От февруари банковите преводи ще стават по-бързо

11.01.2022

ОТ ФЕВРУАРИ БАНКОВИТЕ ПРЕВОДИ ЩЕ СТАВАТ ПО-БЪРЗО

Един час. Толкова ще отнемат всички преводи, които потребители и фирми правят помежду си през българските банки от февруари. В момента за толкова бърз превод се плаща допълнително като това струва повече на фирмите.

От БНБ уверяват, че банките повече няма да имат основание допълнително да таксуват бързите трансакции.

В момента разплащанията стават три пъти дневно през системата БИСЕРА и ако са преведени в следобеден час, например, може да пристигнат едва на следващия ден. За извършване на незабавен превод е системата RINGS, ползването на която се заплаща допълнително.

С промените преводите ще стават през Единната зона за плащания в евро (SEPA). На практика платежните нареждания ще се изпълняват 24 часа в денонощието през всички календарни дни на годината.

Засега плащанията към бюджета са изключени от нововъведението. Там левовите трансакции ще преминат в SEPA на по-късен етап.

Въпреки това улеснение банковият превод ще струва пари, както и в момента. Тегленето и внасянето на пари на каса в банковите офиси по традиция е в пъти по-скъпо от онлайн банкирането.

От началото на годината в допълнение редица банки отново увеличиха събираните от тях такси. По данни на БНБ тегленето на пари от банкомат на банката, от която е издадена картата, средно струва 25 ст., а от чужда банка - 1.15 лв. Когато това се прави на гише, услугата струва средно за пазара 2.81 лв., или 0.41% от теглената сума, като минимално се плащат 3.50 лв.

По данни на БНБ за 11-те месеца на изтеклата година банките са получили нетен доход от такси и комисиони за 1.12 млрд. лв., а за цялата 2020 г. по тази линия са дошли 1.04 млрд. лв.