръководството или да потърсите друга работа.

Какъв е изводът?

Ако искате да се чувствате комфортно, слушайте себе си. Определете какво причинява прегарянето на работното място за вас и се опитайте да премахнете този фактор или да намалите въздействието му. Изберете това, което обичате да правите, и избягвайте това, което изсмуква енергия от вас. Например, пропуснете среща в Zoom, ако се чувствате неудобно с видео обаждане, и вместо това просто се обадете на колега.

Ако ръководите компания, бъдете внимателни към служителите си. Да, всеки от нас е отговорен за собственото си щастие и психическо благополучие. Но не забравяйте, че щастливите подчинени са ефективни подчинени. Веднага щом организирате комфортни условия за тях, ще забележите колко бързо вашият екип ще започне да движи компанията напред.