Консултация: Как да ...

19.07.2023

В БОРБА СЪС СКУКАТА НА РАБОТНОТО МЯСТО

Вероятно в работата ви има задачи, които не обичате да вършите. Всяка работа има аспекти, които могат да бъдат не особено приятни, както и всички имаме дни, в които не сме мотивирани да даваме най-доброто от себе си. Какво обаче може да кажем за случаите, в които човек постоянно изпитва скука и няма търпение работният ден да свърши?

Първата стъпка тук е да разберете каква е причината да се чувствате по този начин.

„Когато хората са отегчени, те запълват времето си с „кухи дейности“, като например онлайн пазаруване, преяждане, непрестанно скролване в социалните медии и т. н.“, казва Ани Розенкранс, директор „Хора и култура“ в платформата за HR услуги HiBob. „Скуката на работа не е по-различна, но този тип активности там могат да имат сериозни последици върху способността ви да останете на вашата позиция“, добавя тя.

Скуката може да е признак за нещо, което пренебрегвате. Помислете дали една от тези пет ситуации не се отнася за вас:

Работата ви вече не ви носи предизвикателства

Макар че всеки понякога изпитва отегчение от рутината на работното място, това не трябва да е обичайно, а още по-малко да описва вашето ежедневие, казва Розенкранс. „Това ви казва, че работата не ви носи достатъчно предизвикателства, че вече не сте ангажирани“, обяснява тя.

Добрата новина е, че намирането на решение зависи от вас. Започнете с признаване на липсата на предизвикателства, след което идентифицирайте първопричината и я адресирайте с вашия шеф. Розенкранс казва, че едно потенциално решение е да се включите в нови проекти, а друго - да помислите за това дали не е време да поемете различна роля и да говорите с началника си за повишение.

„Може да сте надраснали компанията или може да сте мечтали за пълна промяна в кариерата, но никога не сте имали смелостта да предприемете този ход. Това, което ще направите, и начинът, по който ще разрешите проблема, е изцяло във вашите ръце. Това е много овластяващо“, казва тя.

Липсата на предизвикателство може да означава, че сте достигнали „точка на съзряване на кариерата“, добавя Йоланда Оуенс, главен кариерен инструктор в сайта The Muse.

„Вие растете и съзрявате в кариерата си, подобно на личния си живот. Вашите предпочитания, вкусове, приоритети и обстоятелства се променят, карайки ви да узреете и да загубите интерес към средата, в която се намирате, изпитвайки скука от дейностите, които тя ви предлага“, казва още Оуенс.

Когато това се случи, Оуенс предлага да прецените дали можете да пренасочите уменията си в друга роля или да преразгледате работната си среда, за да видите дали можете да се почувствате целенасочени и продуктивни отново в работата си.

Готови сте за ново поле на развитие

Скуката може да е резултат и от надрастване не само на определена работа, но и на дадена индустрия или област, казва Марк Бери, старши специалист по човешки ресурси в Insperity.

„Днешните работници могат да очакват да имат няколко кариери през живота си“, казва той. „С това идва възможността някои отегчени служители да открият, че са надраснали определена индустрия или област, която някога е отговаряла на тяхната личност, цели и интереси.“

Ако постоянно се отегчавате, дори когато ви представят предизвикателни и ангажиращи проекти във вашата област, може да сте готови за ново кариерно развитие. Бери предлага да говорите откровено с HR относно възможността за прехвърляне в нов отдел, присъединяване към ротационна програма или търсене на обучение за придобиване на нови професионални умения.

Преминали сте към повторение на едни и същи задачи, което не изисква мисъл

Хората са мързеливи и пестещи енергия същества. Ние често спираме да търсим предизвикателства и изключваме мозъка си, когато знаем как да изпълняваме дадена задача след многократни повторения, казва Стефан Фалк, автор на „Intrinsic Motivation: Learn to Love Your Work and Succeed as Never Before“.

„Вместо това преминаваме към поведение, при което изпълняваме задачите по навик“, казва той.

Изпълнението на задачи по навик е добро от гледна точка на пестене на енергия, но води до скука, тъй като задачите вече не представляват предизвикателство. Нещо повече, когато вършим задачи, които смятаме за скучни, представянето ни обикновено се влошава, което ги прави още по-отегчителни, обяснява Фалк.

„Важно е професионалистите да разберат, че с времето всички задачи ще станат скучни – дори тези, които обичаме и които са ни мотивирали в миналото, ако не си поставяме предизвикателства и не използваме енергията си за развиване на нашите умения“, добавя той.

Отдалечили сте се от целта си

Скуката на работното място също може да е сигнал, че не разбирате причината да правите това, което правите, казва Нейтън Пиърсън от фирмата за управление на човешкия капитал Paycor.

„Когато служителите изпитват отегчение на работното място, те трябва да помислят дали техните мениджъри им предоставят смислени задачи и възможности за развитие, както и среда, която им позволява да процъфтяват“, казва той.

Пиърсън съветва да се запитате дали вашата работа все още е най-подходящата за вас. „Ако отговорът е „да“, тогава следващата стъпка ще бъде да говорите с преките си ръководители за поемане на нови задачи или за получаване на разяснения за целите и визията на компанията, за да разберете по-добре защо правите тези неща. Отделете време, за да прецените какво ви предлага тази работа освен заплатата. Ако няма нищо друго, това може да не е правилното място за вас“, казва той.

Въвлечени сте в негативна среда на работното място

За съжаление, обичайната среда в  много организации е негативна, казва Фалк. Постоянно оплакващи се хора и тези, които винаги търсят начин да влязат в конфликт с другите, са обичайна гледка на много работни места.

„Да бъдеш заобиколен от негативизъм или да участваш в него насочва ума да се фокусира само върху лошите аспекти на работата, което ни кара подсъзнателно да гледаме на интересните задачи като на не толкова приятни, а на скучните задачи като на крайно отегчителни“, обяснява той.

Фалк казва, че решението е да избирате мъдро, когато става въпрос за това с кого прекарвате времето си на работа, така че изживяването ви да се подобри.

Ново проучване на Галъп установява, че само 36% от служителите казват, че са ангажирани с работата и работното си място, което означава, че мнозинството от хората не са. Като отделите време да разберете защо ви е скучно, можете да направите нужните промени, които да подобрят положението ви. Тъй като прекарвате около една трета от живота си на работа, усилията определено ще си заслужават.