Пандемията удари най-тежко младите хора на пазара на труда

22.10.2021

ПАНДЕМИЯТА УДАРИ НАЙ-ТЕЖКО МЛАДИТЕ ХОРА НА ПАЗАРА НА ТРУДА

Пандемията удари най-тежко младите хора от гледна точка на пазара на труда. Статистиката на Международната организация по труда показва, че ако за възрастното население спадът в заетостта е между три и четири процента, за младите хора е почти девет процента. Това каза председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС) Зорница Русинова на младежкия форум #БъдиЕвропа, организиран от ИСС.

В момента има растяща младежка безработица в България, имаме и по-съществен проблем с младите хора, които не са нито в заетост, нито в работа, каза Русинова.

По думите на председателя на ИСС, трябва да се чуят проблемите на младите хора, защото в момента има тревожна тенденция на ученици и студенти, които близо две години учат онлайн и са лишени от възможността да общуват с приятели, учители, по-възрастни, с връстници, да имат групови и практически занимания. Важно е да се говори как това ще се отрази на бъдещето на младите, посочи председателят на ИСС.

Русинова призова участниците във форума да разкажат за своята първа работа и уточни, че като студентка е работила като преподавател по английски, което я е научило на много неща.