11 януари – Международен ден на думата „Благодаря!“

11.01.2023

11 ЯНУАРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДУМАТА „БЛАГОДАРЯ!“

На днешната дата много страни по света отбелязват Международния ден на най-прекрасната дума – „Благодаря!“. Един прекрасен повод да изразим благодарността си на семейството, приятели, колеги и всеки, който ни е направил деня по-добър.

Специалистите твърдят, че думите на благодарност могат да стоплят и успокоят хората душевно. Стига да са изречени от сърце, разбира се.

Получаването на „Благодаря“ след услуга или добро дело автоматично ни кара да се чувстваме по-добре. Така че не забравяйте да награждавате всеки, заслужил вълшебната думичка.

Учените смятат, че устното, писмено или ритуално изразяване на благодарност има дълбок положителен ефект върху нас. Самото изричане на думата „благодаря” освобождава в тялото ни благотворни химикали, като например допамин и серотонин, които ни карат да се чувстваме щастливи и спокойни.

Както човекът, изказващ благодарността си, така и този, комуто благодарим, изпитват благотворното влияние на окситоцина – хормона на обичта, който е в изобилие в организма на влюбените двойки.

„Ако благодарността беше лекарство, то щеше да е най-добре продаваното лекарство в света”, категоричен е д-р Мурали Дорайсвами от университета „Дюк”. „Тя се отразява благотворно на всеки един важен орган в организма ни.”

Хормоните на стреса като кортизола също намаляват при простото действие на изразяване на благодарност. Учени от университета „Кент” в САЩ са измерили точния ефект от изказването на това хубаво чувство. Стив Топфер и студентите му написали благодарствени писма до свои познати, в които изразявали признателността си за нещо важно в своя живот, а не просто за получен подарък или приятен купон.

Съизмерването на „благодарните” с контролната група студенти, които не били благодарили на никого за нищо, показало, че при първите нивото на общо задоволство от живота значително се покачва, а симптомите на депресията значително отслабват.

Важно е обаче да изразяваме истинска благодарност, подчертават учените – тялото ни я разпознава като много положително събитие и реагира съответно със своята благодарност към вашето действие. Системите му за „награда” са така устроени, че игнорират незначителните събития като „фонов шум”, но отбелязват важните със силна реакция, която ни кара да се чувстваме щастливи и понижава стреса, който вреди на физическото ни здраве.

„Ако искате да сте по-щастливи и здрави, отделете 15 минути да напишете на някого благодарствено писмо”, съветва Топфер. Така насочвате вниманието на мозъка си към мисълта, че се е случило нещо хубаво. Това ще го накара да реагира с вълна от невротрансмитери – химически вещества, които помагат на тялото ни да разбере дали се чувстваме добре или зле.

Ефектът е толкова значим, че може да се използва при лечението на слаба до средна депресия, твърди Дорайсвами. Простата учтивост кара мозъка ни да ни „ощастливи” с порция хормони на доволството.