Израелската енергийна компания Nofar Energy ще вложи над 300 милиона евро в Румъния

12.05.2022

ИЗРАЕЛСКАТА ЕНЕРГИЙНА КОМПАНИЯ NOFAR ENERGY ЩЕ ВЛОЖИ НАД 300 МИЛИОНА ЕВРО В РУМЪНИЯ

Израелската Nofar Energy ще вложи над 300 милиона евро в изграждането и покупката на вятърни и слънчеви енергийни мощности в Румъния през следващите две години.

Компанията има за цел да достигне капацитет от 1 GW на проекти за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Румъния до края на 2022 г., както органично, така и чрез придобивания, се казва в прессъобщение на дружеството. "Разполагаме с необходимите финансови ресурси, а нашите акционери са много отворени за инвестиции в Румъния", казва изпълнителният директор на Nofar Energy Romania Фави Стелиан.

Nofar наскоро подписа сделка за 130 милиона евро за фотоволтаичен парк от 169 MWp в Епурещ, окръг Гюргево, който трябва да бъде изграден през първата половина на 2023 г. Проектът най-вероятно ще бъде разширен до 400 MWp, в зависимост от за техническите условия на националната електропреносна мрежа, предава SeeNews.

"Това е може би най-голямата инвестиция във възобновяема енергия близо до Букурещ и в Румъния", каза Стелиан, добавяйки, че Nofar ще продължи да експлоатира всички електроцентрали след изграждането на проектите в портфолиото си.

Nofar навлезе на румънския пазар през 2021 г. и скоро след това закупи фотоволтаичен проект от 155 MWp в окръг Арджеш, заедно с партньора си Ecoenergy за 98 милиона евро.

Основана през 2011 г., Nofar Energy е специализирана е в разработването, експлоатацията и поддръжката на фотоволтаични централи и вятърни паркове. Компанията е листвана на фондовата борса в Тел Авив и третата най-голяма компания за възобновяема енергия в Израел по пазарна стойност.

Миналата година Nofar сключи споразумение за 30 млн. евро с Tesla на Илън Мъск за покупката на батерии с капацитет от най-малко 100 мегавата. Това ще ѝ даде възможност да изгради соларни елекроцентрали, които да станат част от израелската енергийна мрежа до края на 2023 г. и така Nofar да достигне общ капацитет от 1 GW в родната си държава.

Nofar Energy оперира в Испания, Италия, Израел, Полша, Великобритания и САЩ. Дейностите на фирмата включват наземни слънчеви проекти, плаващи слънчеви проекти във водни резервоари, слънчеви проекти на покриви и проекти за съхранение на електроенергия. През годините компанията е развила стотици партньорства с водещи енергийни и строителни компании.