Румъния с още по-строги ограничения за цените на тока и газа

20.01.2022

РУМЪНИЯ С ОЩЕ ПО-СТРОГИ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ЦЕНИТЕ НА ТОКА И ГАЗА

Румъния ще наложи още по-сериозни ограничения срещу поскъпването на електроенергията и природния газ.

Вече действащият таван на цените на енергията ще бъде свален още от 1 февруари, а субсидиите за домакинствата и някои малки компании ще се увеличат, обяви премиерът Николае Чука.

Правителството ще издаде извънредно постановление, което ще ограничи цената на електроенергията до 0,68 леи за киловатчас, а таванът на цената на природния газ ще бъде 0,31 леи за киловатчас, стана ясно след среща на управляващата коалиция.

Свалянето на тавана на цената на тока е драстично - над 30%, тъй като досегашната пределна цена беше 1 лея за киловатчас. При газа разликата е много по-малка - едва 0,06 леи, тъй като той струваше максимум 0,37 леи за киловатчас.

Държавата ще увеличи значително и прага на енергийното потребление, което се таксува по субсидирани цени. То вече ще е 500 киловата на час, вместо настоящите 300, предава SeeNews.

Новите мерки ще важат до 31 март и ще струват на румънската хазна около 3 млрд. леи (606 млн. евро).

От тавана на цените на тока и газа вече се възползват около 6 млн. домакинства в страната, а сега към тях ще се присъединят и болници, училища, малки фирми и някои производители на храни.

Енергийните субсидии ще бъдат финансирани от печалбите на държавния производител на енергия Hidroelectrica и корпоративните данъци.