Нови правила за влизане в България

19.01.2022

НОВИ ПРАВИЛА ЗА ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ

От днес са в сила нови правила за влизане в страната за държави от червената зона.

За да не попаднат в карантина, идващите у нас ще трябва да представят 2 документа. Това са зелен сертификат и отрицателен тест от PCR. Той трябва да е направен до 72 часа преди влизането в България. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед. Тя е издадена вчера. Сред страните в червената зона са съседните Сърбия, Турция и Северна Македония. От 20 януари (петък) в „червена зона“ влизат Албания, Босна и Херцеговина, Колумбия, Република Малдиви, Фиджи, Демократична република Сао Томе и Принсипи, Сейнт Винсент и Гренадини.

В заповедта са отразени отправените от туристическия сектор препоръки и предложения. Все пак от туристическия бранш изразиха притеснения от тези ограничения в разгара на зимния сезон.

А децата във възрастовата група 12-18 години, които пристигат в България от държава в червена зона, ще се допускат след представяне на отрицателен резултат от PCR тест. Ако такъв документ не бъде представен, децата се поставят под 10-дневна карантина. Досега се изискваше пристигащите от червена зона деца (12-18 г.), също като възрастните, при влизането си в България да предоставят отрицателен резултат от изследване. Освен него те трябаше да покажат и документ за ваксинация или преболедуване. За децата до 12-годишна възраст не се изисква представянето на документи за COVID-19, независимо от държавата, от която пристигат.