Консултация: Как да ...

17.03.2023

ТЕХНИКИ ЗА УСПЕХ: БЕЗ ПОВЕЧЕ БЪРНАУТ

Когато става дума за ръководене, работа и живот, всички изпитваме стрес, но има начини да се борим с него и да избегнем прекомерните му нива, при които се стига до бърнаут. Можете да опитате да направите четири промени в мисленето си, които могат да ви помогнат да избегнете стреса и да ви направят по-ефективни:

Дайте приоритет на грижата за себе си

Отделете време за дейности, които подхранват ума, тялото и духа ви, като например упражнения, медитация или прекарване на време с любимите хора. Това може да ви помогне да презаредите енергията си и да поддържате умственото и емоционалното си благополучие, което от своя страна ще направи справянето със стреса по-ефективно.

Не се подлагайте на допълнително напрежение

Освободете се от перфекционизма и стремежа към постоянни високи постижения. Научете се да разпознавате кога сте твърде строги със себе си. В резултат на това можете да намалите натоварването, на което сами се подлагате. Това може да ви помогне да се справите по-ефективно със стреса и да избегнете бърнаут.

Променете мисленето си

За да бъдете гъвкав като лидер, трябва постоянно да променяте гледната си точка. Същото важи и за стреса. Когато гледате на ситуация като на проблем, който трябва да бъде решен, може да се почувствате по-мотивирани да намерите решение; може да повярвате, че нещата са под ваш контрол. Тази промяна в перспективата може да ви помогне да управлявате стреса и да избегнете прегаряне. Освен това, виждането на ситуация като проблем, вместо като заплаха, може да намали нивата на стрес.

Разберете какви са вашите граници

Важно е лидерите да знаят до къде точно се простират техните възможности, защото опитите да направите всичко сами може да бъдат непосилни и да доведат до бърнаут. Вместо това е по-добре да бъдете честни със себе си и с другите относно това, което можете и не можете да направите, и съответно да поискате помощ, когато имате нужда от нея. Това може да ви помогне да управлявате по-ефективно работните си отговорности и натоварване, а също така може да насърчи чувството за сътрудничество и подкрепа във вашия екип. Ако нямате възможност или време да направите нещо, бъдете искрени със себе си и помолете за помощ.

Тези четири промени в начина на мислене могат да ви помогнат да се справите по-добре със стреса и да избегнете бърнаут, връщайки на фокус вашата цел и давайки повече яснота върху това, което искате да постигнете в действителност.