Румъния върна вечерния час, наложи тежки забрани

25.10.2021

РУМЪНИЯ ВЪРНА ВЕЧЕРНИЯ ЧАС, НАЛОЖИ ТЕЖКИ ЗАБРАНИ

Румъния връща полицейския час през нощта и налага задължителни зелени сертификати за повечето обществени места. Училищата ще бъдат затворени за две седмици. В страната бяха отчетени рекорден брой заразени и смъртни случаи от Covid-19 този месец, а болничната система е на прага на колапс.

Новите мерки ще бъдат в сила за 30 дни и предвиждат още ограничаване на движението на хората от 22:00 часа до 05:00 сутринта, затварят се магазини и ресторанти след 21:00 часа.

Зеленият сертификат е задължителен за повечето дейности и ще се изисква за влизане в молове, ресторанти, хотели, както и ако напуснете дома си след 22:00 часа. Ще се признават само сертификати, доказващи ваксинация или преболедуване. Всички публични и частни институции ще пускат само хора със зелен сертификат или с тест за COVID-19.

Само ваксинираните и преболедувалите ще имат достъп до публични затворени пространства. Изключение се прави за хранителните магазини, аптеките и религиозни храмове.

Музеи, библиотеки, кина, фитнеси, игрални зали, закрити басейни и детски центрове ще работят само през деня при максимум 30% от капацитета. Забранени са барове, клубове, дискотеки, концерти и представления. Спортните събития ще се провеждат без публика.

Задължително е и носенето на маски на открито, забраняват се сватби и други частни събития. Работодателите трябва да изпратят половината от служителите си да работят дистанционно.

Едва 1/3 от възрастното население на северната ни съседка е ваксинирано, а недоверието в държавните институции и дезинформационните кампании са в подем.

Тази седмица все пак беше отчетен ръст на ваксинациите - резултат от драматичните кадри по новините на препълнени болници и умиращи хора. В петък са извършени 86 000 имунизации с първа доза - рекорд за един ден.