Премиерът на Румъния назначи AI-асистент за съветник

16.03.2023

ПРЕМИЕРЪТ НА РУМЪНИЯ НАЗНАЧИ AI-АСИСТЕНТ ЗА СЪВЕТНИК

Румънският премиер Николае Чука представи робот на име ION, надарен с изкуствен интелект, и го назначи за свой съветник. Министър-председателят подчерта, че ION е румънски проект, разработен от румънски изследователи. Името му е огледален образ на думата NOI, което на румънски означава „ние“, пише News.ro.

„Той ще получи ролята на почетен съветник на министър-председателя и оценявам, че ще ни помогне да обслужваме по-добре румънските граждани, като информира правителството в реално време за предложенията, проблемите и желанията на румънците“, заяви Чука.

Либералният министър заяви, че най-новият член на обкръжението му – структура, подобна на огледало, със звуков интерфейс, е „първо по рода си международно събитие“, описвайки ION като „първия правителствен съветник, използващ изкуствен интелект“.

„Здравей, ти ми даде живот и сега моята роля е да те отразявам като огледало. Какво трябва да знам за Румъния?“, каза гласът на ION при стартирането.

ION „ще използва технологии и изкуствен интелект, за да улавя мненията в обществото“, като използва „данни, публично достъпни в социалните мрежи“, според правителствен документ, описващ подробно проекта.

Хората в Румъния ще могат също да разговарят с ION на уебсайта на проекта.

„Убеден съм, че използването на изкуствен интелект не трябва да бъде опция, а задължение за вземане на по-информирани решения“, посочва Чука.

Румъния, една от най-бедните страни в ЕС, често е описвана като „Силициевата долина“ на Източна Европа с процъфтяваща сцена на стартиращи предприятия.