Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

03.12.2021

ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Днес отбелязваме Международния ден на хората с увреждания. В световен мащаб над един милиард души, или около 15% от населението, има някаква форма на увреждане. В България по данни на НСИ с призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане са близо половин милион души. От тях около 10 хиляди са деца.

На 3-ти декември в цял свят се организират събития, които да напомнят, че е необходима ефективна промяна в условията на живот на хората с увреждания. Това е ден за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания. Той има за цел да подпомогне дискусията за свободния и независим живот на хората с увреждания и тяхното пълноправно участие в обществото.

Датата 3 декември е обявена още за Международен ден за борба с пестицидите. Отбелязва се по инициатива на международни екологични организации, по повод годишнина от аварията през 1984 в химически завод на американска корпорация в град Бопал, Индия, при която загиват над 3500 души, а по-късно около 15 000 умират от болести, причинени от вдишването на изтеклия токсичен газ.

На 3 декември 1992 г. е изпратен първият SMS. В съобщението е било написано само: “Merry Christmas”. И сега навярно се питате, кой е написал първия sms на света. Това е разработчик на софтуер, който изпраща преждевременното коледното поздравление на мобилния телефон на управителя на един от световните телекомуникационни гиганти.

На днешната дата през 1967 г. е извършена първата в света успешна трансплантация на човешко сърце. Това се е случило в болница в Кейптаун, Република Южна Африка от проф. Кристиан Барнард, който присажда на 55-годишния Луис Вашкански сърцето на 25-годишния Денис Дарвал, загинал при автомобилна катастрофа. Днес близо 1200 български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с надеждата да водят нормален живот. Всички те очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. От 28 държави-членки на Европейския съюз, страната ни заема 28-мо място по брой трансплантирани хора на милион население. Заради недостатъчния брой на донорите и честия отказ на близките да дарят органите на починалия, Министерството на здравеопазването стартира Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!“. Целта на кампанията е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство. Националната кампания акцентира и върху необходимостта да говорим за донорството с близките си – нека те са наясно с нашето отношение към проблема. По този начин, в случай на мозъчна смърт, ще им помогнем при взимането на решение в тежък за семейството момент. Последната дума е тяхна! Затова, нека говорим сега. Нека заедно кажем: „Да! За живот!“