Консултация: Как да ...

06.07.2023

ТЕХНИКИ ЗА УСПЕХ:  КАЧЕСТВОТО, КОЕТО ЩЕ НАПРАВИ НАМИРАНЕТО НА РАБОТА ПО-ЛЕСНО

Тези, които се насочват към пазара на труда днес или търсят повишение в рамките на компанията, за която работят, трябва да притежават едно решаващо качество - адаптивност.

В новия доклад на TopResume, озаглавен „What Turns Employers On—and Off—About Job Candidates, адаптивността оглавява списъка от 21 черти, които търсят мениджърите, отговарящи за назначаването на нови служители, търсят сред кандидатите за работа.

Това качество не винаги е било толкова търсено, като преди пандемията адаптивността дори не беше в списъка. Днес обаче тя е от ключова значение за успеха на всеки човек, търсещ работа. Причината за тази промяна е, че адаптивността демонстрирате, че ще можете да процъфтявате в днешната хаотична бизнес среда.

Как можете да демонстрирате това желано качество при търсенето на работа? Аманда Августин, кариерен експерт на TopResume, споделя няколко начина:

Покажете, че можете да намирате творчески решения

Първото нещо, което трябва да направите, когато се явите на интервю за работа, е да покажете, че можете да намирате творчески решения на проблемите. Не казвайте: „Аз съм приспособим“, но го демонстрирайте, като „покажете как сте внедрили креативни решения“, съветва Августин. Дайте конкретни примери за начини, по които успешно сте се справили с предизвикателствата.

Представете разказ за това как сте се сблъскали с някакъв проблем, като например ограничаване на бюджета или софтуерен проблем, и как сте се справили с него чрез прилагане на нов подход.

Бъдете конкретни. Покажете как и кога сте стигнали до своите заключения, как сте ги приложили и какви количествено измерими резултати сте получили от вашето творческо решение.

Бъдете отворени към нови идеи

Покажете, че не сте фиксирани в мисленето си, а сте отворени за нови идеи.

„Тази гъвкавост може да означава да работите наистина добре в екип и да осъзнавате, че идеята на някой друг е по-добра от вашата, като съответно се откажете от нея в името на по-големите цели“, обяснява Августин.

Търсещите работа трябва да подготвят поне една история, която показва как са преминали от вярата, че имат най-добрата идея, към слушането и откриването, че има по-добър подход, който са готови да възприемат.

Покажете гъвкавост с клиентите

Ако приемем, че кандидатствате за работа, която включва преки контакти с клиенти, то приемете интервюто като възможност да споделите случаи, когато сте демонстрирали гъвкавост в отношенията с клиенти.

„Покажете, че когато сте представили идея на клиент и той я е отхвърлил, вие сте били в състояние да запазите баланс и да предложите алтернативно решение“, казва Августин.

„Демонстрирайте как все пак сте отговорили на нуждите на клиента и сте го привлекли, дори ако първата ви идея не е била успешна“, добавя тя.

Тази история ще впечатли всеки мениджър, който търси кандидат, можещ да се справя с капризите и постоянно променящите се очаквания на клиентите.

Бъдете находчиви в постигането на целите

Независимо от длъжността, която заемате, можете да говорите за способността си да постигате цели, дори когато финансовите или човешките ресурси, които сте получили, са намалени.

Августин дава следния пример: „Да предположим, че сте мениджър. Екипът ви се е свил, след като компанията ви е съкратила някои от вашите подчинени, но все още се очаква да постигнете целта си. Планът, който сте имали, вече не работи. Покажете какви находчиви решения сте взели, за да постигнете основните си цели, дори когато обстоятелствата са се променили.“

„Това може да означава да покажете, че сте прехвърлили ресурси от един проект към друг. Може да означава, че сте ангажирали хора от различни отдели да ви помогнат. Искате да покажете, че сте много изобретателни в похода си“, добавя тя.

Поемете нови отговорности

Покажете своята адаптивност, давайки пример със случаи, когато сте поели допълнителни задачи, за да помогнете с изпълнението на важните задачи.

„Поемането на различни роли или изпробването на уменията в област, извън вашата длъжностна характеристика, ще ви позволява да покажете адаптивност“, обяснява Августин.

Тя обаче добавя, че това не означава да позволявате на хората да се възползват от вас. „Дава ви се възможност да покажете своята стойност. Това може да доведе до повишение, когато приемете нови отговорности“, каза Августин.

Бъдете в течение с нещата, усвоявайте нови умения

Когато говорите с мениджър, отговарящ за наемането на персонал, не пропускайте да отбележите, че вашите умения и знания са актуални, особено в бързо развиващи се области като технологиите.

„Веднъж месечно, дори и да не търсите работа, проверете видовете работни места, които биха ви заинтересували, и вижте какви умения се търсят. Ако откриете, че имате пропуск, вземете курс, който да ви подготви за новия пазар“, съветва Августин.

„Можете да започнете да запълвате тази празнина проактивно. И може дори да използвате това ново знание, за да предложите нещо на настоящата си компания. Демонстрирайте как се адаптирате към тенденциите в индустрията - по този начин ще помогнете както на настоящия си работодател, така и на себе си, подготвяйки се за следващата голяма позиция“.