Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава

01.03.2021

Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава

Подкрепата с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси ще продължи и тази седмица, съобщават от НАП.

Консултантски център – Берковица припомня, че мярката дава възможност на приходната агенция да подкрепи фирмите, засегнати от заповедите на здравния министър. На тях им се изплащат 10 или 20 процента от оборота за минал период, като след това НАП ще си вземе тези средства по оперативна програма.

Действието на мярката продължава, тъй като, според последните заповеди на министъра на здравеопазването, затворени през февруари останаха ресторантите, а до края март и баровете и нощните заведения, запази се забраната и за организираните екскурзии.

Междувременно, Народното събрание прие промяна, позволяваща на създадените през 2020 г. бизнеси да бъдат подпомогнати за целия период на преустановяване на дейността им, а не само за 1 месец, както беше досега.

През тази седмица всички, които са кандидатствали до момента по програмата и са били одобрени като допустими, ще получат съобщение от НАП  чрез системата ИСУН. В съобщението ще получат покана да попълнят оборотите си за месеците, в които не са осъществявали дейност заради въведените със заповед на здравния министър противоепидемични мерки. За да бъде отпусната бързо поисканата подкрепа, от НАП апелират за реакция в 7-дневен срок. Плащанията ще бъдат извършени след получаване на нотификация от Европейската комисия.

НАП публикува списък с още 476 фирми, които получават оборотен капитал. Общата отпусната сума е 6 127 508 лева, а един бърз поглед установява, че голяма част от списъка са ресторантьори, собственици на заведения и фирми от туристическия бранш.