Трудовоправна консултация

27.03.2024

ДОГОВОРЯНЕ НА ПО-ВИСОКА ЗАПЛАТА ПРИ ЗАПОЧВАНЕ НА РАБОТА

Много хора, търсещи работа, не са наясно с факта, че повечето фирми всъщност си оставят буферна зона за преговори относно заплатата, както това важи и за бонуси, социални придобивки и други привилегии.

  1. Бъдете добре подготвени

Отговорният кандидат не отива на интервю за работа без да знае какво да очаква по отношение на заплатата. Предварителните проучвания ще са ви от голяма полза. Има много уебсайтове, на които можете да се информирате относно средната заплата за различни позиции в различни градове. Ако не намирате достатъчно информация, винаги може да се допитате до мнения на хора във форуми и социални мрежи.

  1. Бъдете уклончиви относно заплатата

Обичайно е работодателите да питат за размера на миналите заплати и очакванията на кандидата, след като му предложат работа. Честният отговор може да бъде рискован, тъй като може да отблъсне работодателя, ако цифрите са твърде високи. Подценяването на вашия труд обаче също може да ви изиграе лоша шега. За да бъдете в безопасност, може да кажете, че би било по-добре първо да разберете какво включва работата и чак след това да обсъдите заплатата.

  1. Преговаряйте в точния момент

Добре е същинските преговори да започнат, когато имате писмена оферта за работа. Това ви дава сигурност, че работодателят наистина иска точно вас. Ако одобрението е само устно, е препоръчително договарянето на заплатата да бъде отложено. Важно е да знаете какво можете да предложите и да изтъкнете ползите от вашата работа за компанията.

  1. Не приемайте първата оферта

Това е особено важно, ако първото предложение не изглежда достатъчно високо. Заплатите обикновено се вдигат на база на предишната ставка. В случая е уместно тактично да попитате какъв е таванът на заплатата на компанията и това да ви послужи като база за преговори. Ако в началото предложената заплата не ви се струва достатъчна за вашите нужди, тогава няма да е по-различно и в бъдеще.

  1. Не договаряйте само заплатата

Въпреки че заплатата е най-голямата мотивация при вършенето на работата, тя не е единственото нещо, което може да компенсира упорития труд. Например новoнаетият може да поиска по-гъвкав график или работна среда, спонсорството за продължаващо обучение или членство в професионална организация. Ползите от договарянето на допълнителни привилегии извън заплатата не бива да бъдат подценявани.