2022 г., най-печелившата година за румънските компании, увеличение на печалбите се очаква и през 2023 г.

25.08.2023

2022 Г., НАЙ-ПЕЧЕЛИВШАТА ГОДИНА ЗА РУМЪНСКИТЕ КОМПАНИИ, УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕЧАЛБИТЕ СЕ ОЧАКВА И ПРЕЗ 2023 Г.

Миналата година румънските компании се радваха на безпрецедентни приходи и печалби, а за 2023 г. се очаква увеличаване на печалбите и рентабилността на фона на значителното намаляване на разходите за енергия, предаде румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на анализ на платформата за бизнес разузнаване Termene.ro.

„През 2022 г. имаше увеличение на общия брой на компаниите, подаващи годишните си финансови отчети, като за първи път през последните 5 години те надхвърлиха прага от 810 000“, сочи изследването за развитието на бизнес средата в Румъния през 2022 г., извършено от Termene.ro.

На фона на високата инфлация (над 13%), приходите през 2022 г. достигнаха рекордно ниво в сравнение както с 2021 г., така и с останалите анализирани години, а именно 2020 и 2019 г. Така общите приходи, декларирани от компаниите, успяха да надхвърлят за първи път 2 трилиона леи, а именно – 2,392 трилиона леи.

Както по отношение на приходите, 2022 г. регистрира рекорд по отношение на печалбите на румънските компании, а също и по отношение на средната им рентабилност.

Ако през 2020 г. общата печалба на румънските компании беше 103 милиарда леи, като това беше първата година, в която бе надхвърлен прагът от 100 милиарда леи, през 2021 г. стойността на общата печалба се увеличи с почти 50%, достигайки 149 милиарда леи, а през 2022 г. бе постигнато увеличение от още 50% и така общата печалба надхвърли 204 милиарда леи.

Според цитирания източник рентабилността на компаниите през 2022 г. се основава на появата на феномена „greedflation“, инфлация, подхранвана от повишаването на цените по изкуствен начин. Така на фона на поскъпването на суровините, цените се увеличават не само за да покрият съответното увеличение на цените, но и за да генерират по-високи печалби от преди. В същото време появата на работна сила, идваща предимно от Азия, която приема по-ниски заплати от местната работна сила, генерира намаляване на крайната цена.

За 2023 г. се прогнозира допълнително увеличение на печалбите и рентабилността на фона на значителното намаляване на разходите за енергия (електричество, газ, гориво), като същевременно цените продължават да поддържат своите нива (в някои случаи дори да се повишават) през първата половина на 2023 г. Анализът на  Termene.ro показва също продължаваща тенденция на увеличаване на дела на евтината работна сила, готова да работи за заплати, близки до минималните в икономиката, за сметка на местната работна сила.

2022 г. беше първата година от началото на пандемията, в която броят на работните места в частния сектор не намаля спрямо предходната година и остана постоянен - 4,01 милиона, се отбелязва в цитирания документ. Броят на регистрираните работещи през миналата година обаче остана на по-ниско ниво в сравнение с 2019 г., когато са регистрирани 4,12 милиона работещи. Този спад в броя на заетите в частния сектор се дължи на апетита на румънците за предприемачество, видим чрез рекордния брой активни компании, на процесите на автоматизация, които намаляват нуждата от човешкия фактор, но също така и на феномена на миграцията на румънската работна сила към развитите страни, се казва също в анализа на платформата за бизнес разузнаване Termene.ro.

Анализираните данни отчитат обществената ситуация към 17 юли 2023 г.