Продължават маркетинговите кампании за пазар "Румъния"

24.06.2021

ПРОДЪЛЖАВАТ МАРКЕТИНГОВИТЕ КАМПАНИИ ЗА ПАЗАР "РУМЪНИЯ"

"Нашето приятелство е много важно за туризма, тъй като сме съседи и е от изключително значение да поддържаме добри взаимоотношения". Това каза министърът на туризма Стела Балтова след среща с посланика на Румъния у нас Бръндуша Предеску. Двете са обсъдили състоянието на туристическия сектор в двете страни.

Северната ни съседка е на първо място по входящ туризъм у нас през последните години. Министър Балтова е изразила надежда, че тази тенденция ще се запази и занапред. "Продължаваме и нашите интегрирани маркетингови кампании за пазар Румъния", поясни министърът на туризма. Посланикът е потвърдил, че тези активности са видими в Румъния и влияят на избора за пътуване до България. За периода януари - април тази година са отчетени над 103 хиляди посещения от румънски туристи у нас, а само от 27 май до 17 юни, по неокончателни данни, над 20 хиляди румънски туристи са пренощували в местата за настаняване в България. В тази връзка служебният министър е уверила посланик Предеску, че мерките, които се вземат у нас във връзка епидемичната обстановка, са ясни и се спазват стриктно.

Посланик Предеску оцени високо работата в синхрон на властите в двете държави при скорошното отваряне на границите и отпадането на ограниченията при преминаване.

Румъния заяви готовност да си партнира с България и по общия път към пълноправно членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Двете държави ще обединят усилия за съвместна бъдеща работа в рамките на влиятелната организация за подобряване резултатите на туристическата индустрия.

На срещата е изтъкнато също така доброто сътрудничество и готовността за плодотворна работа и в рамките на работната група за туризъм към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, където Румъния е страна координатор до 2022 година.

По думите на посланик Предеску е важно двете страни да продължат да работят заедно - както за стимулиране на туристическия бизнес, така и за други сектори на икономиката. Тя информира още, че Румъния предлага множество възможности за туризъм, които биха представлявали интерес за българските туристи.

На срещата са дискутирани двустранни инициативи като предлагането на съвместни продукти и културни туристически маршрути с идеята да бъдат привлечени гости от далечни туристически пазари, особено след отшумяването на световната пандемия от Covid-19.

В контекста на активизирането на сезона са обсъдени темите за транзитното преминаване на автобуси през Румъния с украински и молдовски туристи, желаещи да почиват у нас, както и преминаването на румънски туристи през България в посока Гърция.