Консултация: Как да ...

18.05.2023

ТРИТЕ НЕЩА, ОТ КОИТО ЗАВИСИ ДАЛИ ЩЕ БЪДЕТЕ УСПЕШНИ 

Преди да почине обичаният професор от Масачузетския технологичен институт Патрик Уинстън редовно е изнасял завладяваща лекция пред студенти за стойността на добрата комуникация. Във въведението си той е обръщал внимание на Единния кодекс на военното правосъдие в САЩ, който предвижда изправяне пред военен съд на всеки офицер, който изпрати войник в битка без оръжие.

Уинстън е казвал, че трябва да има подобна защита за студенти, а дори и за предприемачите и амбициозните собственици на бизнес. Според него никой не трябва да минава през живота, без да е въоръжен със способността да общува правилно.

„Вашият успех в живота ще се определя до голяма степен от способността ви да говорите, умението ви да пишете и качеството на вашите идеи, в този ред“, е казвал той.

Уинстън, който е бил пионер в областта на изкуствения интелект, е познавал силата на емоционалната интелигентност. Въпреки че е признавал стойността на брилянтните идеи, той е отдавал още по-голямо значение на способността тези идеи да бъдат предавани по въздействащ начин.

Способността да говорите

Най-добрите оратори знаят как да информират, убеждават и насочват своите слушатели. Те говорят с увереност и убеденост. На свой ред те мотивират аудиторията си да предприеме действия. И така, как може да подобрите способността си да говорите. Ето три съвета, които могат да ви помогнат в това начинание:

  1. Запитайте се колко запозната е с темата вашата аудитория

Ако имате много обширни знания по дадена тема, лесно може изнесете една напълно неразбираема реч пред по-неподготвена публика. Ако обаче аудиторията ви е добре информирана по въпроса, тогава лесно може да я отегчите. За това е важно да си задавате въпроса: „Колко запозната е моята публика по тази тема?“ Ако можете да приспособите това, което казвате, конкретно към вашите слушатели, ще увеличите максимално въздействието си.

  1. Проявете ентусиазъм

Ничии интерес няма да бъде разпален от това, което казвате, освен ако самите вие не проявявате ентусиазъм по темата. Помислете за това каква роля играе тази тема във вашия живот и каква стойност има за другите. Практикувайте да говорите за това на глас. И ако сте от хората, които се тревожат, когато говорят с други, опитайте се да превърнете тази нервност към ентусиазъм.

  1. Забавете темпото

Проблемът със страстта и ентусиазма е, че ви карат да говорите по-бързо. Тук отново се връщаме на спецификите на вашата аудитория. Трябва да забавите темпото до такава степен, че казаното от вас да бъде разбираемо (Ако гледате лекция на професор Уинстън ще видите, че той говори с много бавно, много преднамерено темпо).

Умишлено практикувайте забавяне на темпото, когато говорите. Записвайте себе си, когато сте на срещи или изнасяте презентация, а след това слушайте и анализирайте казаното.  Ако установите, че говорите твърде бързо, опитайте да правите повече паузи, докато говорите. Например, ако зададете риторичен въпрос, можете да направите пауза и да преброите мълчаливо до три, преди да продължите. Или, ако задавате директен въпрос, положете целенасочени усилия да изчакате, докато получите отговор от ответната страна.

И накрая, използвайте фрази като „с други думи“ и „просто казано“, за да повторите основните точки по начин, който е лесен за възприемане.

Умението да пишете

Джеф Безос провежда срещи на изпълнителни директори въз основа на писмени бележки в стил на разказ, чието писане отнема на няколко сътрудници седмица или повече. Джейсън Фрийд, основател и главен изпълнителен директор на Basecamp, казва, че в компанията вземат всички решения за наемане – от програмисти и дизайнери до специалисти по маркетинг и рецепционисти, въз основа на писмените способности на кандидата. Защо? Защото ясното писане показва ясно мислене.

Писаното слово има особена сила. Може да бъде възприето със собствено темпо. Може непрекъснато да се усъвършенства и подобрява. То влияе и мотивира. И тъй като все повече и повече работни места предлагат възможност за дистанционна работа, умението да комуникирате писмено по стегнат и лесен за разбиране начин става все по-важно.

Как може да подобрите писмените си умения? Ами… като пишете.

Много опитни копирайтъри са стартирали кариерата си с упражнение, включващо преписване на работата на други велики копирайтъри. Това работи, защото когато пишете, няма как да не забавите темпото и да помислите. Това ви помага да усвоите написаното, като същевременно повишава собствените ви умения. С времето вие създавате свой собствен стил, докато заимствате от най-добрите практики на другите.

Можете да направите същото. Има ли някакъв уебсайт, който наистина харесвате? Препишете текст от него, дума по дума. След това опитайте да го направите отново – този път, имайки предвид вашия собствен продукт или услуга, но използвайки същия стил на писане.

Качеството на вашите идеи

Способността за генериране на висококачествени идеи започва първо с консумирането на висококачествени идеи. Започнете, като изучавате велики мислители и размишлявате върху техните открития. Направете връзки между това, което са открили, и това, което сте научили в собствения си живот.

След това се съсредоточете върху идеи, които решават проблеми от реалния свят. Вместо да чакате да се появи вдъхновение, удряйте, когато желязото е горещо. Когато имате проблем, който току-що сте разрешили (или се опитвате да разрешите), запишете процеса си на работа и постигнатия напредък. Това ще ви помогне да надградите върху предишни мисловни основи и да повишите качеството на вашите идеи.

Сега трябва да отделите време за задълбочена работа. Това означава редовно отделяне на време за творческо мислене и брейнсторминг. Фокусирайте се върху една задача или идея в даден момент, докато не бъде завършена или докато не постигнете значителен напредък. И накрая, не подценявайте силата на разходката, която може да повиши нивата на допамин в мозъка ви, както и способностите ви за творческо мислене.

Ако искате да увеличите шансовете си за успех, помнете съвета на покойния Патрик Уинстън: „Не влизайте в битка без оръжието си“. Практикувайте говорене, писане и мислене и използвайте описания дотук процес, за да подобрите всяка една от тези свои способности.