Тръгва нова мярка в помощ на бизнеса

25.11.2020

Тръгва нова мярка в помощ на бизнеса

Държавата ще покрива част от оборота, който ще загубят фирмите, които ще спрат дейност през трите седмици от 27 ноември до 21 декември. Това съобщи на брифинг министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

"Продължаваме да търсим най-бързите мерки за компенсация на бизнеса от затворените сектори", каза министърът. Работим върху това да освободим 156 млн. лв. от ОП "Иновации и конкурентноспособност" да бъдат използвани за мерки, които ще съгласуваме в близките часове с бизнеса. С нас ще работят и НАП, за да постигнем най-бърз ефект с мерките, посочи Борисов. Той уточни, че се разработва схема за ликвидна подкрепа на бизнеса по най-облекчени индикатори, като един от тях са фиксираните разходи, като на този етап се смята това да бъде процент от оборота, който компаниите са загубили, докато няма да работят през трите седмици.

Сектор "Търговия" остава изцяло отворен и с това гарантираме доставките, производството и промишлеността, допълни още той.

Борисов съобщи, че по информация от Българската банка за развитие вече е получена нотификация от ЕК и от днес се анексират договорите с банките-партньори и се разширява дейността на банката за получаване на облекчени кредити чрез банките-партньори за всички малки и средни предприятия - до 1 млн. лева кредит, а големите - до 2 милиона лева при по-облекчени от сегашните условия.

Днес приехме нова помощ за затворените бизнеси, обяви на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Това е постановление за определяне на реда и условията за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган. Тези работещи, които са осигурени на 8-часов работен ден, ще могат да разчитат на помощ от 24 лв. на ден. За целта са отделени 50 млн. лева, като мерките засягат общо 356 000 души, уточни тя.

В петък постановлението ще бъде публикувано в Държавен вестник, както и на страницата на Агенция по заетостта, където ще може да се прочете информацията за всички условия и необходими документи.

"За тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник, като помощта ще се изплаща директно на работещите и служителите. Работодателят ще трябва да предостави списък на работниците. Работниците съответно ще трябва да са в неплатен отпуск и да се предоставят банковите им сметки", обясни социалният министър.

"В следващите три седмици ще се постараем да удължим всички мерки за подкрепа и да направим така, че да помагаме на всички, които имат нужда от помощ и никой да не бъде оставен сам. Това, което продължава, са мерките 60/40 и 80/20, и патронажната грижа за карантинираните хора", добави тя.

Специално за родителите, които ще трябва да гледат децата си в този период, има нова помощ, която може да се използва, тъй като са променени критериите за достъпа до нея. "Средният доход на член на семейството трябва да бъде 915 лв. Ако родителите са в неплатен отпуск, могат да ползват 610 лв. – минималната работна заплата. Всеки, който иска, може да влезе в сайта на Агенцията за социално подпомагане и да види условията. Ще можем да подкрепим доста родители, тъй като голяма част от тях вече са използвали своите платени отпуски. Колегите и от Агенцията по заетостта са готови със схемата за детегледачки. Тя продължава така, че родителите в заетост могат да кандидатстват за детегледачка, която да използват в следващия месец. Училищата и детските градини по-скоро ще отворят след Нова година“, каза още социалният министър.

Тя уточни, че продължава и изплащането на 1 000 лв. за медицинския персонал на първа линия в борбата с коронавируса, както и подкрепата за общопрактикуващите лекари.