Румъния взе аванс от 1.8 млрд. евро по Плана за възстановяване

02.12.2021

РУМЪНИЯ ВЗЕ АВАНС ОТ 1.8 МЛРД. ЕВРО ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Европейската комисия изплати 1.8 милиарда евро на Румъния като авансово финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

Това е 13% от полагащите й се безвъзмездни средства, с което Букурещ може да започне да изпълнява проектите в програмата. Румъния има право общо на 29.2 млрд. евро до 2024 г., като 14.2 млрд. евро от тях са безвъзмездни средства и 14.9 млрд. са евтини кредити. Планът й беше одобрен от Европейската комисия на 27 септември 2021 г.

През следващите години Букурещ ще похарчи 3.9 млрд. евро от парите по плана за модернизация на железопътната си инфраструктура и купуване на нови мотриси и вагони с нулеви емисии; 2.7 млрд. евро ще бъдат инвестирани в саниране и противоземетръсно укрепване на сгради; 855 млн. евро са планирани за производството на чиста енергия от възобновяеми източници и водород. Планът включва мерки за биоразнообразие и опазване на околната среда, насочени към залесяване и създаване разсадници за 1.1 млрд. евро.

1.5 милиарда евро са заделени за електронно правосъдие и за цифровизация на администрацията, свързана със заетостта и социалните услуги, обществените поръчки, киберсигурността и данъчните и митническите власти. С тях ще бъде изградена защитена държавна облачна инфраструктура, а 8.5 млн. румънци ще получат електронни лични карти. Планът инвестира 470 млн. евро за разработване на интегрирана система за електронно здравеопазване, свързваща над 25 хил. доставчици на здравни услуги и разработване на системи за телемедицина. Освен това, 881 милиона евро ще бъдат отделени за дигитализация на образованието, за подобряване на дигиталните педагогически умения, образователно съдържание и оборудване. Румъния предвижда да вложи 2 млрд. евро от европейските пари, за да модернизира болниците си; 3.9 млрд. евро са предвидени за декарбонизация на транспорта и подобряване на пътната безопасност.

България продължава да преговаря с Европейската комисия за проекта на план за 6.6 млрд. евро безвъзмездни средства, който внесе в Брюксел на 15 октомври 2021 г. Еврокомисията има два месеца да го оцени, преди да го предложи на страните членки за одобрение. Ако те не го гласуват до 31 декември, България няма да може да се възползва от авансово финансиране на програмите и ще може да кандидатства за отпускане на средства през следващата година.

Еврокомисията трябва да даде зелена светлина на плановете за възстановяване още на Унгария, Полша и Швеция. Нидерландия още не е предала своя проект в Брюксел. Всички останали членки вече са с одобрени планове и повечето от тях са получили авансовите си плащания. Испания депозира през ноември искане за получаване на първо редовно плащане по Механизма за възстановяване и устойчивост, след като взе аванса през лятото.