Животът в Румъния стана по-добър от този в Унгария и привлече инвеститори, бягащи от войната

18.01.2023

ЖИВОТЪТ В РУМЪНИЯ СТАНА ПО-ДОБЪР ОТ ТОЗИ В УНГАРИЯ И ПРИВЛЕЧЕ ИНВЕСТИТОРИ, БЯГАЩИ ОТ ВОЙНАТА

Икономиката на Румъния се очаква да изпревари стагниращите си съседи тази година, подпомогната от финансирането от Европейския съюз, стабилността на валутата и чуждестранните инвестиции, движени отчасти от отдръпването на бизнеса от Русия и Украйна.

Международният валутен фонд очаква ръст на БВП от 3.1% в Румъния, но дори ако се сбъдне прогнозата само на Европейската комисия за растеж от 1.8%, Букурещ би изпреварил чувствително Полша, чиято икономика се очаква да порасне с 0.7%, или Унгария, бореща се с икономическо забавяне и главоломно висока инфлация.

Румъния остави зад гърба си едно десетилетие, в което имаше славата на една от най-бедните страни в Европа, обхваната от висока корупция, и излиза от него като втората по големина икономика в Източна Европа след Полша.

Доходите на румънците са вече 74% от европейските

Според най-новите данни на Евростат БВП на глава от населението, изразен като покупателна способност, е бил 74% от средното за ЕС през 2021 г., което е увеличение от 21% спрямо 2010 г.

Средностатистическият румънец би похарчил чистите си доходи за около 20 месеца, за да си купи нов автомобил Dacia Jogger, колкото в традиционно по-богатата Унгария.

Трансформацията е постигната въпреки историята на политическа нестабилност в Румъния - последното падане на правителството беше през 2021 г.

Перспективите на Румъния са подкрепени от нейното членство в ЕС и добрите отношения с Брюксел.

Докато Будапеща и Варшава се пазарят с ЕС за върховенството на правото, свързани с милиарди средства за възстановяване от пандемията, Румъния вече е изтеглила над 6 милиарда евро безвъзмездни средства и евтини заеми.

Премиерът Николае Чука каза, че правителството си поставя за цел да използва повече от 10 милиарда евро годишно, което се равнява на около 4% от БВП на страната. Румъния разполага с около 90 милиарда евро финансиране от ЕС до 2027 г.

Напредъкът в реформите в правосъдието накара Европейската комисия да препоръча през ноември премахването на специалния механизъм за наблюдение на правосъдието, който прилага спрямо Румъния (и България) от влизането й в ЕС през 2007 г.

"При условие че всички мерки за борба с корупцията в плана (фондовете за възстановяване) бъдат приложени правилно, Румъния може да стане пример за добро управление в региона", каза служител на ЕС.

S&P, която подобно на други рейтингови агенции, има най-ниския си инвестиционен рейтинг в Румъния в очакване на намаляване на фискалния дефицит, заяви, че Букурещ е твърдо на пътя да постигне напредък в реформите, договорени за осигуряване на основните фондове за възстановяване.

Заплатите в Румъния задминаха унгарските

Стабилността на валутата лея е друг фактор, особено в сравнение с унгарския форинт, който достигна рекордно ниски нива миналата година. По-високите заплати отвъд границата вече накараха някои унгарци да търсят работа в индустриализирана западна Румъния.

Инвестиционен магнит

Компаниите, преместващи се от Русия и Украйна в близки евтини производствени центрове, частично помогнаха за увеличаване на преките чуждестранни инвестиции до 9.39 милиарда евро през януари - октомври, рекорд за годините след влизането на Румъния в ЕС.

Проучване на Ernst&Young от 2022 г. показа, че повече от половината от 101 чуждестранни компании планират да създадат или разширят дейността си в Румъния, предимно във веригите за доставки и логистиката, което я нарежда на четвърто място в Европа по намерение за инвестиране.

Министерството на малките фирми и предприемачеството каза на Ройтерс, че наблюдава пет възможни проекта за преместване от Русия, Беларус и Украйна на стойност около 705 милиона евро.

Сред тях финландската Nokian Tyres планира да инвестира 650 милиона евро до 2024 г. във фабрика за гуми в Орадя в северозападна Румъния, богат регион, граничещ с бедните части на Унгария.

"Беше ясно, че Орадя е най-добрият избор за нашата нова фабрика", каза пред Ройтерс Палви Антола, която ръководи отдела за връзки с инвеститорите. Тя добави, че Nokian е прегледала над 40 цели за преместване, разглеждайки наличието на квалифицирана работна сила, логистични предимства, източници на зелена енергия и железопътен достъп.

Пречки пред икономиката остават големият дефицит по текущата сметка на Румъния, застаряващото население и хроничната бюрокрация, която осуетява развитието на инфраструктурата. Регионалните различия са огромни, като някои селски райони все още са извън електрическата мрежа, докато в оживения Букурещ жизненият стандарт надвишава този в бивша Източна Германия.