Бустерна доза: кога и каква - обясняват експертите от МЗ

11.01.2022

БУСТЕРНА ДОЗА: КОГА И КАКВА - ОБЯСНЯВАТ ЕКСПЕРТИТЕ ОТ МЗ

Министерството на здравеопазването публикува важна информация за гражданите, желаещи да си поставят бустерна доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19.

От ведомството поясняват, че тя може да бъде приложена 2 месеца след първа ваксинация със същата ваксина.

Бустерна доза от ваксината на Janssen може да бъде приложена и след завършван ваксинационен курс срещу COVID-19 с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В тези случаи обаче интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца.

В Регистъра за ваксинация срещу COVID-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Това означава, че гражданите получават своя Европейски цифров COVID сертификат веднага след ваксинация.

От МЗ припомнят, че иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на AstraZeneca или на Janssen) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Здравното министерство и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват преболедувалите коронавирус да се ваксинират с пълна имунизационна схема най-рано 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край, подчертават от МЗ.