Консултация: Как да ...

29.08.2023

ТЕХНИКИ ЗА УСПЕХ: "КАКВО МОГА ДА НАУЧА ОТ ТОВА?": 9 ФРАЗИ, КОИТО ГОВОРЯТ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА УСТОЙЧИВОСТ

Емоционално устойчивите хора реагират съзнателно на болезнените преживявания. Те си позволяват да скърбят, да си припомнят за какво са благодарни и да се съсредоточат върху това, което могат да контролират в момента.

Но за много хора това е тежка битка, а за спечелването ѝ се изискват усилия, практика и психическа сила.

Ако използвате някоя от тези фрази всеки ден, значи сте по-емоционално устойчиви от повечето хора:

  1. "Мога да се справя с това.“

Емоционалната устойчивост се свързва със смелостта и психическата устойчивост. Съществува разбирането, че трябва да бъдем силни и да преодоляваме несгодите, без да им позволяваме да ни сломят.

Подобна фраза: "Колкото и да мразя това, мога да го преживея.“

  1. "Няма да се оставя да бъда жертва.“

Устойчивостта означава, че когато изпитвате болка от лошо отношение, променяте гледната си точка от "Аз съм жертва и съм безсилен да си помогна" на "Как мога да израсна от това?“

Подобна фраза: "Въпреки че бях жертва в тази ситуация, няма да позволя тя да ме определи или да разруши бъдещето ми.“

  1. "Животът е труден.“

Устойчивостта се свързва с основното приемане на факта, че животът невинаги е справедлив и че всички изпитваме емоционални трудности. Приемането на тази истина помага на хората да не приемат нещата толкова лично, когато се случват нежелани събития.

Подобна фраза: "Невинаги ще съм доволен от развитието на нещата. Но това е част от пътуването.“

  1. "И това ще мине.“

Издръжливите хора вярват, че неуспехите и предизвикателствата могат да се чувстват ужасно в момента, но че нищо в живота не е постоянно. Това не означава, че болката ще изчезне напълно, но означава, че можем да работим, за да ги направим по-малко травмиращи и вредни за нас с течение на времето.

Подобна фраза: "Всеки ден е възможност да се почувствам малко по-добре“.

  1. "Какво мога да науча от това?“

Откритостта към преживяванията и способността да променяте гледната си точка от "Защо ми се случи това?" към "Какво мога да взема от това, за да израсна?" могат да ви помогнат да се справите по-добре с неизбежните житейски възходи и падения.

Подобна фраза: "Дори в най-мрачните преживявания винаги има подарък - просто трябва да разбера какъв е той. Как мога да използвам това преживяване, за да ми даде сили и да ме преобрази?“

  1. "Имам нужда от малко време.“

Ключов компонент на устойчивостта е емоционалната гъвкавост или способността да регулирате чувствата си и да намалявате тяхната интензивност в дадена ситуация. Овладяването на тази способност може да ни помогне да се чувстваме силни в трудни моменти.

Подобна фраза: "Чувствам силна емоция, затова ще отделя малко време, преди да реагирам или да взема важни решения.“

  1. "Все още има за какво да съм благодарен.“

Ние сме устроени така, че да забелязваме заплахите за нашето благополучие. Но хората, които са устойчиви, намират начин да се насочат към позитивното дори в трудни моменти.

Подобна фраза: "Може да ми е трудно, но мога да намеря начин да бъда благодарен за хубавите неща в живота си.“

  1. „Каквото такова.“

Ключът към устойчивостта не е в отричането на реалността или в търсенето на причина, която да ни накара да се чувстваме по-добре за това, което се е случило. Когато стигнем до място на радикално приемане, ситуацията има по-малко власт над нас.

Подобна фраза: "Трябва да видя реалността такава, каквато е, дори и да не е това, което искам, за да мога да продължа напред.“

  1. "Оставям това настрана.“

Ако сме потънали в обида, искаме да отмъстим или се фокусираме върху отмъщението, това ни кара да държим в себе си болката от миналото. Развиването на устойчивост изисква да стигнем до мястото, където можем да видим трудните житейски обстоятелства такива, каквито са, и активно да изберем да ги оставим.

Подобна фраза: "Да простиш това не означава, че всичко е било наред; означава само, че вече не го оставям да ми тежи.“